12 °C Budapest
panel building flat block

Megdőlni látszik a magyar lakáshitel-tévhit: erről mindenképp tudj, mielőtt kölcsönhöz nyúlsz

2022. június 7. 16:24

Egy lakáshitel hosszú évekre, évtizedekre meghatározza az adós pénzügyi helyzetét, ezért fontos tisztában lenni az alapvető fogalmakkal és törvényszerűségekkel. És persze legalább ilyen lényeges, hogy felejtsünk el néhány közkeletű, ám hibás vélekedést, mert ezek miatt könnyen ráfizethetünk - hívta fel a figyelmet a Bankmonitor.

Mindegy melyik bankot választom: ez a vélekedés gyakoribb, mint gondolnánk, pedig ezen tévhit miatt akár elbukhatjuk a hiteligénylést, vagy ha hitelez is a bank, nem a legkedvezőbb ajánlatot találjuk meg, így többet fizetünk a kelleténél.

Hogy miért bukhatjuk el a hitelt? Azért például, mert van bank, amelyiknél a lejáratkor legfeljebb 65 éves lehet az adós, míg máshol 75 év a korhatár. Könnyen kiszámítható, hogy az előbbi banknál 20 éves futamidővel 45 éves kor felett bizony már nem kaphatunk hitelt, legfeljebb akkor, ha fiatalabb adóstársat is bevonunk a szerződésbe.

Ha kapsz is azonban hitelt egy banktól, egyáltalán nem biztos, hogy a piacon elérhető legkedvezőbb ajánlatot kapod meg tőlük. A hitelek árai között ugyanis komoly különbségek vannak, ami egy 20 millió Ft-os lakáshitel esetében több tízezer forint differenciát jelenthet havi szinten.

Nem kell pénzügyi tartalék, ha gond lesz, legfeljebb eladom a lakást, abból majd visszafizetem a kölcsönt: a lakáshitel felvétele rendkívül komoly döntés, ami évtizedekre meghatározhatja az adós pénzügyi helyzetét, éppen ezért körültekintően, a kockázatokat felmérve kell belevágni.

Célszerű ezért elegendő tartalékkal rendelkezni, amiből a munkahely esetleges elvesztése esetén 2-3 hónapig kihúzhatjuk akár bevételek nélkül is. Ugyancsak védelmet biztosíthat egy hitelfedezeti biztosítás is, ami munkanélküliség, halál, betegség vagy rokkantság esetén nyújthat pénzügyi segítséget. De akár egy a hitelhez közvetlenül nem kapcsolódó életbiztosítás is védőernyőt biztosíthat, hiszen egy kereső elvesztése a családot pénzügyileg drámaian érintheti.

Természetesen a hitellel terhelt ingatlan értékesítése sem lehetetlen, ám ha sürget az idő, akkor nagy valószínűséggel kevesebb pénzt kapunk majd érte, illetve az sem biztos, hogy éppen a megfelelő piaci környezetben – magas árak mellett – ütjük nyélbe az üzletet.

Csak a kamatot ismerem, a THM-ről még nem is hallottam: a felvett hitel ára a kamat. Minél alacsonyabb a kamat százalékos értéke, annál olcsóbb a hitel. Igen ám, de a kamaton túl egy lakáshitelnek egyéb költségei is vannak, fizetni kell például az értékbecslésért, a közjegyzői okiratba foglalásért, de a földhivatali ügyintézésnek is van díja. Ezek pedig összegében bizony akár 200-500 ezer Ft kiadást is jelenthetnek, függően a hitelösszeg nagyságától.

Mindig a legolcsóbb lakáshitel a legjobb, a többi csak humbug: már volt szó a kamatról és a THM-ről, egy hitel pedig annál olcsóbb, minél alacsonyabb ezek százalékos értéke. Igen ám, de fontos, hogy az almát az almával, a körtét a körtével hasonlítsuk össze.

Olcsóbb lehet például egy 10 éves kamatperiódusú hitel, mint egy végig fix kamatú, ám míg az előbbinél egy évtized múlva akár jelentős mértékben emelkedhet a kamat, az utóbbinál a futamidő végéig ugyanannyit kell törlesztenünk. Ez pedig nagyon nem mindegy!

De van még egyéb is! Ha például egy minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) havi törlesztője néhány száz forinttal magasabb, mint egy piaci ajánlaté, az még nem jelenti azt, hogy feltétlenül az utóbbi a jobb választás. Lehet például, hogy a bank által adott kamatkedvezmény a piaci konstrukciónál végleg elveszíthető, vagyis, ha egyszer nem teljesül a szerződésbe foglalt elvárás – például a megfelelő összegű jövedelem számlára érkezése -, akkor a futamidő végéig többet kell törlesztenünk. Egy MFL hitelnél ezzel szemben csak az adott hónapra nő meg a kamat, ha teljesítjük az adott feltételt, ismét megkapjuk a kedvezményt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az első lépés, hogy azonnal lefoglalózzuk a kiszemelt lakást: sokan hosszú ideje vadásznak álmaik lakására, így aztán amikor végre rábukkannak, azonnal lecsapnak rá, nehogy más elhappolja valaki az orruk elől. A dolog érthető, ha saját megtakarításból fizetjük ki a vételárat, rendben is van.

Ha van állásunk, akkor biztosan kapunk hitelt is: az, hogy van munkahely és jövedelem, már jó kiindulás egy hiteligényléshez, ám a sikerhez vezető út kacskaringósabb, mint azt sokan gondolják. Először is általános elvárás, hogy legalább 3 teljes hónapja dolgozzunk az adott munkahelyen, ha például idén április 14-én kezdtünk, akkor legkorábban augusztus elején adhatjuk be a hiteligénylésünket. Ezen kívül fontos a jövedelem típusa is, ugyanis a vállalkozói, a készpénzes vagy éppen a külföldi jövedelmet nem egyformán fogadják el a bankok, már ha egyáltalán számolnak ezekkel.

A bankok a hitelezéshez elvárt minimális jövedelmet is meghatározzák, ami általában a minimálbér, de valahol magasabb, például 150 ezer forint. Vagyis attól, hogy van állásunk és jövedelmünk, nem feltétlenül leszünk hitelképesek, ám ilyenkor egy ugyancsak jövedelemmel rendelkező adóstárs bevonása például megoldást jelenthet, mert akkor kettejük együttes jövedelmével számol a bank.

Az állami támogatású hitelek között nincs különbség: sokan úgy vélekednek, hogy az állami kamattámogatással igényelhető hiteleket teljesen azonos feltételekkel kínálják a bankok, ám ez nem igaz. A Babaváró esetében például a bankok egy része a kamatmentes havi törlesztővel (kb. 45 900 Ft) számol, míg mások a támogatás nélküli, kamattal növelt havi fizetni valóval (kb. 84 000 Ft). Ez azért lehet kritikus, mert a JTM-korlát – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – meghatározza, hogy a nettó igazolt jövedelem mekkora százaléka fordítható hiteltörlesztésre, emiatt egyes bankoknál magasabb, míg máshol alacsonyabb kereset kell ugyanakkora hitelösszeghez. (A magasabb törlesztőt egyébként akkor kellene fizetni, ha a pár időközben elveszítené a támogatási jogosultságot, ami miatt a hitel piaci kamatozásra váltana.)

A kettő vagy több gyerektől igényelhető szuperolcsó csok-hitelek feltételei sem mindenütt azonosak, hiszen a bankok minden esetben saját hatáskörben döntenek arról, hogy kit hiteleznek, hiszen ők vállalják a kihelyezéssel járó kockázatot.

Ha már rendeztük egy korábbi elmaradásunkat, akkor máris hitelképesek vagyunk: sok adós csúszik meg az élete során egyszer-kétszer a törlesztéssel, ám nagyon nem mindegy, hogy egy-két napról, hetekről vagy akár hónapokról van szó. Amennyiben valaki 90 napon túl a minimálbért meghaladó összegű késedelembe esik, akkor automatikusan bekerül rossz adósként az úgynevezett KHR adatbázisba (régebbi nevén BAR-lista).

Ha valaki meglévő elmaradásával szerepel a KHR-ben, akkor egyetlen banktól sem kap hitelt – lakáshitelt, személyi kölcsönt, áruhitelt, csok-hitel és Babaváró hitelt sem -, ám ha már rendezte az adósságot, akkor is még egy évig úgynevezett passzív KHR-esként tartják nyilván. Ez utóbbiakat néhány pénzintézet rendkívül szigorú feltételekkel már hitelezi, feltéve, hogy az elmaradást az adós önmaga rendezte, mert ha a bank engedte el azt, akkor az egy évből nem lehet lefaragni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem