25 °C Budapest
A happy senior couple sitting on a bench together in warm clothing

Itt kiskirályként élhetnek a nyugdíjasok 2024-ben: tényleg nem kell tartaniuk az elszegényedéstől?

2024. január 26. 10:02

Rengeteg magyart foglalkoztat, milyen anyagi körülmények között, egészségi állapotban, életszínvonalon fog élni nyugdíjasként. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint Magyarország a 33. helyet szerezte meg a világon a vizsgált 44 ország közül az 60%-os nyugdíjindexével. Az első helyen álló Norvégia 83, a második Svájc 82, a harmadik Izland 81 százalékot szerzett, míg a sor végén kullogó India mindössze 10-et. De vajon mennyi pénz szükséges ahhoz, hogy a nyugdíjasok számára legkényelmesebb életet biztosító országokban meg lehessen élni? Hol tudna lehetne megélni a magyar átlagnyugdíjból a világon? Ennek jártunk most utána.  

A Natixis tavaly ősszel publikált jelentése szerint két százalékponttal javult Magyarország nyugdíjindexe (Global Retirement Index, GRI), viszont nemzetközi összevetésben hátrébb csúsztunk a rangsorban. Magyarország a 2023-as jelentés szerint 60 százalékot szerzett, 2022-ben még 58 százalékot hozott ki a statisztika. Azóta Szlovákia ellépett tőlünk, Litvánia lehagyott bennünket, Lengyelországhoz pedig úgy sikerült felzárkóznunk, hogy az ő eredményeik romlottak. 

A 18 mutató alapján számított nyugdíjindex alapján nem egy - hanem legalább 32 - ország van a világon, ahol jobb nyugdíjasnak lenni, mint Magyarországon. Legalább 80 százalékos GRI-t mindössze 4 ország ért el - Norvégia, Svájc, Izland és Írország. 70 feletti eredmény további 17 ország esetében számítottak, köztük a szomszédos Ausztriában és Szlovéniában. Illetve Szlovákia is elért 64 százalékot, ezzel jelentősen ellépett hazántól, pedig a 2022-es rangsorban még csak kettő helyezéssel voltak előttünk.

Hazánk 2023-ban 60 százalékot ért el, ezzel a 33. helyet szerezte meg a 44 vizsgált ország sorában. A listában voltak olyan országok is, mint India, Kína, vagy Oroszország: ezekben az országokban az 50 százalékot nem is közelíti meg a nyugdíjindex. Az indexek kiszámításához 4 főbb részindexet vettek figyelembe, az ezekben elért százalékokat szintén közli a jelentés.

Ez alapján Magyarország az anyagi jólét terén nyugdíjas korban egész szép eredményt mutathat fel: 70 százalékot, mellyel előzi például Kanadát, Finnországot, az Egyesült Királyságot, Svédországot vagy Franciaországot is. Azonban a másik három mutatóban 60 százalék alatti eredmény tudunk csak felmutatni: az egészség, pénzügyek és életminőségindex nem túl fényes a magyar idősek esetében:

Ha csak az európai országokat nézzük, még szembetűnőbb, mennyire hátul kullogunk. Mindössze a letteket, görögöket, spanyolokat, oroszokat és törököket sikerült megelőzni a GRI alapján. A magyar nyugdíjasoknak ez alapján Európán - és nyilván emiatt az EU-n - belül is az egyik legrosszabb a helyzete.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a helyzet a múlt évi index alapján javulást mutat, több év távlatában viszont azt láthatjuk, hogy inkább csak kezdünk visszatérni a 2019-es szintre a hullámvölgy után. Ahogy az alábbi grafikon mutatja, a GRI részindexei az elmúlt évekhez képest javulást, a pandémia előtti eredményekhez képest romlást mutatnak. Kivéve az egészség-indexet, mert az az elmúlt 5 év legrosszabb eredményét hozta:

Mit vesznek figyelembe az indexek számításánál? Ha mélyebben belenézünk a módszertanba, már nem is olyan meglepő a magyar eredmény. Az egészségindexet 3 mutatóból számítják: figyelembe veszik a várható élettartamot - mely 2019 még 76,5 év volt születéskor, 65 év felett pedig 16,9 év. Ez a két mutató 2021-ben 74,3 évre, illetve 15,5 évre csökkent és az utolsó adatok szerint 2022-re is csak 76,2 évre és 16,5 évre tudott visszakapaszkodni. A másik két mutató az egy főre jutó egészségügyre fordított központi kiadás, és a nem biztosított - lényegében zsebből fizetett - egészségügyi költések. Tekintve, hogy Magyarországon költ a kormány GDP-arányosan az egyik legkevesebbet az egészségügyre, nem csoda, hogy az egészségindexben rosszul szerepelünk.

Az anyagi jólétet az egy főre eső jövedelemből, a bérezésben előforduló egyenlőtlenségekből és a munkanélküliségi indexből számítják. A munkanélküliségi ráta hazánkban extrém alacsony, így nem csoda, hogy ebben a mutatóban együttesen 70%-ot tudtunk elérni.

A nyugdíjaskori pénzügyek mutatójához viszont már figyelmbe veszik az intézményes szilárdságot (institutional strenght index), melyet olyan tényezők határozhatnak meg, mint például a politikai stabilitás, vagy a korrupció mértéke, átláthatóság, kormányzati hatékonyság, stb. Emellett fontos tényezők még az infláció, az öregkori függőségi ráta és a reálkamatok alakulása, az adóterhek, a nemteljesítő hitelek állománya, és az államadósság mértéke. Ebben az indexben csak 55 százalékot értünk el az utolsó számítások szerint, de ezek jellemzően a korábbi évek adatait veszik figyelembe. Így ebben a mutatóban további romlásra lehet számítani a 2023-as évi rekordinfláció, vagy az államadósság alakulása következtében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az életszínvonal indexet pedig olyan tényezők határozzák meg, mint a globális boldogságindex (A World Happiness Report 2023, a világ legboldogabb országainak ranglistája egy évente kiadott jelentés, mely a Gallup Intézet globális felmérésén alapul), a levegőminőség index, a vízminőség index, a biológiai sokféleség mutatója és más környezetvédelmi indexek. Ebben a mutatóban is alig előzünk néhány országot, mint pl. Kolumbia, Szingapúr, vagy Mexikó.

Futja a magyar nyugdíjból egy jobb életre?

Felmerülhet a kérdés, hogy hová tudnának elköltözni a magyar nyugdíjasok, azok közül az országok közül, ahol a fenti mutatók szerint jobb élni, mint Magyarországon. Nem ritka jelenség, hogy az emberek épp nyugdíjas korukban váltanak országot, gondoljunk csak a német, holland nyugdíjasokra, akik a Balatonhoz települnek és itt vígan megélnek a német nyugdíjból. Természetesen a magyar luxusnyugdíjasok közül is soknak van üdülője, második otthona külföldön. De vajon mire elég a magyar nyugdíj?

Hogy kiderítsük, hová költözhetnének nyugdíjas korukban a magyarok, ahol legfeljebb egy kicsit drágább, vagy olcsóbb is az élet, az Eurostat kimutatásait hívtuk segítségül. Arra vonatkozóan, hogy kifejezetten a nyugdíjasok hogyan élnek, mennyit költenek adott országban, szintén van objektív mutató, ezt viszont ritkábban mérik fel. 2020-ból való adatot találtunk arra, hogy a 60 év felettiek körében hogy alakulnak az átlagos fogyasztási kiadások PPS-ben. A PPS (purchasing power standard) egy, az Eurostat által számított speciális PPP (mesterséges elszámolási egység), amely úgy van definiálva, hogy az EU-tagországok átlagát tekintve egységnyi PPS vásárlóereje megegyezik egy euróéval (vagyis az EU egészének árszintje PPS-ben és euróban mérve azonos).

Ezek alapján látható, hogy a magyar idősek költései körülbelül a máltai, szlovén és görög idősek költései környékén mozogtak 2020-ban. A fentiekből kiderült, hogy kevés európai ország van, ahol rosszabb a nyugdíjasok helyzete, mint hazánkban: Lettország, Görögország, Spanyolország, Oroszország és Törökország. Jobb a helyzet a litvánoknál, lengyeleknél, Cipruson, a portugáloknál, olaszoknál, szlovákoknál, észteknél, Máltán, a cseheknél, szlovéneknél, és osztrákoknál.

Több országról nincs GRI-eredmény, mint Horvátország, vagy a balkáni államok, így  nem tudjuk összevetni a vásárlóerővel azt az eredményt. A fentiek alapján viszont érdemes lehet elköltözni Lengyelországba, Csehországba, Szlovákiába, vagy akár Észtországba, ha a cél a jobb élet nyugdíjasként, közel azonos kiadásokkal. Szlovénia és Málta is jó irány lehet, de kicsit nagyobb kiadást jelenthet ugyanaz az életszínvonal, mint Magyarországon.

Ha viszont a legfrissebb 2022-es vásárlóerő-paritást nézzük, akkor még kevesebb ország jöhet szóba. Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy jobb nyugdíjindexű országot válasszunk, nem is találunk olyan országot, ami hazánk mögött lenne PPP-t tekintve a rangsorban. Közvetlenül előttünk pedig több olyan ország, amelynek a GRI eredménye még rosszabb is lett nálunk (Görögország, Spanyolország). Így ez alapján is a logikus választás Szlovákia, Csehország, valamint Málta lehetne.

A vásárlóerő-paritás (PPP) azt mutatja meg, hogy ugyanaz a képzeletbeli áru- és szolgáltatáskosár, amely az összehasonlítás támpontját jelentő országban (illetve térségben, például az EU-ban) a valuta egységébe kerül, az összehasonlított országban a hazai valuta hány egységéért vásárolható meg a Portfolio leírása szerint. A PPP a nemzetközi színvonal-összehasonlítások statisztikai eszköze, erről a legfrissebb Eurostat adat 2022-es.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem