7 °C Budapest

Lehet, hogy nem kapnak vissza pénzt a casco-károsultak?

2014. október 22. 15:06

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn jelentette be, hogy újabb pénzintézeti vizsgálódások zárultak le szeptemberben, és ezek eredményeit tették közzé. Ennek alapján több magyar autóhitelt és autólízinget nyújtó szolgáltatót megbüntettek, de a lízingcégeknek lehet esélyük a bíróságon, ha perre mennek a jegybank ellen.

A jegybank összesen 37 millió forintos bírságot szabott ki autólízing cégekre, ebből mintegy 20 millió forintot a Lombard Leasingnek kell befizetnie. A bírság mérete miatt lehet, hogy a pénzintézet perre megy az MNB ellen.

Azért kaptak ekkora bírságot a lízingcégek, mert az általuk kínált casco biztosításokat is devizában kérték el az ügyfelektől. Ezt a jegybank szabálytalannak találta, ezért büntetést, illetve visszatérítési kötelezettséget szabott ki a pénzintézetekre.

Ha perre megy akár nyerhet is a Lombard

Előfordulhat, hogy a pert másidfokon a Lombard nyeri, mivel nem egyértelmű a helyzet. Az igaz, hogy a casco díjakat devizában állapították meg, és így szedték be az ügyfelektől, ennek viszont egyértelmű oka van. A pénzintézetek által kínált casco szerződések ugyanis eltérnek az ügyfél által biztosítóknál megköthető biztosításoktól.

Mivel a lízingcégek nagy tételben vásárolnak ilyen konstrukciókat, ezért olcsóbban kapják azt, és így az ügyfelek is olcsóbban köthetnek biztosítást rajtuk keresztül (igaz az árfolyam változás ezt valamivel módosította, azonban sokkal rosszabbul valószínűleg így sem jártak az ügyfelek).

A casco-t úgy értékesítette a lízingcég az autóval együtt, mintha annak része lenne, ugyan úgy, mint egy extra alkatrész, például tetőcsomagtartó vagy téli gumi. De nem csak a gyakorlatban adták el az autókat ilyen módon, hanem az elszámolások során is így lettek bejegyezve, ezért könyvelési problémákat is felvethet, ha más módon, a könyvviteli szabályoknak nem megfelelően kell elszámolni ezekkel a költségekkel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezek a lízingcégek fizethetnek

Az MNB korábbi közleménye szerint a devizában számolt casco miatt a Lombardon kívül a Budapest Autófinanszírozási Zrt.-nek, és az Erste Bank Zrt.-nek 5-5 millió forintot kell befizetnie. A Santander Consumer Finance Pénzügyi Vállalkozás Zrt.-re, az UniCredit Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-re és a Raiffeisen Lízing Zrt.-re egyenként 2 millió forintos bírságot szabott ki a jegybank. Az RCI Lízing és Autófinanszírozási Zrt.-nek 1 millió, a Mercedes-Benz Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nek 150 ezer forintot kell befizetnie.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm