Pile of green peppers on a green market stall

Azt hiszed, az olcsó paprikának nincs ára? Ezért szállt ki az árversenyből a Kifli

2022. április 21. 13:33

A növekvő infláció még nagyobb nyomást helyez a termelőkre az egyébként is kiélezett árversenyben. Azt gondolnánk, hogy a hipermarketek kedvezőbb árai tisztességes alkuként fogantak, de valóban így van? Mit áldozunk fel a végeláthatatlan akciók oltárán, amikor egy kiló lédig paprikát vásárolunk?

Kiguvadt szemmel böngésszük az “akciós újságot”, időt és környezetszennyező üzemanyagot nem sajnálva loholunk az egy-két százforintos árleszállítások helyszínére, hogy megvásároljuk az idei év legjobb árú paprikáit. Mindenki olcsóbban akar vásárolni, de vajon azt is tudjuk, hogy a háttérben mit teszünk ezzel? A kiskereskedők gyakran a lélektani határ alá nyomott árakkal ellehetetlenítik és hosszú távon kivéreztetik a hazai gazdákat. A kiégett termelők jelentős bevételtől esnek így el, később tönkremennek, vagy terményüket külföldre exportálják, ahol hajlandóak reálisan megfizetni fáradtságukat. és szakértelmüket. Legrosszabb esetben pedig mindez a világon egyedülálló terményük eltűnéséhez is vezethet. A kérdés az: megér ez ennyit?

A jutányos ár mögött valójában pofonegyszerű a történet: nem az, aminek árulják. A paprika hasonlatát követve: bizonyos helyeken a lédig nem lédig, a paprika tulajdonképpen lecsó paprika vagy tv paprika, de egyik sem magas minőségű étkezési paprika. Így lehetséges az, hogy a vásárló megvezetésével fű alatt egyáltalán nem spórolunk.

Megoldás a fenntartható mezőgazdaságra: kistermelői fairtrade

A fair trade elnevezést már mindenki ismeri - legtöbbször a csokoládé és kávé kapcsán találkozhatunk vele. Szép dolog kiállni a latin-amerikai farmerek mellett, de a hazai gazdákról ritkábban esik szó, pedig gyakran ők hasonlóan kiszolgáltatott pozícióban vannak.

Közleményük szerint a Kifli nemcsak a vevő, de a gazdák érdekeit is szem előtt tartja. A hazai kis- és közép termelőkkel dolgozó cég szoros viszonyban áll a termelőkkel, kapcsolatuk bizalmi alapon működik, amelynek egyetlen szabálya, hogy friss terméket pontosan szállíthassanak ki. Cserébe átvállalják a logisztikával járó munkát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mi van a magasabb árban?

A vállalat vállalja, hogy egyszerűen kiszállt az árversenyből. Árképzésük részét a következő tételek teszik ki: a 27%-os áfa, az infláció, a gazdák üzemanyag- és nyersanyag költsége, és a legfontosabb: a minőség, a törődés, a hagyományokat és mindenen túl az emberi életeket, családok megélhetését, egy komplett iparág jövőjét szem előtt tartó üzleti stratégia. A termékválaszték a “fordított piramis” elven épül fel, ahol az alacsonyabb árkategóriájú termékskála az alsó csúcsot, míg a prémium választék a legszélesebb felső sávot foglalja el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm