Érik a narancshorror a magyar boltokban: a soha nem látott drágulás az üdítőket is durván érintheti

Érik a narancshorror a magyar boltokban: a soha nem látott drágulás az üdítőket is durván érintheti

2023. szeptember 25. 14:03

Durva áremelkedésre kell számítani a narancs és a narancslé kapcsán - ezt mondta a Pénzcentrumnak a Sió ügyvezetője. Mészáros Dezső lapunk megkeresésére megerősítette azt a korábbi iparági értesülést, hogy a tengerentúli helyret romlása miatt idén várhatóan sokkal drágábban juthatunk majd hozzá a vitaminlökethez, de hogy ez az árban mekkora pluszt fog a boltok polcain jelenteni, az egyelőre kérdéses.

Nagyon nehéz helyzetbe kerülhet a narancstermesztés az egész világon, miután nemcsak a súlyos hurrikánok, de a betegségek is megtizedelték az ültetvényeket a két legnagyobb termelőnél, az USA-ban és a brazil ültetvényeken. A Pénzcentrum hazai iparági forrásoktól úgy értesült, hogy ez a kedvelt déligyümölcs drágulását okozhatja Magyarországon is, sőt, egyesek még áruhiányra is számítanak - erről korábban már írtunk, és egy iparági szereplő most részletes válaszokat is küldött. Ami biztos: a magyaroknak várhatóan komoly drágulással kell majd szembenézniük, ha ezt a népszerű gyümölcsöt, vagy az abból készült gyümölcsleveket, készítményeket szeretnék idén is venni.

Nagy pusztítást végzett idén a hurrikán az Egyesült Államok narancsültetvényein, de nincs jobb helyzetben Brazília sem. A probléma globális, az egész világ ellátási láncában komoly kiesést okozhat - ennek pedig az árakban is megérezzük majd a hatását.

Ötven éve nem volt ilyen kevés narancs

Mészáros Dezső, a Sió-Eckes Kft. ügyvezetője a Pénzcentrumnak azt mondta: a helyzet több, mint kritikus, fél évszázada nem volt olyan alacsony a narancstermés a világon, mint ebben az évben lesz.

Úgy látjuk, hogy az amerikai kontinensen kialakult helyzet – a floridai hurrikánok pusztítása, az extrém szárazság Brazíliában és egy komoly bakteriális fertőzés – eredményeképpen az elmúlt 50 év legalacsonyabb narancstermése várható 2023-ban. Ráadásul a szakértők hosszú távon elhúzódó problémát jeleznek, hiszen az ültetvények újratelepítése és termőre fordulása évekbe telhet. A fenti okok miatt jelentősen lecsökkent narancskínálat hatása pedig már most látható az árakon, és a közeljövőben a gyümölcs drágulása várhatóan fokozódik is majd

- mondta lapunk megkeresésére Mészáros Dezső. Elmondta azt is, hogy a termelés ilyen drasztikus visszaesése természetesen áremelkedéssel is jár, igaz, ez nem új keletű jelenség.

Az elmúlt években is folyamatosan jellemző volt a narancs drágulása, 2020 és 2023 között gyakorlatilag megháromszorozódott az ára. Jelenleg a fent említett okok miatt kiemelkedően magas árak jellemzőek: amíg 2022-ben tonnánként körülbelül 2 000 USD volt a narancs ára, addig most már 4 200-4 300 USD/tonna árakkal találkozhatunk. A gyümölcslevek és gyümölcsitalok esetében tehát – narancstartalomtól függően – 40 százalék körüli áremelésre számíthatunk. Sajnos várhatóan ez a narancsléfogyasztás csökkenésében is meglátszik majd, és a fogyasztók egy része valószínűleg más gyümölcslevek irányába mozdul el. Emellett fontos kiemelni, hogy a jelenlegi helyzet nem csak a narancsra hat, hiszen egyéb gyümölcsök kereslete is növekedik majd ezzel párhuzamosan. Ez pedig alapanyag hiányhoz vezethet, és ez hatással lesz ezen termékek árára is

- tette hozzá a szakértő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Küzdeni kell, de talán lesz mindenkinek narancslé

De mi vár azokra, akik a tél közeledtével nem szeretnének lemondani erről a népszerű gyümölcsről? A Sió ügyvezetője szerint a helyzet példa nélküli, és biztosan érezni fogjuk a hatást Magyarországon is.

Nehéz előre megjósolni a helyzet kimenetelét, hiszen példa nélküli narancskrízissel állunk szemben, így nemzetközi szinten is hiányoznak a tapasztalatok a várható lefolyásról. Amit azonban látunk, az az, hogy például Nyugat-Európában néhány forgalmazó már most mennyiségi korlátozásokat vezetett be és kevesebb narancslé kerül a polcokra. Nyilván mindezek a magyarországi forgalomra is hatással lesznek, de mi a SIÓ-nál mindent megteszünk azért, hogy bebiztosítsuk a beszerzési forrásainkat és továbbra is kiváló minőségű narancslevet tudjunk a megfelelő mennyiségben a fogyasztóinknak kínálni

- mondta Mészáros Dezső. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Sió a minőségben nem köt kompromisszumot, amit lehet, azt megteszik azért, hogy aki a drágulás mellett is szeretne, az tudjon is narancslevet vásárolni.

A fennálló helyzet hatására igyekszünk tovább növelni működési hatékonyságunkat és a lehetőségeinkhez mérten tovább optimalizálni folyamatainkat annak érdekében, hogy a fogyasztók minél kevesebbet érezzenek meg a narancskrízisből. Ugyanakkor – Magyarország egyik legnagyobb gyümölcslégyártójaként – a minőségben nem szeretnénk kompromisszumot kötni, így sajnos ennek a brutális narancsáremelésnek egy részét kénytelenek leszünk az árainkban reflektálni. Ez azt jelenti, hogy az árak gyümölcstartalomtól függően akár 40 százalék körüli mértékben is megemelkedhetnek majd. Nyilván napi szinten követjük a narancs világpiaci árának és ennek a narancskrízisnek az alakulását, de a következő egy évre sajnos nem várható javulás, így előreláthatóan 2024 folyamán magasabb narancsléárakkal kell számolnunk

- tette még hozzá az ügyvezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem