20 °C Budapest
Young family at home

Mi lesz a CSOK sorsa 2024-től? Itt van minden fontos tudnivaló, milliókat érint

2023. szeptember 18. 11:30

Ismert, hogy 2024-től a nagyobb településeken megszűnik a csok, ekkortól kizárólag az ötezer lakosúnál kisebb, úgynevezett preferált településeken lesz elérhető a módosított falusi csok. Ugyanakkor Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő nemrég azt nyilatkozta, hogy már dolgoznak egy új, hatékonyabban működő támogatási rendszeren a nagyobb településeken élők számára, amelyet szerinte nevezhetünk akár csok plusznak (csok+) is. Az új rendszer jövő évi bevezetéséig azonban maradnak a jelenlegi feltételek, míg 2024-től már az új támogatás lesz elérhető. A Bankmonitor szakértői elemezték, hogy az eddig megismert csok és babaváró módosítások tükrében vajon mire számíthatunk majd az új csok-nál.

A „városi” csok jövő évi kivezetése melletti egy kormányzati érv az volt, hogy jelenlegi formájában nem képes hatékonyan segíteni a családok otthonhoz jutását. Ez annyiban érthető, hogy az elmúlt három évben például Budapesten 629 000 forintról 885 000 forintra nőtt a használt lakások átlagos négyzetméterára a KSH szerint.

Ez a fővárosban csaknem 41 százalékos drágulást jelent, de a legolcsóbbnak számító észak-magyarországi régióban például 60 százalék felett volt az áremelkedés három esztendő alatt. Az új lakások még drágábbak, például Budapesten 2020 első negyedéve óta 754 000 forintról 1 222 000 forintra emelkedett az újépítésű lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Ezek szerint a fővárosban egy 70 négyzetméteres használt lakás csaknem 62 millió forintba kerül, még egy hasonló új ingatlanért 86 millió forintot kell fizetni. Ehhez képest egy használt lakás megvásárlására gyerekszámtól függően 0,6 – 2,75 millió forint, míg egy új lakáséra 0,6 – 10 millió forint kapható, ami legjobb esetben is a vételár elenyésző részére elegendő. Az sem jelent megoldást, ha a család a csok támogatás mellé kamatmentes babaváró kölcsönt és maximum 3 százalékos kamatú csok hitelt is igényel, hiszen ezek maximális összege együttesen legfeljebb 35 millió forintot tesz ki.

Az állami támogatás és a támogatott hitelkonstrukciók természetesen piaci lakáshitellel is kiegészíthetők, ám itt korlátozza a lehetőségeket, hogy a szükséges összegű hitelekhez magas igazolt jövedelem szükséges, amit a legtöbb család nem tud teljesíteni. (A nettó igazolt jövedelem legfeljebb 50, illetve 60 százaléka fordítható hiteltörlesztésre attól függően, hogy a jövedelem alatta van a 600 000 forintnak, vagy eléri azt.)

Nem véletlenül döntött úgy a kormány, hogy jelentősen növeli jövő évtől a preferált kistelepüléseken elérhető falusi csok összegét, ami így gyerekszámtól függően 0,6-10 millió forint helyett 1-15 millió forint támogatást jelent majd egy vásárlással egybekötött korszerűsítés és/vagy bővítés esetén. Pedig a kistelepülések ingatlanárai lényegesen alacsonyabbak: a pest megyei községekben például 75 százalékkal alacsonyabb a használt lakások átlagos négyzetméterára mint Budapesten, de a dél-alföldi községek és a vármegyeszékhely Szegeden négyzetméterárai között például 84 százalékos a különbség.

Fontosabb lesz a vállalt gyerek

A kormányzati kommunikációban többször elhangozz az is, hogy az új támogatási rendszernek hatékonyabban kell segítenie a gyerekvállalást, ami a jelenlegi csok esetében nem teljesül. Ez ugyanis meglévő és vállalt gyerekekre egyaránt igényelhető, a támogatási összeget illetően pedig nem tesz különbséget közöttük a jogalkotó.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vállalt gyerek esetében annyi megkötés van, hogy ezt kizárólag olyan házaspárok igényelhetik, ahol a pár legalább egyik tagja még nem múlt el 40 éves, míg meglévő gyerekre kortól függetlenül akár egyedülálló szülők is kérhetik a csok-ot. A Bankmonitor szakértői arra számítanak, hogy a 2024-től induló új csok esetében a gyerekvállalás jogosultsági feltétel lesz, így szűkülhet az igénylők köre. Ugyanakkor a 40 éves felső korhatárt lecsökkenthetik 30 évre, ám ez a feleségre vonatkozhat majd, hasonlóan a babaváróhoz. Ez tulajdonképpen a vállalt gyermekre igényelhető, megelőlegezett csok némileg átalakított, megemelt összegű változata lehetne.

Mi lesz a támogatott lakáshitellel?

Jelenleg a legalább két gyermek után csok támogatást igénylők kérhetik a legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott hitelt (úgynevezett csok hitelt) is. Jelenleg a kölcsön maximális összege két gyerek után 10 millió forint, míg három gyerekre 15 millió forint finanszírozáshoz lehet hozzájutni.

Kölcsönről lévén szó itt természetesen feltétel, hogy a bank hitelképesnek minősítse az igénylőket. A Bankmonitor szakértői szerint ez a konstrukció megmaradhat – adott esetben a maximális kölcsönösszeg még emelkedhet is-, ugyanakkor a csok támogatás átalakulásával a jogosultak köre szűkülhet.

Nagy kérdés a kedvezmények sorsa

Kérdés egyelőre a csok támogatáshoz kapcsolódó egyéb kedvezmények sorsa, mint például a csok-kal vásárolt ingatlant érintő illetékkedvezménye, vagy az új lakások 5 százalékos áfájának, valamint az építkezés 27 százalékos áfájának 5 millió forintig történő visszatérítése. Ezek idén még biztosan elérhetőek, ám jó esély van rá, hogy szűkebb kör számára 2024-ben is elérhetők lesznek, hiszen komoly segítséget jelentenek az otthonteremtéshez.

Nem lesz akkora hatása az ingatlanpiacra

Azzal, hogy a babaváró hitel igénylésének felső korhatára 2024-től 40-ről 30 évre csökken jövő évtől, a konstrukció iránt érdeklődők 60 százaléka várhatóan nem lesz jogosult rá. Egy kifejezetten gyermekvállalásra fókuszáló csok esetében ugyancsak jelentősen szűkülne a jogosultak köre, így a támogatások nem erősítenék jelentős mértékben az ingatlanpiac keresleti oldalát, vagy nem lesz komoly árfelhajtó hatása. Ez azért volna fontos, mert így a kormány úgy támogathatná a gyerekvállalást, valamint a gyerekvállalást tervező fiatal párok otthonhoz jutását, hogy közben nem lehetetleníti el azok helyzetét sem, akik támogatás nélkül vásárolnának lakást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem