22 °C Budapest

Eltöröljük az óraátállítást? Itt az orvosi szakvélemény

2018. augusztus 31. 16:50

Október 28-án hajnali 3:00 órakor egy órával visszább kellene állítani a mutatót. Azonban nem biztos, hogy erre sor kerül. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken a ZDF német országos közszolgálati televíziónak ugyanis azt mondta, eltörlik az EU-ban az óraátállítást. De vajon mindez mivel járna? Milyen hatással lesz az emberekre, ha többé nem kell állítgatniuk az órákat?

Ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken a ZDF német országos közszolgálati televíziónak azt mondta, eltörlik az EU-ban az óraátállítást. Arról, hogy pontosan mikor vezetik be az új rendszert és hogy vajon Magyarországon (és az Európai Unió tagországaiban) a nyári vagy a téli időszámítás lesz-e érvényben, még nem tudni. 

Ha ugyanis a Bizottságon átmegy a kérdés, akkor még azt jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek (mivel ők kezdeményezték, hogy a Bizottság foglalkozzon a kérdéssel, ez valószínűleg nem lesz probléma), majd a tagállamoknak kell lépéseket tenni az ügyben.

Portfolio cikke szerint minden tagállam magának dötheti majd el, hogy a nyári vagy a téli időt választja majd kvázi időzonájául.

Az azzal kapcsolatos kavarodást, hogy a téli vagy a nyári időszámításra állunk át, az okozhatja, hogy a rendszer neve kvázi az, hogy nyári időszámítás, ezért ha azt eltörölnék, akkor valóban maradna a téli időszámítás. Logikus lenne persze az eltörlés után az egész EU-t előreállítani egy órával (tehát visszaállni a nyári időszámításra), erről azonban nincsenek még hivatalos információk. Az viszont biztos, hogy az óraátállítás megszüntetésével mindenki jól fog járni. 

Az elmúlt években rengeteg tanulmány és kutatás hívta fel arra a figyelmet, hogy az óraátállítás miatt felborul a szervezet egyensúlya, napokig, de akár hetekig is fáradékonyak, ingerlékenyek és dekoncentráltak lehetünk.

Az óraátállítás összezavarja a biológiai óránkat. Van, akinek 10-14 nap kell ahhoz, hogy teljesen átálljon

 - mondta a Pénzcentrumnak Dr. Torzsa Péter egyetemi docens, a Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa. Arról is beszélt, az óraátállítás mindenkit megvisel, rendszerint fáradékonyabbak, ingerlékenyekebbek, dekoncentráltabbak utána az emberek.

A probléma még jobban érinti az időseket, a depresszióval küzdőket, a krónikus betegségben szenvedőket és a kisgyermekeket

- mondta. 

Akár a téli iőszámításról állunk át a nyárira, akár fordítva,

az óraátállítás után jelentkezhet alvászavar, sőt, emésztési problémák is, valamint a koncentráló- és teljesítőképesség is csökkenhet, de az óraátállítás növelheti a szívinfarktus kockázatát is.

Dr. Torzsa Péter szerint a nyári időszámítással járnánk jobban, hiszen annak ellenére, hogy december végén és január elején nagyon későn kelne fel a nap, cserébe délután később sötétedne. "Egy órával nőne a szabadidő eltöltésének lehetősége, akár a szabadban, vagyis több idő jutna sportolásra, közösségi életre, és ez pozitív hatással lenne a testi és lelki egészségünkre egyaránt" - mondta a szakember.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Melyik időszámítással járnánk jobban?

A téli időszámításra való átállás során nyerünk egy órát. Elvileg október utolsó vasárnapján, hajnali 3 órakor kellene visszaállítani az órát 2-re. Viszont így igaz, hogy világosban ébredünk majd, ám este hamarabb sötétedik, kevesebb napfény ér minket, ez a hangulatunkra is hatással lehet.

Ha a nyári időszámítás marad, akkor az azt jelenti, hogy decemberben akár reggel 8 után kel majd csak fel a nap, viszont akkor sem lesz sötét 5 előtt. 

A teljesítményünk is megsínyli az óraátállítást

A nyári időszámításra való átállás során (vagyis idén márciusban) egy órát vesztettünk, egy órával kevesebbet alhattunk. Kutatások bizonyíták, hogy a nyári időszámításkor való átállás után nő az auóbalesetek száma, valamint a munkahelyi baleseteké is.  Egy 2004-es tanulmány szerint akár több száz ember életét is megmenthetné az óraátállítás elhagyása, és az, ha egész évben a nyári időszámítást használnánk.

A Pennsylvania Állami Egyetem 2012-es kutatása arra is rávilágít, hogy a dolgozók többsége a nyári időszámításra való átállás utáni hétfőn kevésbé produktív, sokan hajlamosak céltalan internetezéssel tölteni az időt, ahelyett, hogy a feladataikra koncentrálnának. A diákok teljesítménye is romlik, a teszteken általában rosszabbul teljesítenek az óraátállítás után.

Voltak, akik felhagytak az állítgatással

Korábban több ország felhagyott már az óraállítgatással. 2011-ben Oroszország megszüntette az óraátállítást, maradt a nyári időszámításnál. Fehéroroszország is így tett, ott is 2011-ben törölték el a téli időszámítást. 

Oroszország viszont néhány évvel később a nyáriról áttért a téli időszámításra. 2016-ban Törökországban pedig a téli időszámítást törölték el, így ott  egész évben a nyári időszámítás van érvényben.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem