Freelance and fatherhood concept - working father with baby daughter and laptop computer at home office

Soha nem volt még ilyen a babaváróval: mi történik a magyarok kedvenc hitelével?

2022. december 8. 10:04

Története legrosszabb havi eredményét produkálta októberben a babaváró hitel, ezt közölte a jegybank a múlt héten. Ennek persze van oka is bőven, leginkább az elszálló kamatok, de a bizonytalanság is olyan tényező, mely továbbra sem segít semmilyen hiteltípus fellendülésében.

A babaváró hitel sem maradt ki abból a brutális negatív spirálból, amelybe a hitelek kerültek 2022 októberében - ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank múlt héten közzétett, szokásos havi jelentéséből. Az viszont némileg furcsának hathat, hogy még mindig nagy a bizonytalanság a babaváró hitel kapcsán 2023-ra, úgy, hogy már decemberben járunk. Persze annyit már így is tudunk, hogy mindenképpen velünk marad - de a bizonytalansági tényezők miatt már korlátozásokról is hallani, vagyis még lejjebb mehet az új szerződések összege a következő hónapokban. A hitelezés válsága miatt pedig a másik két, általunk minden hónapban megvizsgált hiteltípus is komoly zuhanásban van: benéztünk a számok mögé, és most is kielemezzük, hol lehet a negatív spirál vége.

A legrosszabb valaha

Augusztustól októberig, tehát mindössze egy negyedév alatt nyolcmilliárd forinttal csökkent a babaváró hitel új szerződéseinek összege. A 28,57 milliárd forintos összeg negatív rekordnak számít nem csak a 2022-es évben, de

a babaváró hitel három éves történetében is ez a legkevesebb új jegyzés egy hónapot vizsgálva, 2019-es bevezetése óta soha nem volt ilyen kevés az új szerződések összege.

Megnézve az eddigi összesítést, az is kiderül, hogy 2022-ben igen gyenge évet fog zárni ez a kedvezményes hiteltípus: talán a nyár vége óta tartó bizonytalanság is okozza, hogy különösen az év második felében rendszeresen 40 milliárd alatt vannak havonta az új szerződések összegei, ennyire gyenge csak a bevezetésekor volt ez a hiteltípus - aztán azonban gyorsan magára is talált, de a jelenlegi gazdasági helyzetben úgy tűnik, erről a fellendülésről a közeli jövőben nemigen álmodhatunk.

A többiek sem állnak jól

Azzal persze a másik két általunk minden hónapban vizsgált hiteltípus, a lakáscélú és a személyi hitelek sem büszkélkedhettek októberben, hogy tömeges érdeklődés lenne irányukban. A személyi kölcsönök 32,56, a lakáscélú hitelek pedig 59,50 milliárd forintnyi új szerződést írhattak fel maguknak idén októberben - mondanunk sem kell talán, hogy mindkettő súlyos zuhanásban van már hosszú hónapok óta, ezt lenti grafikonunkon is megmutatjuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek, mármint a komoly zuhanásnak az okait mindjárt bővebben is megmutatjuk, előtte azonban lássuk annak az okait, miért zuhanhatott be a babaváró új szerződéseinek kérelmezése. November közepén többször is megírtuk, hogy az UniCredit Bank nem fogad be több igénylést, talán éppen a bizonytalanság miatt: később a bank visszakozott, és jelezte, hogy abban az esetben be lehet nyújtani az igényléseket, ha a szerződéskötés meg tud történni az év utolsó napjáig. Ez a lépés is jól jelzi azonban, hogy egyelőre nem csak a hitelfelvevők, hanem a bankok is kivárnak.

Elszáll kamatok, hol a vége ennek?

A cikk végén pedig lássuk az igazi okot! Természetesen a fentebb már említett bizonytalansági tényezők is nagyban felelősek azért, hogy a babaváró a saját története legrosszabb havi eredményét produkálta, de a leginkább a következő grafikon mutatja meg, hogy pontosan miről is van szó.

A babaváró átlagkamata a szeptemberi 11,98-ról 13,06-ra szökött fel, vagyis egy teljes százalékkal lett magasabb. Ha pedig megnézzük a többi hiteltípus kamatát, szintén brutális emelkedéseket látunk, kivételt csak a felújításra és korszerűsítésre felvehető hitelek képeznek, ahol minimálisan kevesebb lett a kamat. A szakértők abban bíznak, hogy a jegybank hamarosan belevág a kamatcsökkentési ciklusába, ám a vágtató infláció, illetve a várakozás, hogy spekulánsok támadhatnak a magyar forintra, könnyűszerrel elodázhatják ezt a lépést is: a jegybank eddig ugyanis éppen azért emelet kamatot, mert igyekeztek az inflációt és a forint brutális gyengülését visszafogni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 18:33
A Mandiner is megszerezte a teljes rendőri jelentést Magyar Péter és Varga Judit korábbi, drámai ves...
Bankmonitor  |  2024. április 29. 17:00
Bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen pénzre lesz szüksége, ilyenkor viszont nem érdemes azonnal a ho...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem