20 °C Budapest
Elderly woman holds in his hands an empty wallet. Vintage empty purse in wrinkled hands . Poverty in retirement concept

Ekkora nyugdíjprémiummal szúrnák ki a magyar idősek szemét: lesz, aki alig párszáz forintot kap

2024. január 22. 18:40

A kormány hivatalosan is lejjebb hozta az idei GDP-növekedési várakozását - írja a Portfolio. A friss szám azért érdekes, mert pont annak a határán billeg, hogy a nyugdíjasok jogosultak lesznek-e a prémiumra.

A Pénzügyminisztérium tavaly év végi prognózisa után a napokban Varga Mihály pénzügyminiszter megerősítette: az idei évre 3,6%-os GDP-növekedést prognosztizál a kormány. Mindez azért érdekes, mert a 2024-es költségvetést tavaly nyáron 4%-os növekedéssel fogadta el a kormány, majd a parlament, valamint azért is érdemes külön megemlíteni, mert a nyugdíjprémium szabályai szerint ez az extra összeg csak 3,5%-os növekedés felett jár novemberben - írja a Portfolio. A gazdasági portál szerint úgy tűnik tehát, hogy a kormány most azzal számol, hogy épp teljesül a nyugdíjprémium kifizetésének feltétele, amire egyébként eredetileg az idei költségvetésbe 20,5 milliárd forintot tervezett be.

Tavaly novemberben az átlagnyugdíj összege 218 ezer forintra emelkedett, idén januárban ez további 6%-kal nőtt, vagyis meghaladta a 231 ezer forintot. A nyugdíjprémium összege tehát egy átlagnyugdíjban részesülő időskorú esetében így kalkulálható ki: 20 ezer forint * (3,6-3,5). Ez 2000 forintos plusz bevételt jelenthet majd az átlagnyugdíj szintjén idén novemberben.

A Portfolio szerint érdemes felidézni, hogy idén januárban 6%-kal emelkedtek a nyugdíjak, és ha a kormány új inflációs prognózisa igazolódik be, ami most már 5,2%, akkor az azt jelenti, hogy idén nincs szükség nyugdíjkiegészítésre novemberben, mert a nyugdíjemelés mértéke meghaladhatja az átlagos infláció mértékét. Ez a 6 százalékpontos emelés körülbelül 360-400 milliárd forintnyi plusz költségvetési kiadást jelent.

Az átlagnyugdíj szintjén ez a 6%-os év eleji emelés havi plusz 13 ezer forintot jelent, ami éves szinten közel 157 ezer forintnyi plusz elkölthető jövedelem.

Emellett érkezik még idén februárban a 13. havi nyugdíj kifizetése, amire a 2024-es költségvetésben 449 milliárd forintos kiadást irányzott elő a kormány. Az átlagnyugdíj esetében ez 231 ezer forintnyi plusz jövedelem idén.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lap végül megjegyezte, amennyiben mindhárom, idén a nyugdíjasokat érintő tétellel számolunk, akkor az időskorúak jövedelmi helyzete így változhat 2024-ben az átlagnyugdíj szintjén:

  • A 6%-os januári emelés havi 13 ezer forintos pluszt jelent, ami éves szinten 157 ezer forint.
  • Az egyszeri nyugdíjprémium 2000 forint lehet az átlagnyugdíj esetében.
  • A 13. havi nyugdíj februári érkezése pedig 231 ezer forintos plusz összeget jelent.

A Portfolio szerint ez összesen egy év alatt 390 ezer forintnyi plusz jövedelmet jelent az átlagnyugdíj szintjén.

A költségvetés mindezekre várhatóan összesen 850 milliárd forintnyi összeget fizet ki idén (az emelés kb 370 milliárd forintba került az év elején, a 13. havi nyugdíj 449 milliárd forintba, a nyugdíjprémium pedig 20 milliárd forintba).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem