Interior of open office with desk and chairs. Modern office space interior.

Hihetetlen számok érkeztek: egyre több a milliárdos, tisztán magyar cég

2022. augusztus 8. 17:57

Már a 9 ezret közelíti a tisztán hazai érdekeltségű, milliárdos árbevételt elérő vállalkozások száma Magyarországon, de nem volt minden szegmens ilyen szerencsés - derült ki az Opten elemzéséből.

Évről évre egyre több Magyarországon bejegyzett társas vállalkozás éves árbevétele éri el az 1 milliárd forintot, és ez a trend nem tört meg a koronavírus évei alatt sem, jelenleg mintegy 12 ezer vállalkozás tartozik már ebbe az elit klubba. Természetesen a multinacionális vállalatok aránya annál nagyobb, minél magasabb árbevételi szegmenst vizsgálunk, de az elmúlt években erős eltolódás mutatkozott minden szegmensben a tisztán hazai tulajdonosú vállalkozások irányába.

Csökkenő külföldi befolyás

Az 1 milliárd Ft éves árbevétel feletti szegmensben 10 évvel ezelőtt még 40 százalék felett volt a külföldi befolyással rendelkező vállalkozások aránya. Ez az arány folyamatosan csökkent az elmúlt évtizedben, és 2022-re ez az arány 25 százalékra csökkent. Szintén megfigyelhető a csökkenés a 100 millió Ft-os éves árbevételt elérő cégek körében, ebben a szegmensben 10 év alatt 17 százalékról 10 százalékra csökkent a külföldi cégek aránya.

Az arányok csökkenésén túl azonban fontos kiemelni, hogy abszolútértékben nem csökkent a külföldi érdekeltségű hazai cégek száma, a tisztán hazai érdekeltségű cégek száma viszont meredeken emelkedett a magasabb árbevételi szegmensekben is. Az 1 milliárd Ft éves árbevételt meghaladó szegmensben a tisztán hazai tulajdonosi körrel rendelkező társas vállalkozások aránya megduplázódott a 10 év során, és a 100 millió feletti szegmensben is több mint 75 százalékos a növekedés.

A teljes hazai cégbázisban 42 ezer társas vállalkozás tulajdonosai között találunk külföldi címmel rendelkező magánszemélyt vagy szervezetet, ami a teljes cégbázis 8,2 százaléka. A mikrovállalkozások között tehát jóval kisebb a külföldi befolyás szerepe, de ez teljesen természetes, hiszen külföldi cég alapítása, székhely/iroda fenntartása csak egy adott méret felett lehet költséghatékony, míg az adott ország állampolgárai sokkal könnyebben tudnak létrehozni és menedzselni vállalkozásokat.

Nem az infláció hatása az árbevétel növekedés

Bár a fogyasztói árindexek növekedésének hatására természetes módon is növekszik az egyes árbevételi limiteket elérő cégek száma, de a felső szegmensekben lévő cégek számának növekedése messze meghaladja az infláció mértékét, így a növekedés ténylegesen a hazai társas vállalkozások erősödését jelzi. A 10 évvel ezelőtti adatokhoz képest a fogyasztói árindex 45 százalékkal emelkedett, míg a 100 millió Ft feletti árbevételi szegmensben a cégszám 76 százalékot ugrott, de az 1 milliárd Ft feletti szegmensben igazán kimagasló a növekedés, ahol 120 százalék volt a cégszám növekedés.

Koronavírus nem múlt el nyom nélkül

A koronavírus különböző hullámai és az azokat kísérő gazdasági hullámzás azonban erős nyomot hagyott a korábbi trendben, és megosztotta a vállalkozásokat. 2021-ben – a 2020-as beszámolók alapján – kevesebb társas vállalkozás érte el az 1 milliárdos és a 100 milliós árbevételi limitet az azt megelőző évhez képest. Érdekes, de talán nem meglepő módon ebben az évben a külföldi tulajdonossal rendelkező vállalkozások aránya még növekedni is tudott a felső szegmensekben, azaz a multinacionális vállaltok valamelyest válságállóbbnak bizonyultak, mint a tisztán hazai tulajdonosi körrel rendelkezők.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2022-ben azonban – a 2021-es beszámolók alapján számolva – az 1 milliárd feletti szegmensben egyértelműen visszatért a korábbi trend, sőt kompenzálódott is a korábbi év hullámvölgye. Az idei évben több mint 8600 tisztán hazai tulajdonosi körű társas vállalkozás számolt be 1 milliárd Ft feletti árbevételről, és ez a szám még növekedni is fog, hiszen a nem naptári éves beszámoló időszakot választó vállalkozásoktól még jönnek majd 2021-es beszámolók. Így 2022-ben 9000 körülire tehető a tisztán a hazai tulajdonú milliárdos vállalkozások száma.

Nem pont ez a helyzet ugyanakkor a 100 millió Ft feletti árbevételi szegmensben. Jelenleg Magyarországon mintegy 71 ezer társas vállalkozás büszkélkedhet 100 millió Ft-ot meghaladó árbevétellel, ugyanannyi mint 2 évvel ezelőtt, tehát ezen a területen összességében még nem tért vissza a koronavírus előtti növekedő trend, annak ellenére sem, hogy a milliárdos vállalkozások száma növekedett.

Német és osztrák tulajdonosok eltűnőben

A hazai vállalkozások tulajdonosi körének változása ugyanakkor távolról sem egyenletes, ha a külföldi tulajdonosok országát is vizsgáljuk. Jelenleg az Ukrajnához köthető társas vállalkozások vannak a legtöbben, de korábban ez nem volt jellemző. Sokáig Németországból és Ausztriából került ki a legtöbb külföldi érdekeltségű hazai vállalat tulajdonosa, de a szerepük évről évre csökken a hazai cégbázisban, míg a Szlovákiához, Csehországhoz és Ukrajnához köthető cégek száma emelkedik. A román tulajdonsok aránya jelentősen csökkent az elmúlt évek során, de ez kevéssé a gazdasági folyamatokat tükrözi, inkább a romániai cégtemetők visszaszorulását, ami alapvetően jó hír.

Kereskedelem, energetika, ingatlan iparágakban sok a multi

Iparági eloszlást vizsgálva is erős eltérések látszanak az egyes ágazatok között. A kereskedelem és az ingatlanügyletek szektort érdemes kiemelni a lista egyik végéről, ahol mind abszolútértékben, mind arányaiban magas a külföldi tulajdonsok súlya. Ezen felül szintén magas a multinacionális vállalatok aránya az olyan beruházásigényes területeken, mint az energetika, vagy éppen a bányászat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem