22 °C Budapest
Ennyit a durva béremelésekről: Magyarország az EU 3. legszegényebbje

Ennyit a durva béremelésekről: Magyarország az EU 3. legszegényebbje

2022. július 4. 16:02

Magyarországon 5 év alatt 22,5 fél százalékkal emelkedett a rendelkezésre álló medián jövedelem. Ez azonban 2020-ra csupán arra volt elég, hogy a harmadik legszegényebb ország legyünk az EU-ban, Bulgáriát és Romániát előzve csak. Az osztrákok viszont majdnem a lista éléről 2,5-szer többet keresnek, mint a magyarok. A jövedelmek mértéke ráadásul úgy lett kalkulálva, mintha minden EU-s országban minden ugyanannyiba kerülne, tehát az árszínvonal-különbségeket kiküszöbölték.

A jövedelem és a vagyon társadalomban való elosztásának módja meghatározza, hogy az egyének milyen mértékben férnek hozzá a nemzetgazdaságon belül megtermelt javakhoz és szolgáltatásokhoz – írja legfrissebb jelentésében az Eurostat. Ennek kifejezésesére ráadásul vannak mérőszámaink is. És ezek közül az egyik legfontosabb az egy lakosra jutó vásárlóerő-standardban (PPS) kifejezett medián ekvivalens rendelkezésre álló, tehát nettó jövedelem (továbbiakban: rendelkezésre álló jövedelem).

Hogy tisztázzuk, ebben a fogalomban a vásárlóerő-standard egy olyan fiktív valutát jelöl, amit azért hoztak létre, hogy a használatával kiküszöböljék a különböző országokban jelenlévő árszínvonal-különbségeket. Ennek a használatával tehát nem kell többé azon lovagolni, hogy persze Hollandiában magasabbak a bérek, de drágább a közlekedés, albérlet és a többi. Az 1 PPS tehát minden országban ugyanakkor egységet jelöl, mintha mindenhol minden ugyanannyiba kerülne.

Másik fogalmunk a medián kereset. Ez az átlaggal szemben jobban képes megmutatni egy társadalom valós anyagi helyzetét. Ez a szám ugyanis azt mutatja meg, hogy az összes kereső lakos közül mekkora a bére annak, aki a sor közepén áll. Tehát a medián bér azt mutatja meg, hogyha például egy országban van 4 millió dolgozó, akkor a két milliomodik mennyit keres. Ergo, megtudjuk azt, hogy ennél a bérnél 2 millióan kevesebbet, két millióan pedig többet keresnek.

Mi a helyzet az EU-ban?

A legfrissebb összehasonlítható adatok (2020) szerint 2020-ban a rendelkezésre álló medián jövedelem egy lakosra vetítve átlagosan 17 871 PPS volt az EU-ban. Az EU-tagállamok között azonban igencsak jelentős különbségek mutatkoznak. A lista két vége igencsak beszédes, a luxemburgi 28 675 PPS-től a romániai 7 724 PPS-ig terjedt. Ez azt jelenti, hogy egy olyan állapot mellett, ahol mindenkinek, minden ugyanannyiba kerülne, akkor a luxemburgi országos fizetési lista közepén álló embernek 3,7-szer több nettó keresete lenne, mint a romániai fizetési lista közepén állónak.

Jól látszik a grafikonon, hogy a sereghajtó Romániától alig marad el Magyarország. Hazánkban ugyanis a rendelkezésre álló jövedelem 9 699 PPS, ami a harmadig legkevesebb a 27 tagállam között.

Ez azt jelenti, hogy a két évvel ezelőtt adatok szerint az EU harmadig legszegényebb országa Magyarország volt.

Az életszínvonalunk a számok alapján legközelebb a szlovákokéhoz és a görögökéhez van, de például nyugati szomszédunktól, Ausztriától gyakorlatilag egy világ választja el a magyarokat. Ott ugyanis a medián rendelkezésre álló jövedelem 23 334 PPS, ami 2,4-szer magasabb a magyarnál. Tehát ugyanolyan árak mellett, kiküszöbölve az árszínvonalbeli különbséget az összes osztrák dolgozó középső keresője gyakorlatilag 2,5-szer többet keres, mint a középső magyar. És mindez egy olyan mértékegységben van megadva, ami olyan fiktív körülményeket teremt, mintha Ausztriában és Magyarországon is ugyanannyiba kerülnének az élelmiszerek, a lakhatás az energia és a többi.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha megnézzük a táblázatot, akkor a lista élén találjuk még Németországot, Belgiumot, Hollandiát, Dániát és Finnországot is. De az EU átlag feletti színvonalon élnek még a svédek, írek, franciák, máltaiak és ciprusiak is. Olaszország viszont ha nem is sokkal, már elmarad az EU-átlagtól. Utánuk még olyan országok következnek 15 ezer PPS felett, mint Szlovénia és Spanyolország. Innentől pedig lefelé 10 000 PPS-ig a többi állam, kivéve a legszegényebb románokat, a második legszegényebb bolgárokat és a harmadik legszegényebb magyarokat. Az utolsó 3 országban ugyanis a rendelkezésre álló jövedelem mértéke nem éri el a 10 000 PPS-t.

Mi történt 5 év alatt?

A számokat látva érdemes megvizsgálni, hogy mi történ 5 éves távlatban 2015-2020 között. Ha ezt megtesszük, azt látjuk, hogy mindössze négy EU-s országban csökken a rendelkezésre álló jövedelem. Ezek az országok sorrendben: Franciaország, Szlovákia, és Svédország. Ebből a három országból kettőben bőven több még így is a rendelkezésre álló jövedelem, mint az EU-s átlag. Szlovákiával kapcsolatban meg az az érdekes, főleg a magyarok számára, hogy bár az elmúlt 5 évben ott csökkent a rendelkezésre álló jövedelem, Magyarországon hiába a növekedés, még így is előttünk vannak.

De mekkorát is növekedett a magyarok rendelkezésre álló medián jövedelme 2015-2020 között? Egészen pontosan 22,5 százalékkal. Ez azonban messze nem a legnagyobb növekedés volt. A legnagyobbat a román jövedelmek növekedtek, egészen pontosan 77,3 százalékkal. De rögtön utánuk következtek a litvánok és a lettek. Előbbiek esetében a rendelkezésre álló medián jövedelem 52,1 (!), utóbbiak esetében 40,1 százalékkal. De a magyarokat ezen a téren verték még az észtek, a horvátok, a lengyelek, és még a bolgárok is. Hét országban tehát a jövedelmek növekedése is nagyobb volt, ezek ráadásul nem az elitbe tartozó országok, hanem az EU-s átlag alattiba lévő országok voltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm