20 °C Budapest
Close up grandmother hand press on calculator for counting about monthly expense or planning money management after retired concept

Szociális hozzájárulási adó 2024: hogyan változik a szochó 2024 évében?

2024. március 24. 14:30

Az adózás szabályai Magyarországon évről évre változnak, éppen ezért fontos, hogy akár munkáltatóként, akár munkavállalóként vagy vállalkozóként nyomon kövessük, melyek a legfrissebb jogszabályi módosítások, ezek közül milyen újdonságok érinthetnek bennünket. Cikkünkben a szociális hozzájárulási adó törvény 2024 évi változásairól tájékoztatjuk olvasóinkat: tudd meg, mi a szociális hozzájárulási adó, azaz a szochó lényege, miben változik a szociális hozzájárulási adó 2024 során!

A szociális hozzájárulási adó egy olyan teher, ami jóformán mindenkit érint Magyarországon, éppen ezért fontos, hogy nyomon kövessük a szociális hozzájárulási adó törvény 2024 évi változásait. Járjunk utána, mi az a szociális hozzájárulási adó, mi a szociális hozzájárulási adó lényege, és hogy a szociális hozzájárulási adó hány százalék 2024 évében. Amellett, hogy eláruljuk, a szociális hozzájárulási adó mi az, azt is megtudhatod, mennyi a szociális hozzájárulási adó 2024 évében, illetve, hogy kik részesülhetnek különféle adókedvezményekben a szochó törvény 2024 évi szabályaival kapcsolatban!

Mi az a szociális hozzájárulási adó?

Mindenekelőtt kezdjük azzal, hogy mi az a szociális hozzájárulási adó, és hogy mi a szociális hozzájárulási adó törvény lényege! A szociális hozzájárulási adó, avagy a „szochó” egy, a korábbi szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulási adó összevonásából létrehozott, a jelenlegi formájában 2019 óta létező adótípus. A szociális hozzájárulási adó 2024 évében is egy százalékban kifejezett adónem, az egységes kötelezettség teljesítésével az adóalanyok hozzájárulnak az állami szervek fenntartásához.

Ahogy a fentiekből is következik, a szociális hozzájárulási adó nem a munkavállalói járulékok, hanem a munkáltatói terhek közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a dolgozó bruttó bérén felül a szociális hozzájárulási adó terhével együttesen egészül ki a „teljes munkáltatói bérköltség”. A szociális hozzájárulási adó törvény 2024 évében is kisebb módosításokon ment keresztül, ahogy ez igaz az iparűzési adóra, társasági adóra is. Nézzük, mit érdemes tudni a szociális hozzájárulási adó törvény 2024 évi kiegészítéseiről, változásairól, a szociális hozzájárulási adó mi az és a szociális hozzájárulási adó hány százalék 2024 évében!

Hány százalék a szociális hozzájárulási adó 2024 évében?

A szociális hozzájárulási adó törvény 2024 évében annak tekintetében, hogy a szociális hozzájárulási adó hány százalék, nem változott: a szociális hozzájárulási adó 2024 évében marad 13%-os munkáltatói teher. A szociális hozzájárulási adó befizetési határideje mindig a tárgyhónapot követő hónap 12-ik napja. Nézzük, a szociális hozzájárulási adó mennyi most és mennyi volt régebben, hogyan változott a szociális hozzájárulási adó mértéke 2024 évével bezárólag!

Így változott a szociális hozzájárulási adó mértéke

  • 2012. január 1. - 2016. december 31. 27%
  • 2017. január 1. - 2017. december 31. 22%
  • 2018. január 1. - 2019. június 30. 19,5%
  • 2019. július 1. - 2020. június 30. 17,5%
  • 2020. július 1. - 2021. december 31. 15,5%
  • 2022. január 1-től 13%

Szociális hozzájárulási adó törvény 2024 változások

Így, hogy tudjuk, a szociális hozzájárulási adó mennyi, avagy a szociális hozzájárulási adó hány százalék 2024 évében, térjünk rá a legfontosabb tudnivalókra a szociális hozzájárulási adó törvény 2024 évi kiegészítései, változásai kapcsán! A szociális hozzájárulási adó törvény 2023 évében is fontos változtatásokon ment keresztül: ilyen például a külföldön biztosítottakra vagy a külföldi előadóművészek jövedelmére vonatkozó új szabályok, vagy a göngyölítéses jogszabály, melyekről korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

A szociális hozzájárulási adó törvény 2024. január 1-jétől a következők tekintetében változott:

  • A munkaerőpiacra lépők kedvezménye érvényesíthető a Magyarországgal határos nem EGT-államok (Ukrajna, Szerbia) állampolgárainak foglalkoztatása esetén is - ezzel kiegészítésre került az eddigi, kizárólag magyar állampolgárságú munkavállalókra vonatkozó kritérium. A szociális hozzájárulási adó 2024 kedvezmény mértéke a foglalkoztatás első két évében a munkabér, de legfeljebb a minimálbér 2024 összege, majd a harmadik évben a munkabér, de legfeljebb a minimálbér fele, azaz ezeket a jövedelmeket ebben a formában nem terheli a 2024 szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség.
  • A globális minimumadó szabályozás révén 2024-től bevezetésre kerül egy új adókedvezmény, ami a K+F tevékenységre vonatkozik: az új kedvezmény más K+F kedvezménnyel, beleértve a K+F szochó kedvezményt is, nem alkalmazható egyidejűleg.
  • Társadalombiztosítási változás: egy harmadik állam állampolgárának Magyarországról történő kiküldetése esetében a tevékenység ellenértékeként a tárgyhónapban megszerzett jövedelem képezi a járulékalapját, így a szochó alapját is, azaz esetükben megszűnik a kiküldetésre alkalmazható kedvezményes járulékalapra vonatkozó szabály.
  • Módosul az USA-ból származó kamatjövedelmek adóztatása is: 2024-től egy mentességi szabályozás kerül bevezetésre, miszerint az „egyéb jövedelemre” vonatkozó szabályokat nem kell alkalmazni az OECD-tagállamban székhellyel rendelkező személy által kibocsátott értékpapírból származó jövedelemre, valamint az OECD-tagállamban székhellyel rendelkező személy által fizetett kamatra. Vagyis, ha megszűnik a kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó egyezmény, e jövedelem után sem fogja 13% szociális hozzájárulási adó terhelni az USA-ból érkező kamatjövedelmet.
  • Évente háromszor lesz adható 2024-ben „csekély értékű ajándék” a magánszemélyeknek, amelynek értéke juttatásonként nem haladhatja meg a minimálbér 10 %-át (vagyis 2023.12.01-től a 26.680 Ft-ot). A juttatás bruttó értékének 1,18-szorosát 15% szja-t és 13% szociális hozzájárulási adó terheli. Borászati termékek után nem kell adózni.
  • A szociális hozzájárulási adó 2024 évi felső fizetési határa 6.403.200 Ft: amennyiben a magánszemélynek a szochó fizetési felső határ számításánál figyelembe vehető jövedelme eléri a felső határt, akkor nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie a vállalkozásból kivont jövedelem, az osztalék, az árfolyamnyereségből származó jövedelem és a külföldi illetékességű előadóművészek jövedelme után.
  • Megszűnik a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint doktori képzésben résztvevő hallgató, doktorjelölt után eddig legfeljebb 200 000 Ft-ig érvényesíthető kedvezmény. A PhD vagy ennél magasabb tudományos fokozattal, címmel rendelkező kutatók, fejlesztők esetén pedig az eddig maximum 500.000 Ft-ig járó kedvezmény mértékét a minimálbér kétszeresében maximalizálták.

Milyen esetekben kell szociális hozzájárulási adót fizetni?

Azt, hogy mikor kell szociális hozzájárulási adót fizetni, a jogi és a természetes személy között fennálló viszony határozza meg. A szociális hozzájárulási adó törvény 2024 évében változatlanul a következő jogviszonyok esetében határozza meg a szochó 2024 évi fizetési kötelezettségét:

  • hagyományos munkaviszony révén létrejövő szochó fizetési kötelezettség;
  • szövetkezet és természetes személy viszonya (kivéve az oktatásban);
  • gazdálkodó szervezet és tanulószerződéses tanuló közötti jogviszony;
  • szociális biztonsági rendszerek koordinálásához tartozó jogviszony;
  • egyházi jogi személy és az egyházi szolgálati viszonyban álló egyházi személy közötti jogviszony;
  • közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, közös vállalat, egyesülés, európai gazdasági egyesülés, szabadalmi ügyvivői társaság, szabadalmi ügyvivői iroda és annak tagja, mint természetes személy között fennálló jogviszony;
  • ügyvédi, közjegyzői vagy végrehajtói iroda, egyéni cég és annak tagja (természetes személy) között fennálló tagi jogviszony.

A szociális hozzájárulási adó 2024 évi adóalanyai

  • A kifizetők, azaz olyan személyek, akik másik természetes személlyel adófizetési kötelezettséget eredményező jogviszonyban állnak;
  • az egyéni vállalkozók, leszámítva azokat, akik saját jogukon nyugdíjban vagy özvegyi öregségi nyugdíjban részesülnek;
  • az őstermelők - kivéve azok, akik előző évben mezőgazdasági kistermelők voltak - ha külön törvény nem rendelkezik ellene;
  • munkaerő-kölcsönzés esetén pedig a kirendelést elrendelő személy.

Ki mentesül a szociális hozzájárulási adó alól?

  • A hallgatói munkaszerződési jogviszonyban állók;
  • azok a nappali tagozatos hallgatók, akik iskolaszövetkezeti tagok;
  • szociális szövetkezet tagi munkavégzésével jogviszonyban álló tagok;
  • öregségi nyugdíjasokra és olyan özvegyi nyugdíjban részesülő személyek, akik már betöltötték a nyugdíjkorhatárt.

Ideiglenes szociális hozzájárulási adó mentesség

Azokra vonatkozik a szociális hozzájárulási adó törvény 2024 évi szabályai szerint ideiglenes szochó mentesség:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • akik táppénzben, baleseti táppénzben részesülnek;
  • akik CSED-ben, GYED-ben, GYES-ben, gyermeknevelési támogatásban vagy ápolási díjban részesülnek;
  • akik ügyvédi/ügyvivői irodával jogi viszonyban állnak, de a kamarai tagság szünetel;
  • akik önkéntes tartalékos katonaként szolgálnak;
  • akik fogvatartotti státuszban vannak.

Milyen jövedelmek után kell fizetni?

A szociális hozzájárulási adó törvény 2024 évében változatlanul a következő jövedelmek után számítja fel a terheket:

  • béren kívüli juttatások és nem annak minősülő egyéb meghatározott juttatások;
  • munkavállalói érdekképviseleti tagdíj;
  • a személyi jövedelemadó törvényben meghatározott reprezentáció és üzleti ajándék juttatása;
  • vállalkozásból kivont jövedelem;
  • osztalék, vállalkozói osztalékalap;
  • tanulószerződés alapján ténylegesen kifizetett díj;
  • ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszony alapján fizetett ösztöndíj;
  • árfolyamnyereségből származó jövedelem;
  • kamatkedvezményből származó jövedelem adóalapként meghatározott összege;
  • értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem;
  • az összevont adóalapba tartozó adóalap számításnál figyelembe vett jövedelmek és azok a jövedelmek, amelyeket nem terheltek 2019 előtt járulékfizetési kötelezettségek;
  • a tételes költségelszámolást választó, nemleges nyilatkozatot benyújtó őstermelő bevételének 4%-a után;
  • az átalányadózó mezőgazdasági kistermelő által e tevékenysége alapján szerzett jövedelmének 75%-a után.

Melyek nem szociális hozzájárulási adóköteles jövedelmek?

A szociális hozzájárulási adó 2024 évi fizetési kötelezettségétől mentes jövedelmeink közé tartozik többek között:

  • a külföldinek minősülő személy által megszerzett vállalkozásból kivont jövedelem;
  • az értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem;
  • az árfolyamnyereségből és az osztalékból származó jövedelem;
  • a vállalkozói osztalékalap (és egyéb jövedelemtípusok a szja-törvény szerint).
  • a megváltozott munkaképességű alkalmazottak és vállalkozók számára;
  • a három- vagy többgyermekes, a munkaerőpiacra visszatérő anyák részére is, 3 éven keresztül;
  • CSED-en lévő alkalmazott után;
  • felszolgálási díj esetén.

Ha az szja-előleg megfizetése külföldön történt, a szociális hozzájárulási adó 2024 évi alapja az alapbér vagy a tárgyhónapban megszerzett jövedelem. Nincs szochó, amennyiben ez nem éri el a KSH adatai alapján megállapított teljes munkaidős alkalmazásban állókra vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetet (feltéve, hogy Magyarországnak nem áll fenn jövedelemadóztatási joga és a kettős adózást kizáró egyezmény alapján nincs adóelőleg-megállapítási kötelezettség).

Szociális hozzájárulási adó kedvezmény 2024

A szociális hozzájárulási adó törvény 2024 évében is meghatározza, hogy milyen speciális dolgozói kategóriák jogosultak szochó kedvezményre. A szociális hozzájárulásai adó 2024 évében a következő kategóriákat emeli ki:

  • közfoglalkoztatottak;
  • részmunkaidőben foglalkoztatott személyek;
  • akik kisgyermekgondozásból térnek vissza és GYED-ben, GYES-ben vagy gyermeknevelési támogatásban részesülnek;
  • kutatók;
  • rehabilitációs kártyával rendelkezők;
  • szabad vállalkozási zónákban működő vállalkozások;
  • megváltozott munkaképességű vállalkozók foglalkoztatása esetén;
  • a munkaerőpiac friss belépői;
  • a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak;
  • a mezőgazdasági munkakörökben foglalkoztatottak.

Az egyéni vállalkozók és az őstermelők esete

A magyar egyéni vállalkozók esetében a szociális hozzájárulási adó 2024 évi alapja minden napra a minimálbér 112,5%-ának az 1/30-ad része. A szochó 2024 adóalap a minimálbér 112,5%-a, amennyiben a dolgozó nem áll minimum heti 26 órás munkaviszonyban, vagy nem folytat nappali tanulmányokat oktatási intézményben. Az egyéni vállalkozók mellett fontos kitérnünk az őstermelőkre is: a szociális hozzájárulási adó 2024 évi alapja őstermelőknél az aktuális minimálbér, aminek az 1/30-ad részét veszik alapul az őstermelői jogállás fennállásának időtartamára.

Őstermelőnek akkor nem kell a szochót megfizetnie, ha a tevékenységéből származó bevétel nem éri el az éves minimálbér összegének a felét. Átalányadózás esetén akkor nem kell szochót fizetni, ha az őstermelői bevétel nem éri el az éves minimálbér ötszörösét (nem biztosított őstermelőknél szintúgy – ebbe a számításba a támogatások nem számítanak bele). A családi gazdaságban bejegyzett mezőgazdasági őstermelők az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint adóznak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm