Real estate agent holding keys to new flat. Real estate, buy a home concept

Előbújtak odújukból a magyarok: búcsút mondhatunk az eddig ismert ingatlanpiacnak?

2023. december 1. 15:03

Erősödött a kereslet a lakáspiacon köszönhetően annak, hogy az érdeklődők egy része még szeretné kihasználni a kifutó nagyvárosi CSOK-ot. Sokan pedig már a jövőre induló CSOK Pluszra készülnek. Az ingatlan.com novemberi végleges adatai szerint 16 százalékkal nagyobb volt a kereslet az egy évvel korábbinál, októberhez képest pedig 8 százalékos volt az eladó lakóingatlanokra érkező érdeklődések száma. November végén az eladó ingatlanok száma 18 százalékkal bővült, és már közel 200 ezer ingatlanhirdetésből válogathatnak a vevők. A novemberben frissen eladásra meghirdetett lakóingatlanok száma viszont kismértékben csökkent. Az év eleji lakáspiaci forgalmat erősíthetik azok a pozitív változások, amik a CSOK Plusz tervezetéhez képest a Magyar Közlönyben jelentek meg.

A lakásvásárlást tervezők egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon, azaz élénkülni látszik a piaci kereslet az ingatlan.com legfrissebb novemberi adatai szerint.

Az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma 16 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest, októberhez viszonyítva pedig 8 százalékkal erősödött.

Ez változást jelent az év első háromnegyedében látott helyzethez viszonyítva, amikor gyakran 30-40 százalékos volt a keresletcsökkenés. Nem jelent meglepetést az érdeklődők számának emelkedése, amelyben több tényező játszik szerepet. Egyrészt a jövőre induló új lakástámogatási rendszer, a CSOK Plusz nyújtotta kedvező lehetőség iránt érdeklődő családok léptek ki a piacra, hogy célpontot keressenek maguknak. Emellett vannak, akik még szeretnék kihasználni a vissza nem térítendő támogatást is biztosító CSOK-os kedvezményeket az év végi hajrában. A kereslet erősödéséhez az is hozzájárul, hogy a javuló ingatlanpiaci helyzet miatt egyre több olyan vevő lép piacra, aki az elmúlt 1-2 évben elhalasztotta a vásárlást. A 2022 óta 50-100 ezer adásvételt halasztottak a vásárlók, ami növekedési potenciált jelent a jövő évi forgalom szempontjából.

- értékelte a novemberi folyamatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Előnyös alkupozíció a vevői oldalon

A piaci dinamikát meghatározza, hogy az ingatlan.com adatai alapján a vásárlók közel 200 ezer eladó ingatlanhirdetésből válogathatnak, ami 18 százalékkal több a tavaly november végi 170 ezres kínálathoz képest. A piaci változásokra utal viszont az a jelenség, hogy a novemberben eladásra meghirdetett lakóingatlanok száma minimálisan csökkent. A novemberi friss kínálat 6 százalékkal alacsonyabb szintet mutat októberhez képest és több mint 10 százalékot tavaly novemberhez képest. A szakember erről azt mondta, hogy már a múlt év második felében megkezdődött a kínálat bővülése, így eleve magas bázisról indult a piac. Balogh László szerint a lakáseladásban vagy továbbköltözésben gondolkozók többsége már meghirdette eladó ingatlanát, csak a kereslet nem volt képes felszívni a megnövekedett kínálatot a piacról.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy a mostani piaci helyzet és a kilátások szerint a következő hónapokban egyértelműen a vásárlást tervező lehetnek kedvező helyzetben. A kínálat továbbra is nagyobb mint tavaly ilyenkor, a vevőjelöltek alkupozíciója még mindig előnyös, az árak pedig továbbra sem emelkednek. Bár a CSOK Plusz kedvező hitelt biztosít az igénylőknek, ám ez várhatóan a későbbiekben sem okoz látványos drágulást a piacon, de a lakáspiaci forgalmat élénkítheti.

Intenzívebben ösztönözhetik a vásárlásra a vevőket ugyanakkor azok pozitív változások, amik a CSOK Plusz korábbi tervezetéhez képest jelentek meg a Magyar Közlönyben. Ezek közé tartozik többek között a 80 milliós értékhatárig terjedő illetékmentesség abban az esetben is, ha a megvásárolt ingatlan vételára meghaladja ezt az összeget. További engedmény, hogy a 2024. március 31-ig megszületett gyermeket is vállalt gyermeknek kell tekinteni, ami a határidőkben bizonytalan családoknak jelenthet engedményt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem