13 °C Budapest
One young beautiful young teenage girl using ATM machine and smart phone in the city

Fontos változás jön az ATM-eknél Magyarországon: ez rengeteg ügyfélnek jelenthet megváltást

2023. január 23. 16:02

Megelégelte a Magyar Nemzeti Bank, hogy a pénzintézetek sorra szűntetik meg a bankautomatáikat, zárják be a fiókokat, ezért rendeletben határozta meg, hogy hány ATM-et kell üzemeltetni attól függően, milyen településről van szó, és hány kártyabirtokos tartozik hozzájuk. Ennek kapcsán a Pénzcentrum megkérdezte olvasóit, szerintük elég bankautomata, bankfiók van-e a lakóhelyük környékén. A válaszokból az rajzolódik ki, hogy valóban több automatára lenne szükség.

A múlt héten adtunk hírt arról, hogy az MNB új szabálycsomagot hirdetett ki a Magyar Közlönyben, melynek része az ATM-hálózat új szabályozása is. A rendelkezés része, hogy az összesen 600 ezertől 1 millió 200 ezer kibocsátott kártyával rendelkező bankok kötelesek a vármegyeszékhelyen kívüli városok legalább 65%-ában ATM-et üzemeltetni, míg az ennél több kártyával rendelkező bankok legalább e települések 80%-ában. Ez a változás mindenképpen érinti az OTP, Magyar Bankholding, a K&H és az Erste ügyfeleit, de nem zárható ki, hogy más nagyobb bankokat is - pontos kártyaszámokról nincsenek adataink.

Hogy mennyire nagy lehet a gond ATM-fronton, vagyis hogy hány ügyfélhez nincs elérhető közelségben saját bankjához tartozó bankautomata, arról szintén nincsenek statisztikák. A Pénzcentrum villámfelmérésére érkezett több mint 7500 válaszból viszont az rajzolódik ki, hogy az ATM-hálózat javítása tényleg égető probléma lehet sok ügyfél számára.

A válaszadóinknak mindössze 3 százaléka gondolta úgy, hogy bőven elég bankautomata, illetve bankfiók található a lakóhelye környékén. Egyötödük esetében automaták vannak, csak nem a saját bankjuk ATM-jei. A válaszadók többsége, 38 százaléka szerint nincs elég bankautomata, bankfiók a lakóhelye környékén és többre lenne szükség, viszont ennél is megdöbbentőbb arány, hogy a válaszadók 15 százalékának egyáltalán nincs a lakóhelye környékén ATM vagy bankfiók.

A válaszadók 23 százaléka szerint van elég bankfiókja és automatája a banknak, amelyiknek ügyfele a környezetében. Ezt ha összeadjuk azok válaszával, ahol még soknak is érzik az ATM-ellátottságot (3%), akkor látható, hogy a válaszadóknak kicsivel több mint negyede nem panaszkodhat. Ebből az is következik, hogy az MNB új szabályozása akár az ügyfelek háromnegyedének jelenthet majd könnyebbséget. Akár még a bankváltást is sokan megfontolhatják, ha nem a számlavezető bankjuk telepít a közelükbe ki- és befizető automatát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm