Young business couple signing a contract mortage loan bank

Így spórolnak 72 ezer forintot a törlesztőn az élelmes magyarok: ez a hiteltrükk legális, működik

2022. augusztus 22. 10:02

Egyre többen használják ki a különböző öngondoskodási lehetőségeket Magyarországon, köztük az egészség - és önsegélyező pénztári megoldásokat. Az ismertebb szolgáltatások mellett, mint egészséggel kapcsolatos kiadások fedezése, egyre népszerűbbek az olyan önsegélyező lehetőségek, mint a jelzáloghitel-törlesztés, munkanélküliségi ellátások, vagy a beiskolázási támogatás. A Pénzcentrum körképében most annak jártunk utána, mennyire jellemző, hogy pénztári megtakarításból fedezze valaki a jelzálog törlesztője részét, vagy egészét, így kihasználva az szja-visszatérítési lehetőséget. Mutatjuk, mi ennek a módja, és mennyi pénzt lehet így megspórolni.

2020 óta az önsegélyező- és egészségpénztárak taglétszáma ismét emelkedést mutatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, azok után, hogy a 2016-ban érvénybe lépett változtatások ezt a folyamatot visszavetették. 2020 év végétől 2021 év végéig 3 százalékkal nőtt a taglétszám, a kilépők száma pedig csökkent. A pénztárak szintén arról számoltak be lapunknak, hogy egyre többen fedezik jelzálog alapú hitel törlesztésének lehetőségét, az egyik leginkább növekvő népszerűségnek örvendő önsegélyezési forma lett az évek során. Most az is kiderült, hogy több hazai pénztárnál a lakáshitel-törlesztés a legnépszerűbb önsegélyező szolgáltatás.

A 1993. évi XCVI. törvény az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról 50/B. § (1) bek. j) pontja szerint a "lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása: amelyet a pénztár a hitelintézet által kiadott, a pénztártag által teljesített hiteltörlesztés befizetését igazoló dokumentum alapján a pénztártag részére fizethet meg, amennyiben a támogatást a pénztártag igényelte. A pénztár közvetlenül a folyósító hitelintézet részére is megfizetheti a támogatást." Fontos, hogy a lakáscélú jelzáloghitel törlesztésére fordítható támogatás "havi összege legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százalékának megfelelő összeg lehet", vagyis 2022-ben 30 ezer forint/hó. (Ez 2021-ben 25 110 forint/hó volt.)

Tehát egy évben a maximális támogatást kihasználva 72 ezer forint szja-t lehet ilyen módon visszaigényelni.

Az MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár közlése szerint a lakáshitel törlesztésében segítséget nyújtó önsegélyező pénztári szolgáltatás igénybevétele megkönnyítheti a hitel visszafizetését. A pénztár tagjai körében a jelzálogalapú lakáshitel-törlesztési támogatásra történő felhasználás is egyre népszerűbb, egyre többen élnek a szolgáltatás lehetőségével. 2021. évben mintegy 118 százalékkal emelkedett a felhasználásra fordított teljes összeg az 5 évvel ezelőtti 2017. évhez viszonyítva, illetve ugyanerre az időszakra nézve közel 50 százalékkal növekedett az igénybe vevők száma. A tavalyi évben átlagosan több mint 177 ezer forint összegben használták ki a tagok a szolgáltatás előnyeit.

Az Allianz Hungária Önkéntes Kölcsönös Egészség- és Önsegélyező Pénztárnál például a lakáscélú jelzáloghitel után igényelhető támogatás a legnépszerűbb szolgáltatástípus. A hiteltörlesztési moratóriumot igénybe vételére jogosult kör fokozatos szűkítését követően újra egyre többen igénylik ezt a támogatást. A tavalyi évben maximálisan folyósítható támogatás összege 25 110 forint/hó volt (a havonta kifizethető összeg legfeljebb havonta az év elején érvényes minimálbér 15%-a lehet), és az igénybe vevő pénztártagokra tekintettel 2021-ben a pénztárnál átlagosan nagyjából 194 ezer forint támogatás került folyósításra ezen a jogcímen.

A Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztárnál a lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása szintén egyre népszerűbb, az erre kifizetett összeg 2 év alatt majdnem a duplájára nőtt: míg 2019-ben 51,4 millió forintot fizetett ki a pénztár, 2021-ben már meghaladta a 101 millió forintot. Az átlagos kifizetett összeg pénztártagonként 213 ezer forint volt ekkor. A 2021-ben igénybe vevők száma több, mint 30%-kal magasabb a 2020-ban ezt igénylők számához képest.

A Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztárnál az önsegélyező szolgáltatások körében a jelzáloghitel törlesztés a legnépszerűbb szolgáltatás, az összes önsegélyező kifizetés negyede ezzel a céllal történik. A hazai lakáshitel-állomány összegét figyelembe véve azonban hatalmas a növekedési lehetőség. 2021-ben közel 5%-kal bővült az igénybe vevő pénztártagok száma 2020-hoz képest. 2020-ban egy pénztártag átlag 160 ezer forintot, 2021-ben átlag 195 ezer forintot fordított lakáshitel-törlesztésre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Patikapénztár közlése szerint egy pénztártag akkor igényelheti az összeget, ha ő az adós vagy adóstárs a hitelszerződésben. Minden hónapban igazolni kell a törlesztőrészlet befizetését, a Pénztár ezután folyósítja a támogatást. Arról is beszámoltak, hogy a munkáltatók felől is nő az érdeklődés, hogy milyen módon támogathatják munkavállalóik lakáshitelét. 2021-ben azok a cégek, amelyek célzott szolgáltatásként lakáshitel-törlesztéshez biztosítottak támogatást a Patikapénztáron keresztül, munkavállalónként átlag 252 ezer forintot adtak összesen az év során. 2020-ban ez az összeg még csak 205 ezer forint volt.

PRÉMIUM Önkéntes Egészség- és Önsegélyező Pénztárnál szintén elszámolhatóak a család egészségével kapcsolatos kiadásai mellett olyan mindennapi költések is több egyéb mellett, mint a gyermek iskoláztatási kiadásai (tankönyv, taneszköz, gyerekruházat), egyetemi vagy főiskolai hallgatói tandíj, kollégiumi elhelyezésének díja, a lakáshitel törlesztő részlete vagy az idősgondozás költsége. Ezt hívják a pénztárnál Családi kasszának.

Közlésük szerint a Családi kassza szolgáltatások közül a Prémiumpénztárnál ugyancsak a legnépszerűbb a lakáscélú jelzáloghitel törlesztőrészletének elszámolása. Azok a pénztártagok, akik adósok, vagy adóstársak a hitelszerződésben 2022-ben havi 30 ezer forint erejéig elszámolhatják a törlesztőrészletet, ezzel enyhítve a hitelük okozta terheiken, mivel az adójukból a visszatérítés formájában jutnak támogatáshoz. A Prémiumnál 2021-ben 1200 tag használta a szolgáltatást és éves szinten átlagosan 195 ezer forintot számoltak el. Az igénylő tagok száma és a kifizetések összege évről évre emelkedik.

Az OTP Országos Egészség- és Önsegélyező Pénztár szintén azt közölte, hogy a lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatás a legnépszerűbb önsegélyező szolgáltatásuk. 2017 óta több mint hatszorosára emelkedett az erre a célra igényelt összeg. A tavalyi év során a pénztártagok erre a célra több mint 330 millió forintot vettek igénybe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem