22 °C Budapest
View of graves in a cemetery in Hungary.

Egyre többen így temetkeznek a horrordárgulás miatt: óriási kiadás a végső búcsú

2023. október 23. 07:04

A temetési költségek emelkedése az elmúlt években jelentős terhet ró a magyar családokra - közölte az Ökumenikus Egyház. A koporsós temetés átlagos költsége már 400 ezer forint felett van, míg a hamvasztásos szertartás közel 300 ezer forinthoz közelít. A Pénzcentrum 2023-as adatai alapján az elmúlt öt évben a temetési költségek mintegy 60 százalékkal nőttek, ami azt eredményezi, hogy öt családból négy az olcsóbb urnás temetést választja.

Az infláció és az energiaárak emelkedése mellett a vállalkozásoknak a béremeléseket is figyelembe kell venniük. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a temetési költségek jelentősen emelkedtek az elmúlt években. A temetkezési vállalkozásoknak gyakran emelniük kell az áraikat a növekvő költségek fedezésére. Ugyanakkor az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke, Gerencsér Balázs az Indexnek nyilatkozva azt mondta el, hogy "Nincs szükség kormányzati intézkedésekre ezen a területen, és a szociális temetés bevezetése sem lenne célravezető."

A Pénzcentrum korábbi cikke pedig rámutat arra, hogy a búcsúztatási szertartások is kihívást jelentenek sokak számára, különösen akkor, ha a családtagok nem vallásosak vagy különböző felekezethez tartoznak. A temetési költségek emelkedése mellett a társadalmi változások és az egyéni preferenciák is befolyásolják az emberek döntéseit a temetés módját illetően.

A temetés egy mélyen személyes pillanat, amely lehetőséget ad a szeretteinktől búcsúzásra és az emlékezésre. A gazdasági realitások és a társadalmi változások hatására azonban egyre több ember keres gazdaságosabb megoldásokat. A temetési vállalkozásoknak és az államnak is fontos szerepe van abban, hogy segítsenek az embereknek méltó módon búcsúzni szeretteiktől, függetlenül attól, hogy milyen anyagi helyzetben vannak.

Búcsú - de hogyan?

A gyászoló családok gyakran találkoznak azzal a kihívással, hogy nem tudják, milyen szertartási lehetőségeik vannak, ha a család vagy az elhunyt nem tartozik egy adott felekezethez. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha a családtagok különböző vallási hátterűek, és nem tudják eldönteni, melyik egyház képviselője vezesse a ceremóniát. Ebben az esetben az ökumenikus szertartás lehet a megoldás, mely a közös emlékek és az élet ünneplésére fókuszál. A temetőlelkész ezen az alkalmon segít a gyászolóknak a hitük megtalálásában. Az ökumenikus szertartás során nem számít, melyik felekezethez tartozott az elhunyt vagy mennyire volt vallásos. A lelkész a családtól kapott személyes történetekkel teszi személyessé a búcsúztatást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hagyományos temetési szertartásokra az egyházaknak kialakított rendszereik vannak, de ezek nem mindig megfelelőek azok számára, akik nem gyakorolják rendszeresen a vallást. Sok család különböző felekezetekhez tartozókból áll. Az ilyen helyzetekben az ökumenikus lelkész a közös emlékekkel, bizalmas hangulatban segít a gyász feldolgozásában. Fontos tudatosítani, hogy az elhunyt, bár már nincs velünk, emlékei által mégis jelen van a mindennapjainkban. A gyász ellenére az elhunyttal eltöltött időt és a kapott szeretetet ünnepeljük, vagyis az életet

- mondta el Tóth Mihály az Ökumenikus Egyház vezető lelkésze.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm