GREAT BRITAIN - APRIL 21:  Free-range cockerel and hens roaming free in pasture, Chedworth, The Cotswolds, Gloucestershire, England, United Kingdom

Így hurcolta haza egy kisgyerek a rettegett H5N1 vírust: csúnyán elkapta, súlyosan megbetegedett

2024. május 22. 15:14

Ausztrália első ismert emberi madárinfluenza esetét egy Indiából hazatérő gyermeknél azonosították, aki súlyosan megbetegedett a H5N1 törzs miatt, de már teljesen felgyógyult; további eseteket nem találtak, így az emberek közötti terjedés kockázata alacsony - írta meg a DailyMail.

Ausztrália első emberi esetét jegyezték fel a H5N1 madárinfluenza törzs kapcsán, amely egy gyermeknél jelent meg, aki márciusban érkezett vissza Indiából Victoria államba. A fertőzés súlyos volt, de a gyermek teljesen felgyógyult. Dr. Clare Looker, Victoria állam egészségügyi vezetője erősítette meg az esetet, kiemelve annak jelentőségét mint az országban az első ilyen típusú megbetegedést.

A madárinfluenza-vírust a Victoria államban alkalmazott megerősített felügyeleti rendszer részeként végzett vizsgálatok során azonosították. Az érintkezés nyomon követése nem talált további eseteket, ami alacsony további emberi megbetegedések kockázatát jelzi, mivel a vírus nem terjed könnyen emberről emberre.

Ugyanezen időszakban egy másik madárinfluenza törzs jelenlétét is felfedezték egy Victoria állambeli tojófarmon. Az Agriculture Victoria sürgős vizsgálatot indított Meredith közelében, miután több baromfi pusztult el egy farmon. Graeme Cooke főállatorvos szerint ez a járvány valószínűleg a H7N7-es törzzsel összefüggésben áll, amely eltér a magas patogenitású H5N1-es változattól és korábban is előfordult már Ausztráliában.

A H7N7-es törzs az ausztráliai madárinfluenza leggyakoribb formája. A 2020-as kitörés során ez a törzs érintette Victoria állam tojástermelő farmjait. Jelenleg is vizsgálják, hogy a mostani esetek ugyanahhoz a törzshez tartoznak-e. Az érintett birtokot karantén alá helyezték. A mintavételeket Geelongban található laboratóriumba küldték elemzésre.

A madárinfluenza súlyos betegséget okozhat házi baromfiknál és vadmadaraknál is terjedhet. Bár minden madárfaj fogékony lehet a H5N1 vírusra, amely több mint 50 emlősfajban is kimutatható volt, beleértve az embert is (igaz, az embereknél változó súlyosságú tünetek jelentkeztek eddig).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem