25 °C Budapest

Csak fizetünk, mint a katonatiszt: ez lökte meg januárban az inflációt

2021. február 12. 12:02

Januárban az infláció nem változott, míg a maginfláció 0,2 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, az éves infláció 2,7 százalék volt, míg a maginfláció 4,2 százalékon állt. A keresletérzékeny termékek és az üzemanyagok inflációs hozzájárulása emelkedett, amit az élelmiszerek inflációs hozzájárulásának mérséklődése ellensúlyozott, így összességében az infláció az előző hónaphoz képest nem változott - állapította meg a januári inflációs adatokhoz fűzött kommentárjában a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,1 százalékponttal 3,5 százalékra emelkedett, aminek hátterében döntően az alkohol és dohánytermékek magasabb árdinamikája áll, melyet a januári jövedékiadó-emelés okozott. A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatók között a keresletérzékeny termékek árindexe szintén 0,1 százalékponttal 3,4 százalékra emelkedett, a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja 4,0 százalékon maradt.

A jegybank elemzése felhívta a figyelmet arra, hogy az árazási döntéseket a koronavírus-járvány megjelenését követően nagyobb változékonyság és a szokásostól eltérő szezonális mintázat jellemezte. Tavaly szeptembertől a dezinflációs hatások erősödésével párhuzamosan az év utolsó hónapjaiban általánosan alacsonyabb volt az árdinamika. Idén januárban a tavalyinál alacsonyabb átárazás valósult meg.

Az iparcikkek éves inflációja enyhén emelkedett januárban. A termékkörön belül a tartós iparcikkek árindexe az előző hónaphoz képest enyhén nőtt, míg a nem tartós iparcikkek árindexe nem változott. A tartós iparcikkek áremelkedése döntően az új személygépkocsik árindexének növekedéséhez kapcsolódott. A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal nőttek.

A korábbi évek átlagánál magasabb havi árdinamikát a mobiltelefon, internet szolgáltatások árainak emelkedése okozta. A többi szolgáltatás a historikus átlagnak megfelelő árváltozást mutatott

- jegyzeték meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az élelmiszerek inflációja tovább mérséklődött januárban. A termékkörön belül a feldolgozatlan élelmiszerek árindexének mérséklődéséhez döntően a friss zöldségek, gyümölcsök járultak hozzá, míg a feldolgozott élelmiszerek esetében a termékek széles köre magyarázza az infláció csökkenését. A szabályozott termékek árai decemberhez képest enyhén emelkedtek.

Az üzemanyagárak az előző hónaphoz képest a kőolaj világpiaci árának emelkedésével párhuzamosan nőttek.

A jegybank kitért arra is, hogy a lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat, a fogyasztóiár-indexhez hasonlóan, a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutató januárban a korábbi hónapokhoz képest emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm