19 °C Budapest
Marina on the lake Balaton with sailboats

Lélegeztetőgépen a Balaton: félő, hogy nem lehet már megállítani a pusztulást

2023. június 6. 20:00

Szakértők szerint a Balaton tűrőképességét feszegetjük minden egyes újabb beruházással, ami figyelmen kívül hagyja a természeti adottságokat és a helyi érdekeket. Egy frissen megjelent videó különböző balatoni településekre kalauzol el, ahol a megszólaltatott szakértők bevonásával azt mutatták meg, milyen hatást gyakorolnak a tó élővilágára, környezetére és a helyi közösségekre az éppen zajló vagy tervezett beruházások.

Arról már itt a Pénzcentrumon is többször írtunk, hogy évről-évre egyre elkeserítőbb a Balaton állapota. A betegség jelei a nádpusztulásban, az egyre többször megjelenő algásodásban, illetve az itt élő állatok természetes élőhelyének visszaszorulásában is megmutatkozik. A Szabad Európa egy friss videóban most azokat a természetkárosító folyamatokat mutatja be, melyek együttesen járulnak hozzá hazánk legnagyobb tavának lassú pusztulásához.

Lovas, Csopak, Aszófő, Örvényes és Balatonföldvár – csak néhány azon települések közül, melyeknek a tájképét jelenleg számos beruházás formálja át teljesen. A videó szerint a közös ezekben az, hogy valamilyen módon károsítják a természetet, miközben sokszor a helyi érdekeket sem veszik figyelembe. A legnagyobb probléma viszont az, hogy nincs egységes koncepció a Balaton fejlesztésére, mindenki csak a maga érdekeivel foglalkozik és mindegyik beruházásra igaz, hogy csak a tó tűrőképességét teszik próbára.

Földváron egy 175 hajóra tervezett, 380 méterre – a Lánchíddal azonos hosszúságú – kikötőt építettek, méghozzá jogszerűtlen módon – mondta el a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület egyik tagja. A civil szervezet egyik tagja, Kárpáti Péter szerint nagyjából negyed milliárdot költöttek el az aprócska strandként üzemelő területre, de most éppen a civilek nem tudják majd használni a partszakaszt. Az Egyesület egyik tagja hozzátette: a pécsi bíróság is kimondta, hogy ebben a formájában jogszerűtlen volt a beruházás, mert a helyi építési szabály rögzíti, hogy nem építhető kikötő a területre. A civilek azt sérelmezik, hogy a társadalmi egyeztetés teljes mértékben elmaradt, a bírósági döntés ellen pedig minden bizonnyal fellebbezni fog a beruházó.

Csopak hasonló problémával néz szembe. A magyar tenger északi partján fekvő települést pár éve még sétahajóval is el lehetett érni, de a BAHART eladta a csopaki kikötőt. Ekkor a magánkézbe került kikötőt az új tulajdonos elzárta a nyilvánosság elől, mondván az egy építési terület, most pedig egy 250 méteres kőszórást tervez a vízbe.

Zlinszky András, ökológus, limnológus, a Szabadonbalaton alapítója arra a kérdésre, hogy elbír-e még a Balaton ennyi kikötőt és hajót, azt felelte: „abban a pillanatban hogy tengerre épített hajókon gondolkodunk, azokkal csak akkor lehet kimenni a kötőből, ha annak a szájában mély a víz, ráadásul ezek a hajók sok helyet foglalnak és óriási építési beruházásokat igényel az, hogy ezeknek a számát növelni tudjuk a vízen…Megvan a balatoni hajózás hagyománya, megvannak azok a típusok amik teljesen jól működnek a tavon.” Hozzátette: a Balaton állapota leginkább úgy jellemezhető, hogy „lélegeztetőgépen van

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A videóban Aszófő, Lovas és Örvényes is megjelennek. Lovason van az egyik, ha nem a legnagyobb összefüggő szőlőhegy és mandulás, melynek erős tájértéki jellege van, amit érdemes megtartani - mondta el Csomai Lóránt, helyi vállalkozó, aki szerint az újonnan ideépült különböző stílusú épületek tájidegenek a balatoni panorámától, nem veszik figyelembe a helyi adottságokat.

Örvényesen a beépítéstől félnek és habár ennek a településnek nincs közvetlen partszakasza, ha a nádas és a település közti természetet kiírtják, azzal végeredményben a tó és a települések károsodnak. „A nádas is csak akkor lesz stabil, ha nem csak a vízben álló része van meg, hanem a szárazföld felé egy egyenletes átmenetet tud alkotni ezekkel a gyepalkotó fajokkal és ezekkel a nagyon fajgazdag élőhelyekkel… Lehet azt mondani, hogy más településen beépítették ezeket, akkor miért ne tehetnék meg ők is ugyanazt, de a Balaton egész természeti erőforrása, amiből az összes vízparti település él, annak szüksége van arra, hogy működjön ez az élőhely hálózat.” - hangzik el a riportban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem