20 °C Budapest
Elárulták a legendás magyar jegybankelnökök, mennyire katasztrofális a költségvetési hiány

Elárulták a legendás magyar jegybankelnökök, mennyire katasztrofális a költségvetési hiány

2023. október 17. 16:41

A Portfolio által szervezett Budapest Economic Forumon Bod Péter Ákos, Dr. Oszkó Péter és Surány György a magyar gazdasági kilátásokról és kihívásokról beszélgettek. Abban egyetértés mutatkozott közöttük, hogy a magyar gazdaság helyzete javult az elmúlt egy évben, ugyanakkor szerintük a jövő bizonytalan, és továbbra is igen komoly kihívások előtt áll az ország.

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, az MTA doktora felidézte, hogy egy évvel ezelőtt „az az egyensúlyvesztés valóban félelmetes volt, de ezen túl vagyunk”, a mostani helyzet nyugodtabb. Azt is felidézte uganakkor, hogy Európában miénk a legmagasabb infláció, és a magyar jegybanki alapkamat is a legmagasabbak között van.

Dr. Oszkó Péter, az OXO Holdings alapító-vezérigazgatója szerint csomó gazdasági paraméter konszolidálódott az elmúlt egy évben, ugyanakkor idén teljesen szétesett a költségvetés. Tavaly ilyenkor pozitívak voltak a várakozások, hiszen nagyon rossz helyzetben volt az ország. Jelenleg jobb az ország helyzete, ugyanakkor nagyon bizonytalanok a várakozások a jövőre nézve.

Surányi György volt jegybankelnök, egyetemi magántanár elmondta, hogy 2022-ben még egész szépen növekedett a magyar gazdaság, szemben az idei recesszióval. Viszont, ha a két évet együtt nézzük, akkor körülbelül 1 százalékos növekedés történt. Rossz hír azonban, hogy az elfojtott infláció valószínűleg nálunk a legmagasabb, ami azt jelenti, hogy bár jelenleg csökken az infláció, de valójában hatalmas feszültségek vannak a rendszerben.

A költségvetési hiánnyal kapcsolatban Surányi György szerint „nem az a legnagyobb katasztrófa”, ha annak mértéke 6 százalék vagy még ennél is magasabb, hanem az, hogy ez a magas hiány úgy jött létre, hogy mellette számos társadalmi probléma – termelékenység javulása, oktatás stb. – nincs kezelve. Szerinte ebből a helyzetből kijönni rendkívül nehéz, de nem lehetetlen. Surányi úgy gondolja, hogy 2-3 ezer milliárd forintot át lehetne csoportosítani úgy, hogy az nem kezdené ki a társadalmi stabilitást, sőt, éppen ellenkezőleg, erősítené azt.

Oszkó Péter a termelékenység javulásával kapcsolatban elmondta, hogy annak mértékével 2010 előtt is mindig elégedetlenek voltunk, pedig annak mértéke akkor még évi 1 százalék felett volt, szemben a mostani, 1 százalék alatti értékkel. Szerinte „nem tűnik logikusnak”, hogy úgy magas a költségvetési hiány, hogy közben nem költünk például oktatásra – merthogy oktatás nélkül nem lehet növelni a termelékenységet. Az inflációval kapcsolatban elmondta, hogy jövőre nehéz lesz elérni az infláció mértékének további csökkenését.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Surányi György elképzelhető, hogy jövőre ismét emelkedésnek indul az infláció. Ezt több okból is elképzelhetőnek tartja – egyrészt nincs összhang a fiskális és a monetáris politika, ami nehezíti az árstabilitás elérését. Másrészt a pénzromlás jelentős részét külföldről importáljuk. Ugyancsak a dezinfláció ellen fog hatni, ha valóban két számjegyű nominális béremelés lesz 2024-ben. Surányi nem tartja megismételhetőnek a 2020 előtti évek kiemelkedően magas, túlfűtött gazdasági növekedését, ugyanis jelenleg nincs konjunktúra a világban, nincs tartalék munkaerőnk és deflációt sem tudunk importálni.

Oszkó Péter felhívta rá a figyelmet, hogy egészséges gazdasági szerkezet megléte esetén magas infláció és magas kamatkörnyezet mellett is lehetséges a gazdasági növekedés. Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy a beruházásra szánt források hatékonyan legyenek felhasználva, hiszen csak azok képesek a magas kamatokat is kitermelni.

Bod Péter Ákos arról beszélt, hogy a magyar monetáris szuverenitás csupán illúzió, hiszen rengeteg szempontból függésben van az ország – függünk a nemzetközi kamatszinttől, az energiaáraktól, az uniós transzferektől. Ezek ráadásul mind olyan tényezők, amikre nincsen ráhatásunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem