17 °C Budapest
Look at a regular dynamics in the bank. Professionally looking people are approaching the counter, and getting informed on financial matters by their advisor, signing forms, in a friendly atmosphere.

Kígyózó sorokra kell készülni év végén a bankokban, hivatalokban: ezért áll sorban most mindenki

2023. november 29. 10:33

Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a szakértők idén decemberben. A befektetők ingatlanvásárlási kedvét az inflációkövető állampapír kivezetése erősítheti a megszokottnál is jobban, míg az otthonteremtési céllal vásárlókat a „városi” CSOK és a Babaváró támogatás nyújtotta lehetőségek motiválják.

Decemberhez közeledve ezúttal nem csak az üzletekben érdemes felkészülni a karácsonyi őrületre, a szakértők szerint a hazai ingatlanpiacon is megindulni látszik az év végi hajrá. A szokásosan az év leggyengébb időszakának számító hónap idén meglepetéseket tartogathat, ugyanis 2023 sajátos ingatlanpiacán fordulhat a trend és akár egy átlagos decemberrel is az erősebb hónapok közé tartozhat idén az év legvége. Az elmúlt 10 év decemberre becsült piaci tranzakciószámainak átlaga ugyanis mindössze 8 985 a Duna House adatai szerint, míg 2023 eddigi legerősebb hónapja a május volt, amikoris mindössze 10 187 tranzakciót becsült az ingatlanközvetítő hálózat.

A befektetési céllal vásárló ügyfelek érdeklődése és aktivitása az elmúlt időszak tapasztalatai alapján az év vége felé hagyományosan erős, a befektetők ilyenkor törekszenek arra, hogy még az óévben jó helyet találjanak befektetésre szánt pénzüknek. „Az Államadósság-kezelő Központ bejelentése szerint november 28-án kivezetésre került az inflációkövető állampapír, ami a befektetőket a szakértői várakozások szerint az ingatlanok felé tereli majd jövőre, sőt ennek köszönhetően az általános év végi befektetői jelenlét is fokozottabb lehet idén.” – kezdte Benedikt Károly, az ingatlanközvetítő cég PR- és elemzési vezetője.

Ezzel szemben az otthonteremtési céllal vásárlók az év végén szokásosan inkább az adventi készülődésnek szentelik figyelmüket, ugyanakkor 2023-ban egy csoportjuk, a további gyermeket nem tervező házaspárok utolsó pillanatos elhatározásai a szakértői várakozások szerint nagy eséllyel dömpinget indíthatnak az ingatlanpiacon, a hivatalokban és a pénzintézetekben egyaránt.

Mind az ingatlan-, mind a pénzügyi szakértők tapasztalatai alapján megnövekedett azon érdeklődők aktivitása, akik az utolsó pillanatban úgy döntöttek, mégis szeretnének élni az idén még elérhető otthonteremtési támogatásokkal, legyen az a kamatmentes kölcsönként maximum 10 millió forintot jelentő Babaváró támogatás vagy a 2024-től már nem igényelhető „városi” CSOK

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– mondta a szakértő. Azok a családok, akik már megtalálták a kiszemelt ingatlant és rendelkeznek aláírt adásvételi szerződéssel, pénzügyi szakértői segítséggel jó eséllyel beleférhetnek az igénylési határidőkbe, de érdemes felkészülni arra, hogy a pénzintézetekben és hivatalokban a megszokottnál nagyobb lehet a tolongás. „A last minute igénylők számára jó hír azonban, hogy az idei évben a Kormány csupán a 2023. december 27. és 2024. január 1. közötti időszakra rendelte el a téli igazgatási szünetet, így csaknem a teljes hónap rendelkezésre áll az ügyintézésre.” – hívta fel a figyelmet Benedikt Károly.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm