16 °C Budapest
Typical old panel apartment with a lot of windows from Budapest, Hungary, as a texture or for background, real photo

Mégis, mi folyik a fővárosban? Lakások ezrei állnak üresen, mégsem adják ki azokat

2023. november 10. 08:14

Miközben 240 ezer forint körül jár a budapesti átlagos lakbér összege, a fővárosi lakások 17 százalékában, a 800 ezer lakásból 160,7 ezerben hivatalosan nem lakik senki - írja a Világgazdaság. A ténylegesen semmire sem használt vagy üresen álló lakások száma ennél jóval alacsonyabb – hívta fel a figyelmet Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Egy lakást ugyanis nem csak lakás céljára lehet használni, abban sokféle cég székhelye lehet, vagy helyt adhat például orvosi rendelőnek, mérnökirodának, ügyvédi irodának, masszázsszalonnak, de akár lakáshotelként is üzemelhet, és üzemel is sok közülük.

Miközben valóban nagyon sok üres lakás lehet Budapesten, fontos tisztázni, hogy a teljes állományban ezek kisebb nagyságrendet képviselnek, mint a sokat emlegetett 150-160 ezres volumen – összegezte Balogh László. Jelenleg többnyire még a társasházakon belül sincsenek megkülönböztetve a nem lakás céljára kiadott lakások a közös költség összegének megállapításánál, írja a lap.

Országosan évente 100 ezer, Budapesten 50-70 ezer lakást és házat hirdetnek meg kiadásra, amely bérlőt cserél, miután egy-egy ingatlan jellemzően két-három évente jelenik meg a bérleti kínálatban. Egyidejűleg országosan 14 ezer, Budapesten 10 ezer kiadó lakás forog a piacon – ismertette Balogh László. A kiadó ingatlanok száma összhangban van a népszámlálási adatokkal. A KSH adatai szerint ugyanis a 800 ezer budapesti háztartás 17-20 százalékában élnek bérlők, akkor 140-160 ezer lehet kiadva.

A bérleti díjakat a kereslet tartja magasan, ami a lakásszektor két alpiacán különbözően alakul. Miközben az eladó lakások iránti kereslet zuhan, mert eltűnt a vevők 40 százaléka, ehhez képest országosan a kiadó lakások iránti kereslet éves szinten növekedett - írja a lap. Ez a tendencia Budapesten is érvényes, ahol a nominálisan minden idők legmagasabb, jelenleg már 240 ezer forintos átlagos bérletidíj-szintje mellett is nőtt a kereslet. A kiadó lakások bérleti díja az idei első fél évben 15 százalékot emelkedett, egy év alatt pedig a magas bázis miatt összességében 13 százalékot.

Az ingatlanpiaci szakértő szerint mindez azt mutatja, hogy több kiadó lakás is elférne a piacon, a lakásbérleti piac budapesti vízfejűsége miatt erre elsősorban a fővárosban van kereslet. Mindenekelőtt belvárosi lakásokra óriási az igény, hiszen sokak számára még mindig elérhetetlen álom a saját lakás Budapesten, írják. Viszont a megfizethető bérlakásszektor felépítéséhez és intézményi kapacitásának megerősítéséhez szükséges volna a szabályozói környezet és a finanszírozói oldal kialakítása. Addig csak a számokat lehet vizsgáltatni, hogy valójában mennyi üres lakás van az egyre drágább budapesti albérletek mellett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bérleti szektor nagyságára a 2011-es népszámlálás és a 2015-ös lakásfelmérés is rákérdezett. Ezek szerint 2011-ben még a budapesti lakosok 12,5 százaléka lakott bérelt, azaz köztulajdonú vagy magántulajdonban lévő bérlakásban. A magántulajdonú lakások közül a bérlők által lakott lakások aránya a KSH 2014-es közlése szerint meghaladta a 6 százalékot. Az elmúlt évtized közepére a magán bérleti szektor bővült: a 2015-ös lakásfelmérés Budapesten a magánbérletek 11 százalékos arányát mutatta az önkormányzati bérlakások 6 százalékos aránya mellett.

A Periféria Központ tavalyi felmérése szerint 2022-ben a budapesti lakosok 19 százaléka élt magánbérletben, több mint 17 százalékuk lakást, valamivel több mint 1 százalékuk szobát bérel, emellett 3 százalékuk önkormányzati lakásban él. A budapesti lakosok 10 százaléka szívességi lakáshasználó, azaz családtagja vagy ismerőse lakásában él, ahol nem fizet bérleti díjat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem