Budapest, Hungary - March 13, 2021: Budapest public transport BKK Mercedes Conecto bus. Hungarian regional transportation.

Ráfázott, akinek ilyen papírja van? Semmire sem becsülik a dolgozókat ezekben a szakmákban

2024. február 8. 10:01

A Pénzcentrum friss kutatása azt a kérdést járta körül, milyen az egyes szakmák megítélése az olvasóink szerint Magyarországon. Az eredmények elemzése során az a kép rajzolódott ki, hogy minél több figyelem irányul egy szakmára valamilyen okból - pl. sztrájk, tüntetés, vagy erőteljes szakszervezeti kampányok okán - annál értékesebbnek érezzük társadalmilag, annál megbecsültebbnek tartjuk a hivatásokat. Az egészségügyi dolgozók, pedagógusok, de még a buszsofőrök elismertségének megítélése is pozitív irányban változott a múlt évhez viszonyítva. Más szakmák, amelyekre már rég irányult közfigyelem, veszíthetnek a pozitív megítélésükből.

Harmadik éve mérjük fel év elején, hogy hogyan alakul az egyes szakmák megítélése az olvasóink körében. A felmérésben lapunk arra keresi a választ, 5-ös skálán mennyire érzik olvasóink az adott szakmák elismertnek, illetve társadalmilag hasznosnak, túlfizetettnek, alulfizetettnek, vagy megfelelő bérezésű gondolják. Arra is rákérdeztünk 2024-ben is, hogy mely szakmákat ajánlanák most pályaválasztás előtt álló fiataloknak. A kutatásunk első eredményeit ebben a cikkben tettük közzé a szakmák toplistáival együtt. Most azzal foglalkozunk mélyebben, hogy milyen elmozdulást látunk egy év alatt azoknak a szakmáknak a megítélésében, amelyek iránt az általános érdeklődés megélénkült és többször esett szó róla a médiában.

A 25 vizsgált szakma között ott találjuk az orvosokat, ápolókat, illetve a pedagógusokat is. Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók béremelése kapcsán rengeteg közlemény, nyilatkozat, hír érhette el olvasóinkat az elmúlt években. 2023-ra átlagosan két és félszeresére emelkedett az orvosok fizetése a koronavírus előtti időszakhoz képest a 2021 és 2023 között lezajlott átfogó béremeléseket követően - mondta korábban Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. (Bár azt hozzá kell tenni, hogy a fehér kenyér átlagára pedig háromszorosára nőtt 2019-ről 2023-ra.)

Az egészségügyi szakdolgozóknak, így többek között az ápolóknak a bérét is meg fogják emelni, elvileg 20 százalékkal márciustól. Azonban vannak még vitás kérdések abban, hogy az illetmények, pótlékok ügyét hogyan fogják rendezni, és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara folyamatos egyeztetést folytat a minisztériummal. Január elején Pintér Sándor emlékeztetett: jelenleg az orvosok átlagos bére 2 197 000 forint, a szakápolóké pedig 595 ezer forint.

Mivel az utóbbi években folyamatosan szó volt arról, hogyan alakulnak a keresetek az egészségügyben, mekkora a bérszakadék orvos és ápoló között, ebben a kérdésben az olvasók sokkal tájékozottabbak lettek, mint pl. a szociális munkások, gondozók fizetése terén. Így nem csoda, ha elmozdult az orvos és ápoló szakmák megítélése a pozitív irányba: mind a két hivatást 2024-es felmérésünk szerint arányaiban kevesebben érzik alulfizetettnek, többen tartják elismert, valamint társadalmilag értékes szakmának, mint egy éve. Az orvos szakma ajánlottsága is nőtt 2023-as felmérésünkhöz képest, az ápoló foglalkozásé viszont csökkent. Ez is összefügghet azzal, hogy már többet tudni arról, milyen munkaerőhiánnyal küzd a szakma.

Hasonló helyzet állt elő a pedagógusok esetében. Mind a tanárokat, mind az óvodapedagógusokat kevésbé ítélték idén arányaiban alulfizetettnek, mint tavaly, és az elismertség, társadalmi hasznosság terén is pozitív változást látunk. Mindkét szakmát többen ajánlanák most arányaiban pályakezdőknek - viszont azt hozzá kell tenni, hogy a pedagógus hivatások elismertnek ítéltsége 2024-ben sem érte el a 15 százalékot sem, és az ajánlottság aránya is elég alacsony attól még, hogy emelkedett.

Érdekes, hogy ez a tendencia a buszsofőrök esetében is megfigyelhető, pedig a Volán-sztrájk csak a közelmúltban irányította rá erre a foglalkozásra a figyelmet, míg az egészségügyi dolgozók és pedagógusok bérének emelése már évek óta téma. A buszsofőrök társadalmi elismertség terén a 2024-es kutatásban már megelőzték a rendőröket, és a fontos szakmák rangsorában a szociális munkásokat (a nagyon elismert és inkább elismert, valamint a nagyon fontos és inkább fontos válaszok összesítése alapján).

Azt is megvizsgáltuk, hogyan alakult néhány olyan szakmának a megítélése, amelyre nem irányult annyi közfigyelem az utóbbi években. A szociális munkás, gondozó szakmát például továbbra is rendkívül alulfizetettnek tartják olvasóink, 2024-ben már arányaiban megelőzik ebben a tanárokat, bár az ápoló még mindig inkább alulfizetettnek tartott szakma. Az is érdekes lehet, hogy tanárok esetében a válaszadóknak csak 1,7, az ápolók esetében 2 százaléka felelt a bérezéssel kapcsolatosan úgy: nem tudom, nem válaszolok. Míg a szociális munkások esetében 5,4 százalék, vagyis többen voltak bizonytalanok.

Választottunk egy olyan szakmát is, amit nem tartanak olvasóink egyáltalán alulfizetettnek. Azt láthattuk, hogy az ügyvéd hivatást 2023-hoz képest 2024-ben arányaiban többen tartják alulfizetettnek, kevesebben elismertnek és társadalmilag értékes szakmának és az ajánlottsága pályaválasztás előtt állóknak sokat esett. Pedig nem változott szinte semmi 2024-re, ezért csak azt tudjuk feltételezni, hogy a negatívabb megítélése abból adódik, hogy kevesebb figyelem jutott ennek a szakmának az elmúlt időszakban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hasonló a helyzet a könyvelők esetében is, bár némileg többen gondolják elismertnek ezt a szakmát. Ez adódhat például abból, hogy az elmúlt években több változás is történt az adózásban, például az egyéni vállalkozók számára, így megmutatkozhatott sok magyar számára, hogy mekkora szakértelem szükséges a könyvelői feladatok ellátásához. Ennek ellenére kevesebb lett azok aránya, akik szerint társadalmilag értékes hivatás a könyvelőké. A szakma ajánlottsága is csökkent.

Végül megvizsgáltuk a könyvtáros hivatás megítélésének változását is, amelynél olvasóink csak a közmunkásokat tartják kevésbé elismertnek - ez pedig abban a három évben, amikor a kutatást elvégeztük, mindig így volt. A postásoknál, bolti eladóknál, kukásoknál is régóta kevésbé elismertnek tartott hivatás. Pedig 2024-re egy minimális javulást lehetett látni ezen a téren. Ha a társadalmi fontosságot nézzük: tovább csökkent azok aránya, akik szerint fontos hivatás a könyvtárosoké. A rangsorban a fodrászok, marketingesek, képviselők és papok előtt szerepelnek, de az újságírók, postások, eladók mögött. Az ajánlottság ennek ellenére minimálisan javult.

Nagyban összefügghet a könyvtáros szakma megítélésével, hogy néhány éve kulturális dolgozóként közalkalmazotti státuszukat is elveszítették, de előtte sem voltak túl magasak a keresetek. A Kulturális Szakszervezet januári közlése szerint a kulturális dolgozók nagy része a 2024. évben is maximum bruttó 326 000 forintot visz haza. A fizetéssel kapcsolatos kérdésben 14,9 százalékos volt a felmérésben a bizonytalanok aránya, ennél csak a papok bérével kapcsolatban volt nagyobb a bizonytalanság.

A Pénzcentrum kutatásai és az eredmények alapján készült cikkek a Kutatások aloldalunkon találhatók.

Több információ = nagyobb megbecsültség?

Nem véletlenül dolgoznak a szakszervezetek nagy erőkkel azon, hogy tájékoztassák a szakmabelieket és a teljes lakosságot a dolgozók aktuális helyzetéről, bérekről, munkaerőhiányról. A kutatásunkban vizsgált szakmák közül, amelyekre az utóbbi időben nagyobb közfigyelem irányult, jobb megítélésűek lettek, más szakmáknál nem ez a trend figyelhető meg. Azt nem lehet állítani, hogy kizárólag a médiafigyelem hatására történt a javulás, vagy annak hiányában a romlás a megítélésben. Az viszont biztos, hogyha több információja van a lakosságnak bizonyos szakmákban dolgozók nehézségeikről, akkor szolidárisabbá válnak. Ez akkor is így van, hogyha az ismertségi körben, rokonságban dolgozik valaki abban a szakmában.

Lapunk is időről időre igyekszik egy-egy szakmát a fókuszba állítani, naprakész információkkal szolgálni a fizetésekről egyes szektorokban. Legutóbb az állatorvosi hivatásról kérdeztünk szakértőket, dr. Gönczi Gábort, a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) elnökét és dr. Süth Miklóssal az Állatorvostudományi Egyetem tanszékvezetőjét:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem