Architectural scenery of Budapest, Hungary.

Nem áll le a horror az albérletpiacon: ma már ennyiért lehet Pesten kivenni egy lakást

2022. május 10. 18:31

A bérleti díjak áprilisban tovább nőttek, és elérték a koronavírus-válság előtti szintet – állapítja meg legfrissebb fővárosi albérletpiaci elemzésében a Rentingo.com. Két éve nem volt ilyen drága a lakásbérlés Budapesten, márciushoz képest 4,5, az előző év azonos időszakához képest pedig 15,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak, így a múlt hónapban átlagosan havi 165 ezer forintot kértek a fővárosi bérbeadók kiadó lakásukért. Az albérletárak alja, a piac fordulópontja tavaly márciusban volt, azóta az inflációt is túlszárnyalja a lakbérek növekedése – hívja fel a figyelmet a közösségi albérletkereső platform.

A márciusi technikai korrekció után a múlt hónapban ismét folytatódott a bérleti díjak emelkedése a budapesti albérletpiacon, az éves drágulás még a felpörgő inflációt is meghaladja – állapítja meg legfrissebb budapesti albérletpiaci elemzésében a Rentingo.com közösségi albérletkereső platform.

A fővárosi albérletárak elérték a koronavírus-válság előtti szintet, nominális értéken számolva az elmúlt két évben nem volt ilyen drága a lakhatás Budapesten. Márciushoz képest 4,5, az előző év azonos időszakához képest pedig 15,4 százalékkal kértek többet a bérbeadók kiadó ingatlanjukért, ami átlagosan 165 ezer forintos bérleti díjnak felelt meg.

Márciusban az ukrajnai háború elől menekülők megbolygatták a budapesti bérlakáspiacot és jelentősen megemelték a bérlők átlagos keresleti szintjét, ami miatt a kínálati és keresleti bérleti díj között soha nem látott mértékben szűkült az olló. A háború elől menekülő, lakást keresők még mindig érkeznek a budapesti albérletpiacra, de azóta a piac korrigált, az árak mind keresleti, mind kínálati oldalon egyaránt visszaálltak az év eleje óta tartó trendbe, és az árolló ismét nyílni kezdett – mutat rá a Rentingo.com.

Lakást vennél? Nézz körül a Pénzcentrum hitelkalkulátorában!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Áprilisban a bérlők átlagosan 152 ezer forintért kerestek albérletet Budapesten, ami 1,6 százalékkal kevesebb a márciusi adatnál, de a februári 147 ezer forintos értéket így is jelentősen felülmúlja. Bár nominális értéken kétéves csúcson vannak a fővárosi albérletárak, de ez még nem olyan feszült piaci helyzet, mint ami a koronavírus-válság előtti hónapokban volt. A bérlők átlagos jövedelme az elmúlt két évben jelentősen emelkedett, és ezáltal a keresleti bérleti díj is magasabb a két évvel korábbihoz képest. Reálértéken tehát a budapesti albérletpiac még nem érte el a csúcsot, de az év további részében is folyamatosan emelkedő bérleti díjakra számít a Rentingo.com közösségi albérletkereső platform.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem