11 °C Budapest
Angry Fury Man Screaming at Woman. Angry Couple Having an Argument in Their Living Room. Young Marriage Couple Have an Argument Because of Relationship Crisis. Couple Having Argument - Conflict, Bad Relationships.

Százezernyi magyar került bajba: itt a vége az osztogatásnak, miből vesznek most lakást?

2023. június 23. 16:02

Brutális mértékben belenyúl a kormány a családtámogatások rendszerébe: a CSOK-ot a városokban élők nem vehetik fel január elsejétől, és a babavárót is csak akkor, ha a családtervezésen gondolkodó házaspár női tagja még nem múlt el harminc éves. A legóvatosabb becslések szerint több százezren esnek el így a családalapítást eddig segítő, évek óta létező támogatásoktól. De egyáltalán segítette-e a családtervezést az állami segítség, vagy más oka is lehet annak, hogy nem nőtt a magyarok lélekszáma? Szakértőkkel jártuk körbe, hogy mi jöhet most.

Mint arról a Pénzcentrum is beszámolt, Gulyás Gergely a csütörtök délelőtti kormányinfón bejelentette a CSOK-hitel kivezetését és a babavárót érintő legújabb változásokat. A váratlan döntés magyar családok ezereinek jövőjére lehet kihatással, óvatos becslések szerint is több százezer magyar esik el az új szabályok életbe lépésével az államilag támogatott, kedvezményes lakás- és családtervezési kölcsöntől. Szakértőkkel mértük fel, mi következhet most: lesz-e emiatt roham a bankokban a következő hónapokban, illetve milyen hatással lesz a házasodási és gyermekvállalási kedvre, hogy megszűnik, illetve keményen szigorodik két népszerű családtámogatási rendszer is?

Miről van szó?

A kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt (rövid és közismert nevén: a CSOK-ot) megszüntetik, és kizárólag a falusi csok-ot tartják meg. Ez azt jelenti, hogy kizárólag azok igényelhetik, akik 5 ezer főnél kisebb településen élnek, vagy ott kívánnak lakást vagy házat venni, illetve építkezni. A kormány ígérete szerint a "normál" CSOK helyett ki fognak majd dolgozni egy másik rendszert, ám erről semmilyen részletet nem tudni. Az alábbi grafikonon azt mutatjuk meg, milyen célokra mennyi pénzt vettek fel a magyarok a CSOK életbe lépése óta.

Mint láthatjuk, elsöprő többségben vannak azok, akik használt lakást kívántak venni a kedvezményes hitelből, de szignifikáns az új lakást építeni vagy vásárolni akaró magyaroknak kiutalt pénz is. Lakásbővítésre igen kevés pénz ment. Ha pedig összességében nézzük, hogy mennyi pénzébe került a költségvetésnek 2016 óta a kedvezményes lakáshitel, akkor az alábbi számokat kapjuk:

Érdekes megfigyelni (bár az akkori kamatkörnyezetet ismerve kevésbé meglepő), hogy éppen a járvány kitörésének évében, 2020-ban volt a legnagyobb a felpattanás, ekkor a magyarok 100 milliárd fölötti összeget kértek és kaptak a CSOK keretében. Ezt az álomhatárt azóta sem lépte át a CSOK folyósításainak összege az adott évben, bár az is igaz, hogy nem zuhant akkorát, mint a hamarosan bemutatandó babaváró hitel.

A falusi CSOK esetében ugyanakkor némi könnyítést vezetnek be, már amennyiben az igényelhető összegek emelését annak lehet tekinteni. A bejelentés alapján megmarad az 5 %-os áfa-kedvezmény 5 millió forint erejéig, emellett a keretösszegek az alábbi módon változnak majd meg:

Új családi ház építése, vagy vásárlása esetén:

  • 1 gyermek esetén a jelenlegi 600 ezer forintról 1 millió forintra nő a támogatás.
  • 2 gyermek esetén 2,6 millió forint 4 millió forintra nő.
  • 3 gyermek esetén 10 millió forintról 15 millió forintra.

A meglévő lakás korszerűsítés, támogatás megmarad a falusi CSOK esetében és emelkedik:

  • 1 gyermek esetén ez 500 ezer forint lesz a jelenlegi 300 ezer forintról.
  • 2 gyermek esetén 1,3 millió forintról 2 millió forintra emelkedik a támogatás.
  • 3 gyermek esetén 5 millió forint.

Magyarország több mint 3170 települése közül egyébként 2629 tartozik azok körébe, amelyeken a Falusi CSOK igénybe vehető. A támogatási rendszer jelenlegi iránya alapján viszont simán elképzelhető, hogy a települések listája tovább bővül.

Sándorfi Balázs, a Bankmonitor elemzője szerint eleve nem lehetett értelmezhető lakást venni a CSOK-támogatásból annak bevezetése óta, csak annak a falusi változatával - ezt a Portfolio Checklist tegnapi adásában mondta a bejelentésekre reagálva.

Az eredeti cél is az volt, hogy ez a támogatás inkább kiegészítő támogatásként legyen jelen, amiből érdemben lehetett vásárolni, az éppen a falusi csok, ami most meg is marad. Budapesten ingatlant kizárólag a csok-ból vásárolni már a bevezetéskor sem lehetett. Az ingatlanpiacon az eladásra váró lakásoknál ráadásul beépült az árba a támogatás, hiszen felhajtotta a vásárlóerőt a bevezetése - így aztán az ingatlanpiac még egy olyan dráguláson is átment Budapesten és a nagyobb várásokban, ami a jelenlegi drágasághoz vezetett

- fogalmazott Sándorfi Balázs.

A CSOK és babaváró körüli friss aggodalmakról és anomáliákról tegnap bővebben is írtunk, ezt a cikket itt olvashatod el újra:

Mire számít a kormány?

Virovácz Pétert, az ING vezető elemzőjét a bejelentés után megkértük, hogy reagáljon a kormány döntésére. Az elemző úgy fogalmazott: lehetséges, hogy a hátralévő hónapokban még roham lesz a bankokban a két támogatástípusért. Az viszont jobb kérdés, hogy vajon a folyamatosan dráguló, az árcsökkenés jeleit egyelőre nyomokban sem mutató ingatlanpiacon vajon találhatnak-e még olyan ingatlant a magyarok, amely a feltételeknek meg is felel, és a támogatásokkal együtt megfizethető?

Kicsit olyan “húzd meg, ereszd meg” érzése van a dolognak, ugyanis a szabályokat nem azonnali hatállyal hozta meg a kormányzat. Mivel 2024. január 1-jétől érvényes az új szabályozás, ez az idei év hátralévő részében generálhat némi többletkeresletet a városi CSOK iránt. A legfrissebb számokból az már látszik, hogy meglehetősen alacsony a potenciál ebben, de azért egy utolsó hajrá még lehetséges. A legnagyobb kérdés az, hogy ha lesz is kereslet, vajon ehhez kapcsolódó ingatlan-kínálat akad-e még

 - fogalmazott Virovácz Péter. Elmondta azt is, hogy a kör leszűkítésével a költségvetésben kiadáscsökkentés is lehet, de ez a dolog is kétélű, hiszen a falusi CSOK keretösszegeit mindeközben megemelték.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mivel szűkül az igénybe vehető kör a városok “betiltásával”, így ennek akár a költségvetésre vonatkozóan kiadáscsökkentő hatása is lehet. Ugyanakkor mivel a keretösszegek drasztikusan emelkednek, kérdéses, hogy vajon mekkora többletkereslettel számolhatott a 2024-es költségvetés. A 2023-ról 2024-re közel felére visszavágott lakástámogatási kiadás arra utal, hogy vélhetően olyan jelentős élénküléssel nem számol a kormányzat

- mondta lapunknak az ING elemzője.

És a babaváró?

2019 nyara óta igényelhető a babaváró támogatás, amelynek lényege az volt, hogy a születendő gyermekre 10 millió forintos kölcsönt ad az állam, a törlesztést pedig csak később kell megkezdeni. A babaváró igényelhetősége 2024 januárjától drasztikus változáson megy át:

csak azok a házaspárok igényelhetik a támogatást, ahol a nő még nincs harminc esztendős.

A kormány álláspontja szerint az intézkedéssel rávehetők majd a magyar nők arra, hogy az első gyermeket így hamarabb hozzák világra, így pedig még hamarabb sor kerülhet második, esetleg harmadik gyermek születésére is. Annyi mindenesetre már most biztosnak látszik, hogy a babaváró hitel igénylése 2024 elejétől így még komolyabb zuhanást szenved majd el, pedig eddig ez az év is messze elmarad a korábbiaktól, ha a havi adatokat vizsgáljuk. Az alábbi infografikán mutatjuk, hogy alakult havonta a babaváró hitelek igénylése a bevezetés óta.

A helyzetet ráadásul tovább bonyolítja, hogy a csokot és a babavárót a lakást vásárló, illetve a gyermeket tervező házaspárok jellemzően egyszerre vették fel - és ez nem véletlen. Mivel a babaváró 75%-ig önerőnek is használható volt, sokan erre a célra is vették fel, így azonban kétségessé vált, vajon honnan teremtik majd meg az önerőt a lakásra vágyó, családot tervező párok? Az a 7,5 millió ráadásul már bőven nem ér annyit, mint a bevezetésekor: a súlyos infláció ennek az értékét is elvitte, és a lakások is folyamatosan drágulnak szerte az országban. Hogy a babaváró, mint önéerő már évek óta nem elégséges, arról is írtunk tegnap, ezt a cikket itt olvashatod el újra:

Virovácz Péter szerint komoly sokkot nem kell feltételezni a szigorítás után sem. Szerinte a következő hónapokban még sok minden kiderül, de akiket eddig sem érintett, vélhetően most sem kezdenek el azon "dolgozni", hogy beleessenek a jogosultak körébe.

Azok számára, akik eddig nem tudtak valamilyen oknál fogva hozzáférni ehhez a fajta támogatáshoz, vélhetően nem éri sokként a változás. A rendszer 2016 óta van érvényben és ezen időszak alatt évi 20-40 ezer szerződésről beszélhetünk. Vagyis 2022-ig bezárólag összesen közel 230 000 család élt ezzel a lehetőséggel. Elfogadva a kormányzat azon állítását, miszerint eleve most már sokkal inkább a falusi CSOK iránt volt nagy az érdeklődés, vélhetően tömegeket nem érint majd a változás. Arról nem is beszélve, hogy könnyen előfordulhat, hogy az ingatlanpiac lassulásával, a kínálat beszűkülésével már egyébként sem biztos, hogy lett volna érdemi többletkereslet. Ez majd csak a következő hónapokban derül ki, amikor megindul a hajrá

- fogalmazott az elemző.

A kormány célja a babaváróval nem titkoltan az volt, hogy a magyarok lélekszámát növelje. Mint a népszámlálási adatokból nemrég kiderült, ez nem sikerült: a termékenységi arányszám a 2011-es adatokhoz képest tovább csökkent, és folyamatosan csökken maga a lakosságszám is.

Tóth Olga családszociológus a  Pénzcentrum kérdésére azt mondta: szerinte ugyan valóban diszkriminatív a babaváró módosítása, ha a 30 év fölötti nőkre fókuszálunk, ám egyedül a családtámogatási rendszer alkalmatlan is lett volna arra, hogy a népességszámot növelje.

Sokkal mélyebben gyökereznek a problémák annál, mint hogy a magyaroknak nincs forrásuk családot alapítani, gyermeket nevelni vagy ingatlant vásárolni. A családtámogatások a bevezetésükkor világos tervvel rendelkeztek: szerették volna ösztönözni a családalapítást azzal, hogy lakáshoz és kölcsönhöz segítik a fiatalokat, de egyedül ez nem oldotta meg a problémákat. A magyar társadalom java része szörnyűséges mentális és gazdasági állapotban van: sokaknak eleve gondot okoz, hogy párt találjanak, ráadásul olyat, akivel szívesen alapítanak családot is. A gazdasági problémák mellett sokan ráadásul az ország egyéb hiányosságait is mérlegelik, amikor a családtervezésen gondolkodnak, elég legyen csak az oktatás és az egészségügy borzalmas állaptát említeni: rengetegen ezt is mérlegelik a családalapítás előtt

- fogalmazott a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem