16 °C Budapest
Dough

Íme, a legfinomabb lángos recept: mutatjuk, hogyan készítsd el házilag, fillérekből!

2023. július 22. 15:03

A magyarok kedvenc nyári kelttésztái közé soroljuk a lángost, ami az elmúlt évtizedek során elválaszthatatlanul összeforrt a strandolással, hiszen a vízparti- és strandbüfék kulcsfontosságú gyorsételéről van szó. Járjunk utána, milyen lángos receptek léteznek, melyik a legfinomabb lángos recept (szerintünk), és hogy milyen feltétekkel érdemes a lángos nevű olajban sült kelttésztát kínálni!

Cikkünkben minden érdekes tudnivalót összegyűjtöttünk a lángos készítése kapcsán: mutatjuk, milyen étel a lángos, milyen egyszerű lángos recept instrukciók szerint tudjuk a legkönnyebben elkészíteni, miben rejlik a legfinomabb lángos recept titka! Miben más a kefíres lángos recept, mint a krumplis lángos recept, milyen hozzávalókat ír elő az eredeti lángos recept? Milyen kulcsfontosságú mozzanatokra kell odafigyelnünk a langos recept elkészítése során, hogy biztosan tökéletes házi lángos kerüljön az asztalra?

Milyen étel a lángos?

A lángos a magyarok egyik kedvenc kelttésztás étele, aminek elkészítésére számos receptúra létezik, azonban mindegyiknek az a közös tulajdonsága, hogy a megkelesztett, megformázott tésztát a végén olajban sütjük ki – ez a sütési mód adja a lángos egyedi ízét és állagát, minden más elkészítési alternatívát letarolva (a lángos sütése összességében a fánk sütéséhez hasonlít a leginkább). A lángos jelenleg is a legnépszerűbb büfé- és strandételek közé tartozik (különösen a balatoni üdülőhelyeken, ahol a lángos a fürdőzés elengedhetetlen kellékévé vált), ugyanis, mivel percek alatt elkészül, könnyű frissen sütve kínálni.

A langos eredete a mai napig nem tisztázott, ám egyes történelmi emlékeink szerint az első lángos recept valószínűleg a dagasztóteknőben hátramaradt kenyértészta feldolgozását szolgálta. A maradék tésztából, ha az nem adott ki egy egész kenyeret, szívesen sütöttek a kemencében, a későbbiekben sütőolajban is különféle natúr vagy feltéttel megpakolt lepényeket (ilyen a sima lángos mellett a kenyérlángos, avagy a langalló is). A mai értelemben vett egyszerű lángos recept kialakulása nagyjából az 1950-es évekre tehető, ugyanis korábban Magyarországon egyáltalán nem volt jellemző a bőolajban sült ételek készítése.

Népszerű lángos receptek: Te hogyan készíted?

Habár sokan csak a strandbüfék kínálatából ismerjük, a lángos valójában egy otthon is egyszerűen elkészíthető tésztaféle, amihez semmilyen különleges hozzávaló nem szükséges. A lángos készítését számtalan receptúra szerint elvégezhetjük: létezik többek között lángos tészta tejjel vagy tej nélkül, krumplis lángos recept (ne keverjük össze a „krumplilángos” nevű népies étellel), vagy például kefíres lángos recept is. A végeredményt bármelyik lángos alternatíva útján elérhetjük, ezért érdemes minél több lángos receptet kipróbálnunk, hogy rájöjjünk, melyik ízlik a családnak a leginkább.

A legfinomabb lángos recept: krumplis lángos egyszerűen

A lángos készítése kapcsán mindenképpen elmondhatjuk, hogy a lángos recept esetében is érvényesül az „ahány ház, annyi szokás” elve, hiszen mindenki más titkos hozzávalóra esküszik, amitől a lángos tésztája csak még légiesebb és puhább lesz. A mi esetünkben a legfinomabb lángos recept egy szuperegyszerű és nagyon laktató krumplis lángos recept lesz (habár a kefíres lángos is nagyon finom), erre hoztunk egy egyszerű lángos recept alternatívát, amit bárki könnyedén el tud készíteni. Nézzük, hogyan készül a lángos házilag, egyszerűen!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lángos hozzávalói

  • 500 g főtt krumpli
  • 500 g búzafinomliszt
  • 1,5 dl tej
  • 25 g élesztő (friss)
  • 1 tk kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 1 ek sertészsír
  • 1 ek só
  • napraforgóolaj a sütéshez és a formázáshoz

A lángos recept elkészítése

Mérjük ki és készítsük elő a krumplit (tisztítsuk meg, kockázzuk fel, enyhén sós vízben főzzük puhára, szűrjük le, végül krumplinyomóval törjük teljesen pépessé), illetve a lángos recept többi hozzávalóját. Elsőként langyosítsuk meg a tejet és a kristálycukorral futtassuk föl benne az élesztőt (kb. 10 perc), majd dolgozzuk össze az összes többi hozzávalóval (dagaszthatjuk kézzel vagy géppel is). A langos kidagasztott, homogén állagú tésztáját tegyük egy tálba, felszínét kenjük be olajjal, takarjuk le egy konyharuhával, majd hagyjuk langyos szobahőmérsékleten megkelni 45-50 perc alatt.

Ha a lángosunk tésztája megkelt, formázzunk a masszából kb. ökölnyi gombócokat, majd tegyük őket félre további 10-15 percre pihenni. A pihentetés ideje alatt hevítsünk napraforgóolajat egy nagyobb fazékban vagy serpenyőben (az olajnak mindenképpen forrónak kell lennie, amikor belekerül a tészta!), majd formázzunk a lángostésztából kisebb lángosokat és süssük ki őket az olajban (közepes lángon, oldalanként kb. 2 percen keresztül). A kész lángosokat csepegtessük le papírtörlőn, majd kínáljuk a langos recept szerinti feltétekkel.

Lángos feltétek: mivel kínáljuk a lángost?

Ugyanúgy, ahogy bármilyen kelttészta esetében, a lángos készítése során is bánjunk rugalmasan a feltétekkel: a hagyományos fokhagymás, illetve sajtos-fejfölös lángos mellett érdemes kipróbálni a szalonnás, a sonkás, a lilahagymás, tepertős, a csirkés vagy a gombás lángost is. Az édesszájúaknak sem kell lemondaniuk ízlésükről a lángosfogyasztás idején: a frissen sült lángost kenjük meg nyugodtan mogyorókrémmel, lekvárral, csokoládéval, feltét gyanánt használhatunk magvakat, gyümölcsöket, akár cukorkákat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem