24 °C Budapest
Young woman are preparing a package for delivery to clients. Online clothing store

Durvul a helyzet a Temu körül: elképesztő, amit csinálnak, hamar letarolták a magyar vásárlókat

2024. május 7. 11:01

Mai napon megrendezésre került a Mastercard és a GKID sajtóeseménye, ahol bemutatták a Digitális Kereskedelmi Körkép legfrissebb eredményeit, és mélyebb betekintés adtak a teljes magyar digitális kereskedelmi ökoszisztéma aktuális helyzetébe. Az eseményen a Pénzcentrum is részt vett.   

Ez alalommal először ismerteti a TEMU online kereskedelmi vállalat első negyedéves magyarországi teljesítményét (rendelések száma, forgalom, vásárló bázis), valamint beszámolunk a hazai kereskedelmi piacra tett hatásáról is. Az eseményen részt vett Rácz Anna, a Mastercard marketing specialistája, Mondovics Péter, a Mastercard marketing menedzsere és Madar Norbert, a GKID vezető tanácsadója.

Madar Norbert kezdte a prezentáció ismertetését. "Az e-kereskedelem nehéz időszak előtt áll. A COVID idején úgy tűnt nincs fogás az e-kereskedelmen, de azóta ez erősen megváltozott" - jelentette ki Madar Norbert. Majd hozzátette, hogy a COVID idején 40%-os növekedést volt tapasztalható ("bárki feltehette a kezét, magától növekedett a piac"), de azóta nem triviális a növekedés a piacon. 

9,8%-ot tesz ki az e-kereskedelem a gazdaságból. Egy átlag online vásárló egy évben átlagosan nagyjából havonta 2-szer rendel a netről. De azt is tisztázni kell, hogy a digitális tranzakciók fogalma egy nagyon tág fogalom, a repülőjegy vásárlás, ételrendelés, parkoló foglalás is az e-kereskedelembe sorolható. Az online kiskereskedelem az, amikor valamilyen csomagot rendelünk a netről, viszont ebbe az is beletartozik, ha külföldről rendelünk. 

3,9 millió fő rendelt tavaly online, ez januárra +300 000 fővel nőtt, ami nagy részben a TEMU-nak köszönhető. De ez a 300 000 fő rutintalan első vásárló (idősek). 

82 milliószor rendeltek magyar vagy EU-s webshopból, ezeknek a rendeléseknek az átlagos kosárértéke 17 900 forint volt. Hiába a tavalyi magas infláció, nem csökkent jelentősen a rendelések száma. Inkább az figyelhető meg, hogy kevesebb terméket raktak a kosárba (3-4 termék) a fogyasztók.

Tehát nem az online rendelések száma csökkent, hanem az egyszerre rendelt termékek száma. 

Műszaki cikket rendelünk a legtöbbet, közel 295,8 Mrd forint értékben, a divat a második, az élelmiszerek a harmadik. Azonban a legnagyobb növekedés az élelmiszereknél látszik, több mint 20%-al. Azonban nagy valószínűséggel a divat fogja átvenni a vezető pozíciót, mivel a műszaki cikkek frekvenciája jóval kisebb; egy hűtőt évekig használunk, míg ruhát, cipőt többször is vásárolhatunk.

A magyar e-kereskedelmi piac összetételéről Mondovics Péter számolt be. A külföldi kereskedőkkel való küzdelem nagy kihívás a magyar vállalkozásoknak. Tehát a magyar webshopokat kell felkészíteni arra, hogy kilépjenek a nemzetközi piacra, hogy tudják tartani a lépést. 

Kiberbiztonság fontosságáról is részletes beszámolót tartott a Mastercard marketing menedzsere. A fogyasztókon túl, maguk a kkv-kat támadják és az látható, hogy a tudatosság igen alacsony. Akár 8 hét is lehet, mire reagál egy-egy kkv a kibertámadásra. Azonban a tavalyi évhez képest látható némi tudatosság növekedés. 47%-ban túlterheléses támadás éri a vállalkozásokat, 28% visszaélés a közösségi média felületekkel, 27% adathalászat és 15% weboldal klónozás. 

A fizetési részről Rácz Anna beszélt. Az utánvétes fizetés a leginkább jellemző, ez 93%-ban jellemzi a vásárlásokat, de az online kártyás vásárlás is felzárkózik az utánvéthez, közel 87%-a választja ezt a lehetőséget a fogyasztóknak. Az MNB-vel közösen felmérte a Mastercard a kkv-k között, hogy mennyire vannak tisztában a online fizetés költségével.

Minél kisebb egy kkv-nak az árbevétele, annál kisebb annak a valószínűsége, hogy felmérik a fizetési szolgáltatás költségét. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Végül Madar Norbert, a GKID vezető tanácsadója foglalta össze, hogy mi változott az elmúlt években.

A vásárlás elkezdett globalizálódni

- magyarázta, majd kifejtette, hogy azt lehet látni, hogy ha egy weboldalon magyar forintban és magyar szöveggel vannak az adatok, a fogyasztókat nem érdekli, hogy milyen nemzetiségű az oldal. Emiatt a magyar kkv-k kereskedelme csökkent, mert a vásárlók elkezdtek külföldről rendelni. 

A csomagok kézbesítésének helyszínéről elmondták, hogy a házhoz szállítás a legnépszerűbb 71%, 20% pedig a házon kívülre kérés. Ezen 20%-on belül pedig 60% kéri csomagautomatába a csomagját. 

TEMU hatás

2023 szeptemberben indult a magyar TEMU, idén áprilisra 1,28 millió fő legalább egyszer rendelt TEMU-ról. Az látható, hogy a vásárlási tendencia folyamatosan nő, és az elmúlt közel 9 hónapban exponenciális növekedést mutat.

Év végére ez a szám 10 millióra is nőhet jelen becslések szerint, amivel Magyarország vezető e-kereskedelmi webshopja lesz. 

Ez a pénztömeg pedig a magyar vállalkozások kasszájából fog hiányozni, ami nagy valószínűséggel soha nem lesz pótolva. Ez pedig nem csak a webshopokra igaz, de a helyi láncokra is, mint a Lidl, Penny stb. De ez a tendencia mindenhol így néz ki, az összes nyugat-európai ország piaca megsínyli a kínai gigawebshop működését, és tönkreteszi a helyi piacokat.

A problémát, ha az EU-hoz visszük, az is több év átfutást igényel, mire bármilyen intézkedés és korlátozás bevezetésre kerül, ez alatt pedig bőven megkeresi magát a TEMU a helyi kkv-k kárára. Szankciók helyett a helyi gazdaságokat kell fejleszteni úgy, hogy vonzóbb legyen a fogyasztók számára a magyar oldalak használata. Az ügyfélélmény javítása és jobb marketing segíthet a helyi webshopok helyzetén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem