22 °C Budapest
Indian Potato stuffed Flatbread. Aloo Paratha. toning. selective focus

Egyszerű krumplis lángos és borsodi krumplilángos recept: így készülnek a magyarok kedvenc lángosai

2023. július 23. 10:00

Ha nyárias hangulatú, olcsó, tápláló és egyszerűen elkészíthető ételek után kutatsz, nem kell tovább keresned, hiszen elképzelni sem tudunk finomabbat egy jókora adag krumplilángosnál, ellenben a krumplis lángos készítése sem tart tovább. Cikkünkben lerántjuk a leplet e két – a köznyelvben gyakran összetévesztésre kerülő – magyaros tésztaféle készítéséről: tudd meg, hogyan készül a borsodi krumplilángos serpenyőben, illetve a hagyományos lángos burgonyás „unokatestvére”, a krumplis lángos egyszerűen!

Mióta világ a világ, a magyarok imádják a különféle, főtt burgonya hozzáadásával készített tésztákat, melyeknek számos kelt és kelesztés nélküli verzióját is ismerjük. Járjunk utána, hogyan készül két autentikus fogásunk, a retro krumplis lángos, azaz az olajban sült krumplis lángos recept, illetve a borsodi krumplilángos recept (tudtad, hogy a krumplilángos maradék krumplipüréből is készíthető?). Melyik a legfinomabb krumplis lángos vagy krumplilángos? Döntsük el együtt, próbáljuk ki mindkettőt!

Krumplilángos vagy krumplis lángos? Ne téveszd össze őket!

Még mielőtt hozzáfognánk valamelyik recept elkészítéséhez, fontos tisztáznunk a krumplilángos és a krumplis lángos közötti különbségeket, hiszen, habár papíron csak két betű jelenti köztük az eltérést, két teljesen különböző ételről van szó:

  • Egyszerű krumplis lángos: a krumplis lángos a jól megszokott, közismert balatoni lángos burgonyával készített verziója. Megjelenésében nem különbözik a sima lángostól, ellenben ebben az olajban sült kelttésztában főtt burgonya is található, a tésztába beledolgozva. Általában a sima lángoshoz hasonlóan fogyasztják, legismertebb feltétjei közé soroljuk a fokhagymát, a tejfölt és a sajtot. Ez a retro krumplis lángos gyakran szembe jöhet velünk a strandok melletti büfékben, de mi magunk is egyszerűen elkészíthetjük őket.
  • Borsodi krumplilángos: a krumplilángos recept a krumplis lángos receptjével szemben nem kelttészta, hanem egy egyszerű, serpenyőben kisütött, megjelenésében a palacsintához hasonló lepényszerűséget eredményez, melyet jellemzően sós feltétekkel fogyasztanak (de akár édes ízben is találkozhatunk vele). A krumplilángos maradék krumplipüréből is elkészíthető, kiváló maradékmentő alternatíva, ha korábbról nem fogyott el az összes köretünk.

Így, hogy tudjuk, mi a különbség a retro krumplis lángos recept és a krumplilángos recept között, nézzük is meg, hogy melyik lángos recept hogyan készül, mennyire más a végeredmény! Te melyiket próbálnád ki szívesebben?

Dough
Krumplis lángos recept

A legfinomabb krumplis lángos recept

Kezdjük a sort az egyszerű krumplis lángos receptjével: az első olajban sült lángosok valószínűsíthetően az ’50-es években készülhettek (korábban Magyarországra nem volt jellemző az olajban sütés), majd a ’70-es években váltak népszerű és közkedvelt strandétellé, első sorban a Balaton környéki üdülőtelepüléseken.

Hozzávalók

  • 500 g krumpli
  • 500 g búzafinomliszt
  • 1 db tojás
  • 20 g sertészsír
  • 1,2 dl tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 tk kristálycukor
  • 1 tk só
  • napraforgóolaj a sütéshez

A krumplis lángos elkészítése

Előkészület gyanánt pucoljuk meg, kockázzuk föl és főzzük puhára a krumplit enyhén sós vízben, majd pürésítsük krumplinyomóval és hagyjuk elhűlni. Az egyszerű krumplis lángos készítése során futtassuk fel a friss élesztőt a cukor társaságában a meglangyosított tejben (kb. 10-15 perc), majd egyszerűen keverjük össze és dagasszuk ki a hozzávalókat (végezhetjük kézzel vagy dagasztógéppel is). A krumplis lángos tésztáját tegyük egy nagyobb edénybe, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk langyos szobahőmérsékleten megkelni 45-50 perc alatt.

Amikor megkelt a krumplis lángos, olajos kézzel formázzunk kisebb ökölnyi gombócokat a tésztából és tegyük ezeket félre pihenni további 10-15 percen keresztül – ez idő alatt hevítsünk fel kb. fél liternyi napraforgóolajat egy serpenyőben vagy fazékban. Formázzunk olajos kézzel lángosokat a tésztából, majd süssük ki őket oldalanként kb. 2 perc alatt, végül, mielőtt a választott feltétekkel ízesítenénk, csöpögtessük le őket papírtörlőn.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szuperegyszerű borsodi krumplilángos recept

Második ételünk a krumplis lángos receptjével gyakran összemosott krumplilángos, amivel leggyakrabban Borsod vármegyében találkozhatunk. A puha, vastag palacsintára emlékeztető lepények egyszerűen csak krumpliból és lisztből állnak, kínáljuk őket bármilyen feltéttel ízlés szerint. Nézzük, hogyan készül a krumplilángos serpenyőben!

Hozzávalók

  • 1 kg főtt krumpli (vagy maradék krumplipüré)
  • 350 g búzafinomliszt
  • 1 tk só
  • napraforgóolaj a sütéshez

A krumplilángos elkészítése

A krumplilángos készítése még a fenti krumplis lángosénál is egyszerűbb: legelőször tisztítsuk meg és főzzük puhára, majd törjük pürévé a krumplinkat (vagy vegyük elő a maradék krumplipürét). Ha a krumplipürénk elhűlt, dolgozzuk hozzá a lisztet, illetve ízlés szerint egy kevés sót és gyúrjuk homogén masszává - egy elég ragacsos tésztát fogunk kapni.

Tegyük a krumplilángos tésztáját egy nyújtódeszkára, formázzunk belőle rudat, szeleteljük kisebb korongokra, majd bőven meglisztezve nyújtsuk ki vastag palacsintákká. Öntsünk egy kevés olajat a serpenyőbe, majd egyenként süssük ki a krumplilángosokat, oldalanként a borsodi krumplilángos recept esetében is kb. 2-2 perc sütési idővel számoljunk (hamar elkészül, mint a sima palacsinta). A kész krumplilángosokat halmozzuk egymás tetejére, majd kínáljuk őket a választott feltétekkel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm