21 °C Budapest
Babaváró hitel 2021: Tudd meg, mik a babaváró hitel feltételei és mi lesz, ha ezek nem teljesülnek!

Babaváró hitel 2021: Tudd meg, mik a babaváró hitel feltételei és mi lesz, ha ezek nem teljesülnek!

2021. szeptember 26. 19:00

A babaváró támogatás, más néven babaváró hitel 2019 óta lázban tartja a házasodni kívánókat, különösen a családalapítás előtt álló fiatalokat, mindezzel általánosságban növelve a házasodási kedvet a korosztályban. A babaváró hitel a CSOK mellett a magyar családtámogatások legnagyobb dobása, feltételei pedig egyszerűek és világosak.

Cikkünkben a babaváró hitel 2021 kapcsán nyújtunk átfogó tájékoztatást: eláruljuk, mi a babaváró hitel lényege, mik a babaváró hitel feltételei, hogyan szerezhető babaváró hitel 2021 évében! Hogyan történik a babaváró hitel törlesztése és milyen eredményeket mutat a babaváró hitel kalkulátor a legfrissebb banki adatok kapcsán? Mire figyeljünk oda a babaváró hitel feltételei mellett? A babaváró hitel feltételek mennyire szigorúak és babaváró hitel mi történik ha nem születik gyerek?

Azt is eláruljuk, a babaváró hitel mennyi idő alatt kerül folyósításra, vagyis a babaváró hitel összege mikor kerül a házaspár birtokába. A babaváró hitel hol érdemes arra, hogy megigényeljük, és a babaváró hitel hány évre szól? A babaváró hitel ki igényelheti és ki az, akinek nincsen lehetősége a babaváró hitel megszerzésére? Milyen babaváró hitel büntető kamatok és más nehézségek kerülhetnek szóba, ha a pár saját döntése szerint mégsem hoz gyermeket a világra és mi történik a babaváró hitel kapcsán akkor, ha biológiai okokból nem születik egy párnak gyereke? A babaváró hitel örökbefogadás esetében is megigényelhető?

A babaváró hitel lényege

A legtöbb magyar fiatalnak már nem kell elmagyaráznunk, hogy mi az a babaváró hitel, hiszen annyiszor találkozhattunk már a babaváró hitel plakátjaival, banki ajánlataival - azonban mindig akadnak új érdeklődők, akik szeretnék mélyebben beleásni magukat a babaváró hitel 2021 és más családtámogatások rejtelmeibe. A babaváró hitel egyedi tulajdonsága a CSOK-összegekkel szemben az, hogy ez egy szabad felhasználású családtámogatás, vagyis nem csak lakhatási célra lehet elkölteni.

A babaváró hitel, más néven babaváró támogatás egy 2019. július 1-jétől igényelhető családtámogatás. A babaváró hitel maximális összege 10.000.000 Ft, futamideje pedig legfeljebb 20 év; a babaváró hiteltörlesztő részlet havi összege pedig nem haladhatja meg az 50.000 Ft-ot. További különlegessége, hogy – a babaváró hitel nevéből eredően is – a babaváró hitel gyermekvállalás előtt vehető fel, a törlesztése felfüggeszthető, halasztható, sőt, a babaváró támogatás összege részben vagy 3 gyermek születése esetén teljesen vissza nem térítendővé válhat, ha a házaspár minden kritériumnak megfelel és időben teljesülnek a babaváró hitel feltételei.

Tehát, alapvetően elmondhatjuk a babaváró hitel kapcsán, hogy: nagy összegű, kedvező feltételekkel visszafizethető – vagy vissza nem fizetendő – támogatáshoz juthatnak vele a fiatal házasok, amit bármire felhasználhatnak és ráérhetnek visszaadni.

Babaváró hitel feltételek: Milyen kölcsön a babaváró hitel?

A babaváró hitel azért ennél egy kicsit bonyolultabb, ezért nem szabad rá úgy tekinteni, mint ingyen pénzre! Amikor megigényeljük a babaváró hitel maximum 10.000.000-os összegét, azzal gyermekszülési kötelezettséget vállalunk – elsősorban 1 gyermekre, de a babaváró hitel leginkább a 3 gyermek szülését támogatja, népesedéspolitikai okokból kifolyólag.

Ha megigényeltük a babaváró támogatást, de a feleség testében még nem növekszik magzat, akkor a babaváró hitel visszafizetése megkezdődik, igaz az első 5 év során kamatmentesen - valljuk be, már csak ezért is megéri a fiatalok számára. Azonban, ha a gyermek az 5 év letelte után sem születik meg, akkor a babaváró hitel kamattámogatásának a teljes összegét vissza kell fizetni a határidő lejártát követő 120 napon belül, ráadásul egy összegben!

Mennyi pénzről van szó? A babaváró hitel kamattámogatása mindig igazodik a hitel megigénylésekor érvényes, 5 éves futamidejű állampapír-hozam 130%-nak a 2%-kal megnövelt értékéhez. A kamattámogatás visszafizetése után a babaváró hitel törlesztése folytatódik, de már nem kamatmentesen, ugyanis a babaváró hitel piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul át, vagyis jóval többe fog kerülni!

A babaváró hitel feltételei a gyermekek születése kapcsán

A babaváró hitel feltételei által támasztott gyermekszülési elvárás teljesül az első gyermek születése után, de a támogatás nem ebben az esetben a legideálisabb, ugyanis arra találták ki, hogy kedvezőbb színben tüntesse fel a két- vagy háromgyermekes családmodellt. Nézzük, hogyan változnak a babaváró hitel feltételei 2021 évében is!

Babaváró hitel - 1. gyermek születése

Az első gyermeknek a babaváró hitel felvételét követő 5 év során meg kell születnie, különben vissza kell fizetni a babaváró hitel kamattámogatását és a házaspár elveszíti a kedvezményes törlesztési lehetőségeket. Ha megszületett az első gyermek, akkor a babaváró hitel kamatmentes lesz az egész törlesztési futamidő során. Ezzel egyetemben a babaváró hitel törlesztője 3 évre felfüggeszthető (éppen arra a kritikus időszakra vonatkozóan, amikor az anya elesik a szokásos jövedelmeitől).

Babaváró hitel - 2. gyermek születése

Amikor a házaspár létrehozza a második gyermeket, vagyis a magzat eléri a 12 hetes kort, akkor újabb 3 évre vonatkozólag teljes mértékben szüneteltethető a törlesztés. Amellett, hogy ha „időben” érkezik a gyermek, most már 6 évig nem kell semmit sem visszafizetnünk, a fennálló babaváró hiteltartozás 30%-át is elengedik.

Babaváró hitel - 3. gyermek születése

A harmadik gyerek születésénél a babaváró hitel megszűnése történik, vagyis a teljes fennmaradó tőketartozás elengedésre kerül. Amennyiben minden gyerek a megfelelő időben születik, vagyis a babaváró hitel fizetése folyamatosan fel van függesztve, míg a harmadik gyermek születése miatt az egész babaváró hitel elengedésre nem kerül, akkor a szülőpárnak semmit sem kell visszafizetni az akár 10.000.000 forintos kölcsönből!

Mikortól számít a magzat gyereknek?

Ha a magzat elérte a kritikusnak számító 12 hetes kort, onnantól gyermeknek számítjuk, vagyis vonatkoznak rá a babaváró hitel feltételei.

A babaváró hitel meddig igényelhető?

A 2019. július 1. óta elérhető babaváró hitel 2022. december 31-ig igényelhető. Az időszak meghosszabbításáról egyelőre nincs további információ, éppen ezért a megfelelő korban lévő házasoknak érdemes még a babaváró hitel lejárta előtt megigényelniük a támogatást.

A babaváró hitel hány évre szól?

Attól függ, hogy mennyi pénzt szeretnénk felvenni. Ha megigényeljük a maximális 10.000.000 forintot, akkor 20 év a futamidő + 2x3 évre halasztható a babaváró hitel törlesztése is. Amennyiben 2 gyermeket vállalunk a babaváró hitel feltételek szerint, és 30%-ot engednek el az alaptőkéből, az általánosságban 40-50.000 Ft közé eső törlesztő részletek hátralévő 30%-át is elhagyjuk. Ha három gyermeket vállalunk, akkor már a 3. gyermek megszületésekor lekerül a szülőpáros válláról a teher.

Babaváró hitel kalkulátor 2021: Mennyi a kedvezmény?

Számokban kifejezve egy 10.000.000 forintos személyi kölcsön, lakáshitel vagy áruhitel, ha nem a babaváró hitel kedvezményes keretein belül kerül felvételre, 4-9.000.000 forintos többletköltséget is jelenthet (gondoljunk csak bele, hiszen 20 éven keresztül fizetjük a kamatokat).

Mennyire szabad felhasználású a babaváró hitel?

Alapból a babaváró hitel szabad felhasználású, vagyis bármire elkölthetjük azt, de a legtöbben ingatlanvásárláshoz használják, mint önerőt, ugyanis egy lakás vagy ház vásárlása alkalmával mindig az önerő előteremtése a legnagyobb mérföldkő. Gyakran a babaváró hitelt a kedvezményes kamatozása miatt más, már meglévő hitel kiváltására használják – ilyen esetben legyünk körültekintőek, mert ezt nem minden bank fogadja el!

A babaváró hitel önerőként való felhasználása kapcsán azt is tudnunk kell, hogy amennyiben a babaváró hitel 2021 folyósítása és egy másik lakáshitel felvétele között nem telik el minimum 90 nap, akkor jogszabály alapján a kölcsön 25%-át ingatlantehernek, míg 75%-át önerőnek kell tekinteni. Vagyis egy 10 milliós babaváró hitel esetében 7,5 millió Ft számíthat legfeljebb önerőnek.

Mielőtt belefogunk egy ilyen jellegű lakásvásárlásba, mindenképpen tájékozódjunk alaposan, akár vegyünk részt hiteltanácsadáson!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A babaváró hitel igényelhető együtt, ugyanarra az ingatlanra a családi otthonteremtési kedvezménnyel, azaz CSOK-kal is, ha mindkét esetben teljesülnek a feltételek. Mindemellett a hitelmoratórium is érvényes a babaváróra (mivel a babaváró hitel az első 5 évben kamatmentes, így nincs kamathalmozódás); csak a futamidő hosszabbodik meg, illetve ez alatt nem kell fizetni az állami kezességvállalási díjat sem.

Babaváró hitel ki igényelheti?

Azt hogy a babaváró hitelt kik vehetik igénybe, a 44/2019. Kormányrendelet rögzíti. A rendelet által megállapított babaváró hitel feltételek a következők:

  • Az igénylőknek olyan házasoknak kell lenniük, ahol mindkét szülő minimum 18 éves, de az anya nem töltötte be a 41. életévét.
  • A házaspár legalább egyik tagjának meg kell lennie a folyamatos, minimum 3 éves TB- jogviszonyának (nem kötelező egy munkahelyről meglennie, de a két munkahely közötti szünet nem lehet hosszabb 30 napnál).
  • Mindkét félnek büntetlen előéletűnek kell lennie és rendelkezniük kell magyarországi lakcímmel (nem muszáj ugyanoda bejelentkezniük), illetve egyiküknek sem lehet a NAV-nál köztartozása, vagy nem szerepelhet a KHR rendszerben meg nem fizetett adósság, vagy bankkártyás visszaélés miatt.

A babaváró hitelt kik nem igényelhetik?

Vannak olyan esetek, amikor egyáltalán nem igényelhető babaváró hitel. A fent említett alapvető kritériumoknak való megfelelés hiányában, illetve amellett sem igényelhető babaváró támogatás egyedülálló személy számára és élettársaknak sem, sőt, ha már van korábbi, nem közös gyermekük, legalább az egyik félnek az első házassága kell, hogy legyen.

A bankok szabhatnak egyedi feltételeket

Nem minden bank osztja bőkezűen a babaváró támogatást, erre mindenképpen figyeljünk, amikor valahol bankszámlát nyitunk, vagy a babaváró támogatás igénylését kezdeményezzük. Gyakran előfordul, hogy a bank a magasabb kockázati faktor miatt nem csak 18, hanem 21 éves korhoz köti a babaváró hitel igénylés feltételeit, illetve más-más minimális jövedelmet szabhatnak ki, ami alatt nem adják ki a támogatást az életkorban és más feltételekben egyébként megfelelő házasoknak sem – így természetesen előfordul, hogy míg az egyik banknál nem kapunk támogatást, addig egy másik tárt karokkal fogad minket a babaváró hitel 2021 folyósítására.

Babaváró hitel hol érdemes?

Mivel van rugalmasság abban, ahogy a bankok kezelik a babaváró hitel feltételeit és a hitel törlesztését is, mindenképpen azt javasoljuk, hogy járjunk el körültekintően a babaváró támogatás felvétele kapcsán! Ellenőrizzük, hogy a mi bankunknál megfelelünk-e a babaváró hitel feltételeinek, vagy, hogy más banknál a jövedelmünk alapján kaphatunk-e megfelelőbb, éppen magasabb vagy alacsonyabb törlesztő részletet. A következő bankok kínálják Magyarországon a babaváró hitel felvételét:

  • OTP babaváró hitel
  • CIB babaváró hitel
  • Raiffeisen babaváró hitel
  • Takarékbank babaváró hitel
  • Erste babaváró hitel
  • Unicredit babaváró hitel
  • K&H babaváró hitel
  • Budapest Bank babaváró hitel
  • Sberbank babaváró hitel

A babaváró hitel 2021 igénylés menete

  1. Ki kell választanunk a számunkra megfelelő bankot (pl. OTP babaváró hitel), hitelközvetítőt.
  2. Igazolnunk kell a személyi azonosságunkat (érvényes SZIG, vagy jogosítvány, vagy útlevél + lakcímkártya + adókártya).
  3. Be kell mutatnunk a bankszámlakivonatunkat (1-3 havi jövedelem bemutatása) és egy jövedelemigazolást, amit a NAV-tól kérhetünk le.
  4. Igazolnunk kell a minimum 3 éves TB-jogviszonyt (megyei és fővárosi kormányhivatalok által kiállított hatósági bizonyítvány – elég elektronikusan).
  5. A feleségnek be kell mutatnia a várandósgondozási kiskönyvet, ami elárulja, hogy a baba betöltötte-e már a 12. hetet. Ezt csak akkor kell megtenni, ha a pár a gyerekvállalással egy időben veszi fel a hitelt és azonnal, már a babaváró felvételekor fel is függeszti 3 évre a törlesztést.
  6. Nyilatkozni kell a házasság fennállásáról, a NAV tartozásmentességről és a pár büntetlen előítéletéről is, ugyanis ezek mind a babaváró hitel feltételei.
  7. Adjuk le az igénylést a kiválasztott banknál – amennyiben a bank elutasítja azt, kereshetünk más hitelintézetet, aki vállalja a babaváró hitel szerződéskötését és a pénzösszeg folyósítását.

Kinek jár a TB-jogviszony?

Dolgozók

A TB-jogviszony alapján rendelkezhet a babaváró hitel jogosultságával az, aki munkaviszonyban dolgozik, főállású egyéni vállalkozó vagy társas vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő, egyházi személy, álláskeresési támogatásban részesül, főállású kisadózó, vagy állami projektértékelői jogviszonyban álló személy. A közmunka a 3 éves TB-jogviszonyba maximum 1 évig számít bele.

Tanulók

Jogosult a támogatásra a nappali tagozatos felsőoktatási intézményben tanuló, ugyanígy 3 évvel, amennyiben legalább az utolsó 180 napban volt munkaviszonyból vagy vállalkozási viszonyból származó jövedelme (a felsőfokú tanulmányok elvégzése és a munkába állás között maximum 6 hónap lehet a szünet). Tanulószerződéssel rendelkező, szakképzésben résztvevők 2020. január 1. óta már nem igazolhatják a szakképzéssel töltött időszakot a babaváró hitel TB jogviszonyához.

Külföldön dolgozók

A TB-jogviszony igazolásához való kérelem benyújtását megelőző 180 nap során kizárólag a magyar jogviszonyban tevékenykedők vehetőek figyelembe – vagyis a külföldi TB-jogviszonyt ebben az utolsó időszakban egyáltalán nem veszik figyelembe, vagyis az sem elegendő, ha a pár a babaváró hitel megigényléséhez hazaköltözik magyarországi lakcímére (ebben a bankok egyáltalán nem rugalmasak). Mindemellett, a jövedelmi kitétel szempontjából azonban megfelelő a külföldről szerzett tőke (az egyik fél dolgozhat külföldön, ha a másiknak megvan a TB-jogviszonya).

Vehető fel babaváró hitel visszamenőlegesen?

Gyakori kérdés, hogy mi a helyzet a már meglévő gyerekekkel? Nos, a babaváró hitel nem úgy működik, mint a CSOK, vagyis nem vehető fel visszamenőlegesen már meglévő kisbabákra, nagyobb gyerekekre (azok semmilyen módon nem számítanak bele a kedvezményekbe). A babaváró hitel célja kifejezetten az új gyermekek születésének a támogatása, a fiatal házasoknak szeretne kedvezni.

Babaváró hitel és örökbefogadás

Az örökbefogadott gyermek teljes értékű családtag a babaváró hitel szempontjából is. Az új terhességet a várandósgondozási könyvvel, vagy szülés után a születési anyakönyvi kivonattal lehet igazolni, azonban az örökbefogadás esetén az örökbefogadást követő végleges határozat szükséges, illetve az örökbefogadott gyermek lakcímkártyája és adókártyája. Az örökbefogadásról és a családtámogatásokról itt érhető el bővebb információ.

Babaváró hitel mi történik ha nem születik gyerek?

A babaváró hitel folyósítása szempontjából szigorúan bánnak az olyan esetekkel, amikor a babaváró hitel felvételét követő 5 éves határidőn belül nem születik gyermek: alapesetben, ahogy fent is írtuk, a babaváró hitel kamattámogatását egy összegben vissza kell fizetni, a többi tartozás pedig normál kamatozású személyi kölcsönné alakul át, a babaváró hitel szabad felhasználási célját alapjául véve (ugyanez történik akkor is, ha a pár nem él együtt a gyermekkel).

A babaváró hitel esetében megkülönböztetik a fent leírt szándékos esetet attól, ha a szülők önhibáján kívül, egészségügyi okokból, vagy megváltozott munkaképességből adódóan nem született gyermek. Ilyenkor az illetékes járási hivatal méltányossági alapon felmentheti a párt a kamattámogatások visszafizetése alól. Ehhez még az 5. év letelte előtt kérelmet kell benyújtani.

Babaváró hitel és válás

Ha úgy válik el a pár, hogy nem született meg az első gyermek 5 éven belül, akkor érvényes a 120 napon belüli kamattámogatás-visszafizetés és a normál kamatozású piaci hitel is. Ha született gyermek, akkor is normál kamatozású lesz a hitel, de a kamattámogatást nem kell visszafizetni. Speciális esetben, ha az elvált házaspár egyik fele újraházasodik, de az előző házasságából nem származott gyermek, akkor a babaváró hitel feltételei 2021 értelmében az 5 éves határidő újrakezdődik, a babaváró hitel kedvezményei pedig újra megigényelhetők.

Babaváró hitel és elhalálozás

Ha a házaspár egyik fele meghal, a kamattámogatást nem kell visszafizetni, de a hitel normál piaci kamatozásúra áll át egy 6 hónapos gyászidőszakot követően. Ha az életben maradt fél az 5 éven belül újraházasodik, a babaváró hitel türelmi ideje újra kezdődik.

A babaváró hitel mennyi idő?

A babaváró hitel az egyik leggyorsabban folyósítható nagy összegű családtámogatási pénzösszeg: amennyiben az igénylők minden papírt hiánytalanul benyújtottak, a bankoknak 10 napjuk van elbírálni a kérvényt. Bizonyos esetekben elérhető gyorsított babaváró támogatás is.

Mennyi a babaváró hitel havi törlesztő részlete?

40-50.000 Ft közé esik (maximum 50.000 lehet) - itt a bankok közötti különbség majdnem teljesen elhanyagolható, de ezt befolyásolhatja, hogy mennyi babaváró hitel került felvételre és milyen futamidővel.

Mennyi az állami kezességvállalási díj?

Egy extra költség, amivel a babaváró hitel kapcsán sokan nem számoltak: az állami kezességvállalási díj a fennálló tőketartozás 0,5%-a, amit havonta kell fizetnünk a törlesztő részlettel (10.000.000 Ft esetén 4.167 Ft).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem