25 °C Budapest
Close-up portrait of a smiling young graduate wearing mortarboard

Hatalmas ütőkártya ez a papír Magyarországon: szinte mindenki el tud helyezkedni vele

2023. augusztus 11. 19:01

2022-ben új csúcson állt a friss diplomások foglalkozatottsága az EU-ban és az  EFTA tagállamokban - derült ki az Eurostat friss statisztikáiból. Az Eurostat adatai szerint a húsz és harmincnégy év közötti, legalább felső középfokú tanulmányaikat lezáró fiatalok 81 százaléka dolgozott. Hazánkban a helyzet még ennél is jobb, hiszen a tanulmányaikat befejező fiatal felnőttek majd 90 százaléka munkába tud állni három éven belül.

2022-ben a 3 és 8 közötti ISCED 2011  szinttel rendelkező fiatalok 82 százalékának volt állása - derült ki az Eurostat publikációjából. A 20 és 34 év közötti korosztály foglalkoztatottsági rátája egyébként folyamatosan emelkedik. A növekedés ütemére jellemző, hogy 2014 és 2022 között 7 százalékpontos változást regisztráltak, még a koronavírusjárvány ellenére is, ami egy ideig ezen a téren is lassította az előrelépést. Persze ahhoz, hogy pontosan értsük, kiknek a foglalkoztatottságáról is beszélünk, ismernünk kell az említett besorolási rendszert is.

Az International Standard Classification of Education magyarul az oktatás egységes nemzetközi osztályozásának rendszere. Az UNESCO még az 1970-es évek közepén dolgozta ki ezt a módszert, azzal a céllal, hogy a világ különböző oktatási szisztémáit egyetlen közös, nemzetközi statisztikai keretrendszerbe foglalja. Ezáltal kialakult egy hivatalos referenciakeret az oktatási, képzési programok és az ezekkel összefüggő képesítések rendszerezésére. Az évtizedek során a rendszer több finomhangoláson ment keresztül és jelenleg az UNESCO, OECD és Eurostat által 2011-ben bevezetett változat van használatban, mely kilenc iskolázottsági szintet tartalmaz, a nulladiktól a nyolcadikig. Ezek a szintek a következők:

  • ISCED 0: Korai gyermekkori oktatás ("általános iskolánál kevesebb" iskolai végzettség)
  • ISCED 1: Általános iskolai oktatás
  • ISCED 2: Alsó középfokú oktatás
  • ISCED 3: Felső középfokú oktatás
  • ISCED 4: Középfokú, nem felsőfokú oktatás.
  • ISCED 5: Rövid ciklusú felsőfokú oktatás
  • ISCED 6: Alapképzés vagy azzal egyenértékű
  • szint
  • ISCED 7: Mesterképzés vagy azzal egyenértékű szint
  • ISCED 8: Doktori vagy azzal egyenértékű szint

Jelenleg ezek közül legalább felső középfokú végzettséget  (ISCED 3) tekintik olyan minimumszintnek, amely segíti az egyéneket abban, hogy teljes mértékben részt vehessenek a társadalomban és teljes életet élhessenek. Az ettől a szinttől felfele lévők iskolázottságát vizsgálták tehát a most szemlézett kutatásban. Az eredmények pedig, ahogyan korábban is írtuk kimondottan örvendetesek. A tavalyi évben mért 81 százalékos foglalkoztatottság új csúcsot jelent, meghaladva a 2018-es és 2019-es értékeket. Most nézzük meg a számokat országos szinten is.

Ahogy azt grafikonunkon is ábrázoltuk, hogy a tanulmányaikkal frissen végzők teljes foglalkoztatásához Luxemburgban és Hollandiában jutottak a legközelebb (mindkét országban 93 százalék volt közöttük a munkába állók aránya). De a 20 és 34 frissen diplomázók, vagy érettségizők 92 százaléka munkát talált Németországban is és Máltán is 91 százalékuk munkába állt 3 éven belül.

A lista másik végén Olaszország áll, ahol a fiatalok alig több mint 65 százaléka tudott elhelyezkedni 3 évvel az iskolai végzettsége megszerzése után. De a helyzet nem sokkal rózsásabb Görögországban sem, ahol 66, illetve Romániában sem, ahol 69,9 százalék a gyorsan munkába álló képzett fiatalok aránya.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ráadásul nem csak a nálunk nehezebb gazdasági helyzetben lévő országokat, hanem például Ausztriát és Szlovéniát is előzzük ebben a tekintetben. Az osztrákoknál a fiatal felnőttek 88,4, míg az egyébként a régió legmagasabb GDP/fő arányával rendelkező délnyugati szomszédainknál csupán a 84,2 százalékuk állt alkalmazásban 3 évvel az iskolapadból való felállás után.

Még mindig igen alacsony hazánkban a diplomások száma

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy ahogy azt nemrégiben a Pénzcentrum is megírta, hazánkban a diplomások aránya borzasztó alacsony a legtöbb uniós országgal összevetve. A 25-34 év közötti korosztály mindössze 31,9 százaléka rendelkezik, aminél kizárólag Romániában (24,7 százalék) és Olaszországban (29,2 százalék) mért rosszabb számokat az Európai Unió statisztikai hivatala.

Idén ugyan több mint 126 ezren jelentkeztek a magyar felsőoktatásba (az előző évi 99 ezerrel szemben), de ahhoz, hogy nemzetközi összehasonlításban ne legyen fájdalmas rossz a tanult fiatalok aránya ennek a tendenciának még hosszú éveken át kéne folytatódnia. Ettől függetlenül persze örvendetes dolog, hogy a magasabb szintű iskolákat végzők munkaerőpiaci helyzete ennyire kedvező hazánkban, jelenleg viszont ezen kiváltságosok tábora még egy szűk kisebbséget alkot a fiatal felnőttek között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm