26 °C Budapest
A kötelező akciózás már smafu? Ez rúgja most igazán gyomorszájon az inflációt Magyarországon

A kötelező akciózás már smafu? Ez rúgja most igazán gyomorszájon az inflációt Magyarországon

2023. augusztus 29. 10:02

Hiába hangzott el a kormányinfón, az idényáras zöldségek és gyümölcsök ára sokkal inkább az idényhatástól esik, semmint az árfigyelő rendszertől vagy a kötelező akcióktól. Utóbbiaknak is lehet persze jótékony hatása nem csak ezekre, de még inkább más termékekre. Ettől függetlenül viszont több évre visszamenő tény, hogy például a paprikának és paradicsomnak március-áprilisban tetőzik az ára, nyár végére, augusztusra, szeptemberre viszont általában akár a felére is csökkenhet a tavaszi csúcshoz képest. És ez gyakorlatilag minden évben így történik.

Az augusztus 24-i kormányinfón Szentkirályi Alexandra arról számolt be, jól működik a kormány által bevezetett árfigyelő rendszer, illetve a kötelező akciók. Ezek ugyanis a szóvivő szerint egyértelműen hatékony intézkedések, láthatóan lefelé törik az árakat. A szóvivő úgy fogalmazott, a kötelező akciók miatt, az elmúlt 1,5 hónapban a 64 érintett termékkategóriában átlagosan 6,7 százalékkal csökkentek az árak.

Kiemelte viszont azt is, voltak olyan termékek amiknek az ára ennél jóval nagyobb mértékben is csökkent az által említett időszakban. A bökkenő itt csak az volt, hogy a felsorolt, legnagyobb árcsökkenésen átmenő termékek között bőven akadtak olyanok, amiknek az ára nem feltétlenül az intézkedések hatása miatt esett nagyot. De akkor mi áll a háttérben? Egész egyszerűen az, hogy a felsorolásban résztvevő élelmiszerek idényárasak, ami azt jelenti, hogy amikor sok terem belőlük, szemmel láthatóan zuhan az áruk.

Szentkirályi felsorolásában olyan termékek szerepelnek, mint a paradicsom, a zöldpaprika, az újburgonya és a körte. Ezek mind olyan zöldségek és gyümölcsök, amiknek bizony megvan a saját idényük Magyarországon is, és amikor sok terem belőlük, akkor értelemszerűen a boltokban is olcsóbban kerülnek ki a polcokra. Éppen ezért a bejelentés okán megnéztük, hogy jó pár évre visszamenőleg, a KSH hivatalos adati milyen árutat mutatnak a szóban forgó termékek kapcsán.

Mindig olcsóbbak lesznek a termékek nyár végére

Ahogy azt a bevezetőben írtuk, összesen négy termékek éves árváltozását vizsgáltuk meg egészen 2019-ig visszamenően. A hivatalos adatok alapján tehát megnéztük miként változik átlagosan év közben az ára a korai burgonyának, a paradicsomnak, a zöldpaprikának és a körtének. Fontos persze hangsúlyoznunk, hogy 2023-ban mi még csak a júliusi árakkal sáfárkodhatunk, az augusztusiak csak szeptemberben lesznek elérhetőek, így az elmúlt 1,5-2 hét árváltozásairól nem tudunk érdemben nyilatkozni.

Látva viszont az elmúlt évek tapasztalatait, nem meglepő, hogy milyen irányba haladnak ilyenkor az idényáras termékek árcédulái. Ahogy a lenti grafikonon látni lehet, voltaképpen minden évben nagyon brutális az, ahogy a zöldpaprika és paradicsom ára beesik. Miközben az évek elején ezekből jóval kevesebb termés, addig nyárra ez teljesen megváltozik, beérik a nagymértékű szabadföldi termesztés, ezt a változás pedig az árak is szépen lekövetik minden egyes évben.

De beszéljenek az adatok: 2019-ben áprilisban került legtöbbe a zöldpaprika, akkor 1290 forint volt belőle átlagosan egy kiló, augusztusra viszont már csak 614 forintba került, de szeptember-októberben 538 forintért adták. Az esés meghökkentően nagy, 140 százalékos, 5-6 hónapos időtávon. Ugyanezen az időtávon a paradicsom is 853 forintról 499 forintra esett az év nyarának közepén.

2020-ban ugyanez történt, a paprika kilója márciusban 1360 forint volt, augusztusban már csak 607, szeptemberben 581. A paradicsom szintén hasonló változáson ment át, áprilisban egy kiló 978 forintba került, augusztusban viszont már csak 479, szeptemberben 467 forintba. 2021-ben is nagyon hasonló pályát írta le a két zöldség. A paprika 1250 forintos áprilisi árról bukott le augusztusban 565 forintig, de a paradicsom is 959 forintról esett 523-ra augusztusra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2022-ben, amikor már javában megszaladt az infláció, az árpályák ugyanezek voltak. A paprika 1580 forintos árról szaltózott a mélybe, augusztusban 789 forintba került már csak, míg a paradicsom 1390 forintról bukott 686 forintra. Idén a tendenciák ugyanazok, látszik hogy márciusban és áprilisban tetőzik mind a két termék ára, az év eleji meredek felívelés zárásaként. Idén a paprika 2160 forintba került márciusban, de júliusban már csak 1040 forintba, a paradicsom szintén, márciusban 1870 forint volt, júliusban már csak 798 forint. A tendencia tehát idén is ugyanaz, az év eleji csúcshoz képest, mint minden évben, a felére csökken az érintett termékek ára.

A grafikánkon hasonló esés figyelhető meg a korai burgonya esetében is, a májusi bevezetés után, júliusra mindig nagyon komoly mértékű az árzuhanás. Mustránk egyetlen kakukktojásának a körte mondható, a gyümölcs életpályán nincsenek akkor hegyek és völgyek, mint a paradicsom és a paprika esetében. Az viszont megfigyelhető, hogy ez a termék is augusztus, szeptemberben a legolcsóbb általában év közben.

Az adatok évekre visszamenő elemzéséből tehát látszik, az idényáras termékek árát elsődlegesen a piacon azért még mindig a kereslet és kínálat szabálya befolyásolja. Így amikor kevés terem a paradicsomból vagy a paprikából, akkor azt drágán adják, amikor viszont sok, akkor olcsón. A számokból mégis van egy szomorúságra okot adó olvasat, mégpedig az, hogy míg

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem