21 °C Budapest
Image of a young food delivery man, riding on a bicycle in the downtown area.

Vallott a Wolt, Foodora: ennyi vendégmunkás futár dolgozik náluk valójában, ilyen fizetést kapnak

2023. december 12. 10:01

Noha sokaknak nem jelent gondot, mégis egyre többen panaszkodnak arra – az elmúlt időszakban a Pénzcentrumhoz is több ilyen jellegű levél futott be –, hogy a megrendelt ételeiket külföldi futárok szállítják házhoz, akikkel nem minden esetben sikerül szót érteniük. Mert bár Magyarországon összességében jelenleg is több mint 200 ezer külföldi él, a nyelvtudásunk európai összevetésben finoman fogalmazva sem túl jó.

A Pénzcentrum több olvasója jelezte, hogy tapasztalatuk alapján ellepték a külföldi futárok a legnagyobb ételkiszállító vállalatokat, és a kiszállítókkal nem mindig sikerül szót érteniük. A Pénzcentrum ezért utána járt, hogy a nem magyar dolgozókra vonatkozó olvasói észrevételek mennyire validak, azaz hogy a nagy ételkiszállítóknál hány külföldi futár dolgozik, van-e a magyar és nem magyar dolgozók bérezése között, és arra is rákérdeztünk, hogy a futárok általában véve, de legalábbis a kata adónem tavalyi átalakítása óta milyen foglalkoztatási formában végzik a munkájukat.

Egy körrel akár 5 ezer forintot is kereshet egy woltos futár

„Jelenleg több mint 8000 aktív futár partnerrel dolgozunk havi szinten, a nemzetiségükre vonatkozóan viszont nem tudunk pontos számot megosztani, mivel ilyen jellegű adatokat nem kérünk jelentkezéskor, nem releváns ugyanis a munkavégzés szempontjából” – közölte a Pénzcentrum megkeresésére Major Bianka. A Wolt kommunikációs menedzsere hozzátette, jelenleg a Wolt futár partnereinek országos átlagbére jóval magasabb, mint a bruttó minimálbér értéke. A cég idén júliusban új, dinamikus díjazási rendszert vezetett be, amellyel a fő cél a szükséges erőfeszítésekkel arányos díjazási elemek bevezetése volt.

A futárok az új rendszerben minden egyes feladat elfogadása előtt látják, mennyit keresnek az adott feladat teljesítésével, így könnyebben tudnak döntést hozni arról, elvállalják-e azt. A minimum-maximum összegek feladatonként 450-5000 forint között mozognak

– közölte Major Bianka. Ezután kifejtette, a díjazás mértéke több tényezőtől függ, többek között a távolságtól, vagy a csomag súlyától. Tehát a 450 forint az extrém könnyű és kis távú kiszállításokra vonatkozik, mondjuk ha valaki a szállítási címétől néhány méterre található étteremből rendel. Persze függetlenül attól, hogy milyen formában csatlakozik valaki futárként a Wolthoz, a feladatok teljesítéséért ajánlott összegek kalkulációja ugyanabban a rendszerben történik, ebben nincs tehát különbség.

Érdekes, hogy bár tavaly a kata adónem átalakítása a Wolt szinte minden futárát érintette, s a módosítás több napos tiltakozási hullámot indított útjára, a cég mégsem vezet semmilyen kimutatást arról, hogy futáraik milyen foglalkoztatási formában dolgoznak a cég égisze alatt.

Nincsen erre vonatkozó adatunk, kellő flexibilitást biztosítunk a futár partnereknek, hogy akkor és annyit szállítsanak, amikor és amennyit szeretnének

– közölte a kommunikációs menedzser. Annyit azért elárult: a futárok számára három szerződési forma áll rendelkezésre a csatlakozáskor, függetlenül a származásuktól, a nemüktől vagy bármilyen egyéb tényezőtől. Vannak, akik egyéni vállalkozóként dolgoznak a cégnél, mások szövetkezeten keresztül (pl. diák- vagy nyugdíjas szövetkezet), de vannak olyan futárok is, akik egy flottapartneren keresztül szállíthatnak a platformon.

A Wolt kommunikációs menedzsere végül arra sem adott egyértelmű választ, hogy a cég futárai jellemzően főállásban vagy inkább „fusiban” dolgoznak-e a cégnél. Ezzel kapcsolatban csupán annyit tudtunk meg, hogy sok esetben a futárok a munkára kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségként tekintenek, emellett előfordul, hogy kifejezetten rövid távú megoldást jelent számukra (pl. a korábbi jövedelmük elvesztése után, vagy egy nehezebb élethelyzetben) a munka. Mint ahogyan számtalan olyan futár partnerrel dolgoznak együtt, akik már évek óta partnereik a platformon.

A Foodora nem kertelt, náluk legkevesebb 160 külföldi dolgozik

Sokkal konkrétabb volt a külföldi futárok számát illetően a Foodora. Megkeresésünkre közölték:

jelenleg 4000 aktív futárpartnerrel működnek együtt, futárflottájukban pedig a külföldi nemzetiségű partnerek aránya az elmúlt 1 évben nem változott, így az angol nyelvű felvételi folyamat 2021-es elindítása óta stabilan 4-5 százalék körül alakul.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy az aktív flotta száma szezonálisan változik, ugyanakkor a jelenlegi 4000 főnél a külföldiek aránya 160-200 főt jelent országosan. Partnereik bérezéséről a cég általánosságban elmondták, a futárok egységes díjtábla szerint, teljesített műszakok és címek után, egyéni teljesítmény alapján kapnak díjazást. „A kialakított műszakok és azok teljesítésének díjazása egy tervezhetőbb, stabil partneri viszony kialakítása miatt szükséges. Az egyéni teljesítmények azonban nagyon sok mindentől függenek, ezért mi magunk sem számolunk átlaggal: a város, az évszak, a terepviszonyok, az időjárás külső tényezői mellett a futárpartner járműve is befolyásolja a teljesítményt és az egy hónapra számolt díjazást” – közölték, hozzátéve: ez alapján mindenkinek a díjazása a teljesítménye alapján történik, viszont két azonosan teljesítő futárpartner honorálásában nincsen különbség.

S hogy miként alakult a futárok sorsa a Foodoránál a tavalyi kata-változások a foglalkoztatásuk terén? A cég tájékoztatása szerint a velük szerződött futárpartnerekkel megbízásos alapon működnek együtt, ami nem azonos a munka törvénykönyvében szereplő munkaviszonnyal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyéni vállalkozóként partnerünk egyénileg dönt a futárkodással töltött idejéről, annak beosztását maga határozhatja meg, a partneri szerződéseket pedig több hónapos inaktivitás esetén sem bontjuk fel

– közölte a vállalat, hozzátéve: a cég futárai tehát vállalkozóként fő- vagy melléktevékenységként végzik a melegétel vagy éppen élelmiszer-kiszállítást. Arról azonban a Foodora sem tudott tájékoztatást adni, hogy pontosan hányan tekintenek fő megélhetésként a futárkodásra, mert arra szerintük ugyan az aktívan töltött órák számából lehetne következtetni, azt viszont nem tudják, hogy a futárok kizárólag a cégnél végeznek-e futártevékenységet.

A nyelvtudás hiánya nem segít a külföldi futárok elfogadásán

Hogy a magyarok eleve kissé neheztelve néznek a külföldi futárokra, az nem csoda abból a szempontból, hogy

az ország összesen 9 603 634 lakosából mindössze 2,428 millióan vallották azt, hogy beszélték az angol nyelvet 2022-ben

– derült ki a legutóbbi népszámlálás adataiból. Igaz, a statisztika szerint ez a szám 2011-ben még 1,589 millió volt, azaz mostanra valamivel több mint 50 százalékkal nőtt az angolul tudók száma.

A legfrissebb, valamivel több mint 26 százalékos arány ráadásul nagyjából összhangban áll azzal a ténnyel, amiről a Pénzcentrum még szeptemberben írt. Cikkünk szerint Magyarország jó ideje sereghajtó az idegen nyelvek terén, egy 2016-os adat szerint csak a lakosság 42,4 százaléka beszélt valamiyen másik nyelvet a magyaron kívül. Ezzel csak Romániát és az akkor még EU-tag Egyesült királyságot előztük meg, a 64,6 százalékos Európai Uniós átlagtól pedig messze elmaradtunk. A probléma mögött olyan rövid távon nehezen, vagy egyáltalán nem orvosolható okok húzódnak meg, mint a tanárhiány, a kevés lehetőség a külföldi nyelvtanulásra, de az is, hogy a magyar nyelvészetileg teljesen más felépítésű nyelv, mint az angol, a német vagy a francia.

Folyamatosan nő a külföldiek száma

A külföldi állampolgárok magyarországi jelenlétéhez mindenesetre jó lesz hozzászoknunk, hazánkban ugyanis második éve nő az itt élő külföldiek száma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Eszerint amíg 2021-ben még 194 491 külföldi állampolgár élt hazánkban, addig ez a szám mára 226 267-re növekedett, vagyis két év alatt a számuk 31 776-tal bővült. A statisztika szerint ebből a keresőtevékenységet folytatók száma is folyamatosan nő, azaz 2021-ben még 71 297-en dolgoztak Magyarországon, 2022-ben viszont már 74 193-an, idén pedig ez a szám elérte a 85 311-et.

Ami azonban igazán érdekes, hogy szemben mondjuk a 2019-es arányokkal (amikor a hazánkban munkát vállaló férfiak száma először lépte át a 100 ezret), folyamatosan zsugorodik a hazánkban élő külföldi nők és férfiak közti arány. Azaz 2021-ben még több mint 30 ezerrel több külföldi férfi élt Magyarországon, ugyanakkor ma már csak valamivel kevesebb, mint 27 ezret tesz ki ez a szám.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem