20 °C Budapest
A womans hand with a wedding ring points with her finger to a date on a cardboard calendar. A woman points to a calendars day

A tavaszi szünet kezdete 2024-ben: mikor lesz és meddig tart a tavaszi szünet? Iskolai szünetek időpontja

2024. március 23. 08:02

Azt gondolhatnánk, hogy a tavaszi szünet dátuma csak a diákok számára lehet érdekes, pedig közvetett módon rengeteg lakost érint az iskolásokon kívül is. Ilyenkor változnak ugyanis a menetrendek, sokan vesznek ki szabadságot, utaznak, ez meglátszódhat az utak, boltok, vendéglátóhelyek forgalmában is. Aki kerülné a zsúfoltságot, jól gondolja meg, hogy a tavaszi szünet idején milyen programot tervez. Az ügyintézési idők szintén megnyúlhatnak és általában is számítani kell arra, hogy sokan vannak ilyenkor szabadságon minden munkahelyen. Mutatjuk az iskolai szünetek dátumait.

A húsvéti szünetre már nem kell sokáig várni! Hogy mikorra esik a tavaszi és a nyári szünet 2024-ben? Mikor lesz a tavaszi óraátállítás? Mikor lesz a következő hosszúhétvége, mikor lesz idén a pünkösd? Mutatjuk a legfontosabb dátumokat!

Mikor lesz a tavaszi szünet 2024-ben?

2024-ben a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 27., szerda lesz, vagyis március 28-án csütörtökön már nem kell iskolába menni. A szünet utáni első tanítási nap 2024. április 8-a, hétfő lesz. Mivel a húsvét vasárnap idén viszonylag koránra, március 31-re esik, a tavaszi szünet is hamar itt lesz. A dátumok még az augusztus 22-én, a Magyar Közlönyben megjelent 2023/2024-es tanév rendjéből derültek ki.

A tavaszi szünet kezdete és vége

Március 28-a, csütörtöktől április 7-e, vasárnapig nem kell iskolába menni. Fontos, hogy ezek a dátumok az általános és középiskolákra érvényesek, a felsőoktatási intézményekben a szünetek ezektől eltérhet. Az egyetemi, főiskolai tavaszi szünet pontos dátumáról az intézmények honlapján érdemes tájékozódni.

Óraátállítás 2024 tavasz

Bár az Európai Unió legutolsó döntése szerint 2024-ben minden országnak véglegesen át kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra, és ezután több óraátállítás nem lesz, egyelőre nincs hír az óraátállítás eltörlésével kapcsolatban. Igaz, ezt az EU-s határidőt is már többször kitolták, a halasztás benne van a pakliban. Nagyon úgy fest, hogy idén még marad az óraátállítás.

A nyári időszámítás mindig március utolsó vasárnapján kezdődik, így 2024-ben, március 29-én kell majd átállítani az óráinkat - éppen húsvét vasárnapján. A tavaszi szünet és az ünnepnap így legalább megkönnyítheti az átállást idén is. A tavaszi óraátállítás során hajnal 2-kor előrefelé, hajnal 3-ra tekerhetjük a mutatót, tehát egy órával kevesebbet alhatunk, ahogy gyakran meg szokták fogalmazni.

A húsvéti ünnepek dátuma 2024-ben

A húsvét időpontja minden évben változik, a március 20-a utáni első holdtöltét követő vasárnapra esik. Mivel tavasszal az első telihold legkorábban március 21-én lehet, de a húsvét vasárnap nem eshet pontosan a telihold napjára, legkorábban március 22-re eshet a húsvét. 2024-ben nagypéntek március 19-re, húsvét vasárnap március 31-re, húsvét hétfő pedig április 1-re esik.

Mikor lesz a pünkösd 2024-ben?

2024-ben május 19-re esik pünkösd vasárnap és május 20-ra a pünkösd hétfő. A nyugati keresztény hagyományok szerint legkorábban május 10-re és 11-re eshet a pünkösd, mivel azonban 2024-ben a húsvét is viszonylag korán van, és a pünkösd a húsvét után a hetedik vasárnapra és az azt követő hétfőre esik, így a pünkösd is hamar eljön.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Munkaszüneti napok és hosszúhétvégék 2024-ben

Nemrég hagytuk magunk mögött a pénteki március 15-i ünneppel kiegészített háromnapos hétvégét, de máris jön a négynapos húsvéti hétvége. 2024-ben korán van húsvét, és még március 15-e is péntekre esett, ezért eshet ilyen közel egymáshoz két hosszúhétvége. Lássuk, mit tartogat még a 2024-es év pihenés terén!

  • Hamarosan következik a húsvét: március 29-e, nagypéntek és április 1-je, húsvét hétfő munkaszüneti napok.
  • Még pünkösd előtt is lesz egy munkaszüneti nap: május 1-je, szerda.
  • Pünkösd hétfő május 20-ra esik.
  • Augusztus 20. is szerencsésen keddre esik idén, augusztus 19-re, hétfőre ezért áthelyeztek egy pihenőnapot. Ezt augusztus 3-án, szombaton kell majd ledolgozni.
  • Október 23-a idén szerdára esik.
  • November 1-je pedig péntekre, így ősszel is kijut még egy háromnapos hosszúhétvége.
  • A karácsony pedig rekord hosszúságú lesz: december 25-e szerdára, 26-a pedig csütörtökre esik, de 24-én és 27-én sem kell majd dolgozni. Ezeket a napokat december 7-én és 14-én, szombaton ledolgozzuk majd előre.

Okosan érdemes kivenni a szabadnapokat

A dolgozók mindig úgy próbálnak sakkozni a szabadságaikkal, hogy minél több egybefüggő napnyi pihenés jusson számukra az évben. Hogy érdemes ezt idén csinálni? A május 1-i és a 20-i munkaszüneti naphoz is 4 szabadnapot hozzácsapva 9-et pihenhetünk egyben a hétvégékkel együtt. Az augusztusi négynapos hétvége után mindössze 3 szabadnap kivételével nyerünk 9 napot. Az október 23-i szerdai munkaszüneti nappal hasonló a helyzet, mint a május 1-jével. A november 1-i munkaszüneti napot 4 szabadnappal kiegészítve ugyancsak 9 napot pihenhetünk.

A legjobb azonban a karácsony: az előre ledolgozott szombatok ha a hétfői napot kivesszük, tehát egy napot, akkor is 9 napnyi pihenést nyerünk vele. Ha tehát így osztunk be 16 napnyi szabadságot még az évből, akkor ezáltal 45 napot nyerünk hosszabb pihenésre.

Mikor kezdődik a nyári szünet 2024-ben?

A 2023/2024-es tanév 2024. június 21-ig, péntekig tart a már említett rendelet alapján. 2024-ben szeptember 1-je vasárnapra esik, így valószínűleg szeptember 2-án kezdődhet az iskola a nyári szünet után.

A nyári időszakra már most érkeznek a foglalások a szálláshelyekre, rengeteg munkahelyen már elkezdődött a nyári szabadságok kivételének tervezése. Ne késlekedjünk ezzel, minél előbb érdemes lecsapni a legjobb időszakokra az úti célunk és a pénztárcánk szempontjából, kisakkozni a szabadnapokat. Érdemes utána nézni a főszezonon kívüli és azon belüli áraknak, mind szállás, mind fürdőbelépők és más költségek tekintetében. Érdemes már most elkezdeni félretenni a nyaralásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem