Ruined Shed

Ilyen lakásokban tengődnek a legszegényebb vidékiek: sokaknál WC, csatorna, melegvíz sincs

2023. november 25. 13:05

Nemrég láttak napvilágot a 2022-es népszámlálás eredményei, amiből már a Pénzcentrum is többször beszámolt. Budapest és Pest megye után, most annak jártunk utána, hogy mégis mennyien élnek a Közép-Dunántúlon rosszul felszerelt otthonokban. Azaz azoknak a háztartásoknak a számát vizsgáltuk meg, ahol a családok kénytelenek vályogházakban élni, vagy olyan lakásokban, ahol nincs fürdőszoba, konyha, vagy akár vízöblítéses WC. A Pénzcentrum a cikksorozatának következő részében annak járt utána, hogy mégis mi a helyzet a házakkal a Közép-Dunántúli régióban.

Az elmúlt hónapokban jelentek meg a 2022-es népszámlálás adatai, ami alapján a Pénzcentrum már megvizsgálta, hogy mi a helyzet a Pest megyei, illetve a budapesti ingatlanokkal. Cikksorozatunk második részében most annak jártunk utána, hogy hány olyan háztartás van a Közép-Dunántúlon, ahol a lakások mondjuk úgy, nem tartoznak a komfortos kategóriába.

Egyszóval annak jártunk utána, hogy hány komfort nélküli ingatlan lehet a Közép-Dunántúli régióban, illetve mennyien lehetnek most, akiknek nincs fürdőszobája, főzőhelyisége, vízöblítéses WC-je, vagy szennyvízelvezetése, valamint nincs internet a lakásban.

A KSH adatai alapján pedig a helyzet megdöbbentő: a régióban ugyanis 141 105 háztartásban nem volt vezetékékes internet, míg 114 769 háztartásban még mindig helyiségenként kell konvektorral vagy kályhával fűteni.

Ez pedig csak a jéghegy csúcsa alapvetően, hiszen többszáz lakásban nincs vezetékes víz, és ezrek élnek szükséglakásokban, vagy olyan otthonokban, ahol nincs vízöblítéses WC vagy melegvíz.

Javult a helyzet a régióban

Bár még mindig rengeteg olyan háztartást regisztráltak, ahol rossz körülmények között élnek az emberek. Azonban azt fontos kihangsúlyozni, hogy az előző népszámlálás óta jelentősen javult a helyzet. 2001-ben ugyanis még 50 498 háztartás volt, ahol vályog vagy sár falazatú otthonokban éltek, 2011-ben ez a szám 43 836 volt, míg tavaly mindössze 37 896.

A komfort nélküli háztartások száma pedig a töredékére csökkent az elmúlt 21 évben: 2001-ben még 30 371 ilyen otthont regisztráltak, 2011-ben 15 960-at. Idén pedig mindössze 6 293-at. A KSH adatai alapján azt is megnéztük, hogy hány háztartásban nincs főzőhelyiség vagy saját fürdőszoba. 2022-ben előbbi esetben 2626 állították ezt a Közép-Dunántúli régióban, míg utóbbi esetben 10 535-en.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2001-ben a régióban 41 479 háztartás vallotta azt, hogy nincsen vízöblítéses WC-jük, azonban tavaly ez a szám 7987-re csökkent. De a vezetékes víz esetében is javult a helyzet, Budapesttel ellentétben: 22 754 háztartásban nem volt vezetékes víz. Ez a szám 2022-re 6208-ra csökkent.

Az internet kapcsán nem rendelkezünk 2011-es, illetve 2001-es adatokkal, de 2022-ben 141 105 esetben mondták azt, hogy az otthonukban nincsen bevezetve a vezetékes internet. Ez jelentősen jobb, mint Pest megye, illetve Budapest esetében: utóbbiban ugyanis 218 078 háztartásban nincsen vezetékes internet, míg Pest megyében 127 396 esetben.

Érdekes amúgy, hogy a legtöbb adatot nézve a főváros átlagosan rosszabbul teljesített mint a Közép-Dunántúli rágió: körülbelül 199 ezer háztartásban kénytelen konvektorral, vagy kályhával fűteni, de más esetekben is jelentős eltérések mutatkoznak. A szennyvízelvezetést vizsgálva már jobb a heéyzet: a fővárosban mindössze 1757 esetben nyilatkozták, hogy nincs szennyvízelvezetés, szemben a régió 7269 otthonával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem