medicine pills pharmacy

Ezt rontja el rengeteg magyar a patikában 2024-ben: így féláron is kiválthatnák a gyógyszereiket

2024. február 9. 05:47

Amíg egyes gyógyszerek ára szinte változatlan volt az elmúlt években, addig más szerek nagyon megdrágultak. Közöttük például a megfázás ellen gyakran bevetett vitaminok, orrsprayk, torokfertőtlenítők, vagy láz- és fájdalomcsillapítók. Sokan csak most szembesülhetnek az áremelkedéssel, amikor őket is eléri a most keringő felsőlégúti megbetegedések egyike, hiszen eddig nem figyelték, mennyit nőttek az árak. A friss adatok azt mutatják, hogy már most rengeteg a beteg, számuk pedig várhatóan csak nőni fog március elejéig. Mutatjuk, hogyan lehet olcsóbban megúszni idén a megfázást.

Egyre nő a felsőlégúti megbetegedések száma, az NNGYK legfrissebb jelentése szerint már 271 ezren fordultak orvoshoz a múlt héten, és a betegek száma várhatóan március elejéig tovább fog emelkedni. Vagyis a következő hetekben sokan eshetnek ágynak, szorulhatnak gyógyszeres kezelésre. A betegséget nehéz olcsón megúszni: nem elég, hogy sokan emiatt kiesnek a munkából, így betegszabadság vagy táppénz alatt a szokásos fizetésük egy részétől is elbúcsúzhatnak, hanem még a patikában is ott hagynak egy vagyont láz- és fájdalomcsillapítóra, köptetőre, köhögéscsillapítóra, orrsprayre, vitaminra, stb. Nem kell azonban feltétlenül így lennie: több módon is spórolhatunk a gyógyszerkiadáson a 2024-es járványszezonban. Mutatjuk a legjobb trükköket.

A gyógyszerészeti intézet termékhiány listáján ismét feltűnt egy forróital-por (NEO CITRAN belsőleges por felnőtteknek, 10db), melyből a megnövekedett igény miatt fogyott ki a készlet. Amikor kezdenek kifogyni a forróital-porok, az egyértelmű jele annak, hogy a lakosság megostromolta a patikákat a megfázás elleni szerekért. Egy enyhébb influenza miatt is súlyos ezreket hagyhatunk ott a patikában, pláne ha a családból többen is lebetegszenek, vagy súlyosabb fertőzést kapunk el.

A élelmesek már előre feltöltötték a házi patikát megfázás elleni szerekkel, így nem kell azonnal gyógyszertárba rohanniuk, ha lebetegszenek. Rengetegen viszont később sem fordulnak a háziorvoshoz, lábon hordják ki a betegséget. Sokan éppen azért kerülik a rendelőket, mert nem akarnak betegek között várakozva felszedni más fertőzéseket. Ez egyrészt érthető, az egészségünk és a gyógyszerkiadásokon való spórolás szempontjából viszont nagy hiba kerülni a rendelőket.

A vény nélkül kapható szerek ugyanis gyakran kevesebb hatóanyagot tartalmaznak és drágábbak, így egységáron a többszörést fizetheti ki egy beteg, ha nem megy orvoshoz.

Sokszor még a márkanév is megegyezik a két külön termék esetében (mint pl. a Cataflam és a Cataflam Dolo). Az is előfordul, hogy az ismerősen hangzó márkanév alatt futó termék hatóanyaga ugyanaz, mint egy kevésbé ismert terméké, amely jóval olcsóbb is. Írtunk például korábban a Panagorinről, mely ugyanolyan hatóanyagot tartalmaz, de az Algopyrin töredékébe kerül. A generikumokat általában is olcsóbban megkaphatjuk a patikában, és azokat a gyógyszerészek is ajánlani szokták.

A gyógyszertárak azt is érzékelték, hogy az elmúlt évben a támogatott készítményeknél nem volt dobozszámváltozás, míg a vény nélkül kapható gyógyszer vásárlások a nagyobb kiszerelés felé tolódtak el, vagyis a betegek keresik a gazdaságosabb lehetőségeket. A nagyobb kiszerelés azonban nem feltétlenül jelenti, hogy olcsóbb lesz a beteg számára a gyógyszer! Aki így akar spórolni, annak nem csak azt kell megnéznie, hogy az adott kiszerelésű gyógyszer vagy vitamin, étrend-kiegészítő hány darabos, hanem azt is, hogy mekkora hatóanyag tartalmú!

Forduljunk orvoshoz!

Természetesen életszerűtlen lenne minden kis orrfolyással a háziorvoshoz rohanni, de szerencsére már 2024-et írunk, a poszt-covid időszakban rendelkezésünkre állnak a különféle telemedicinás lehetőségek is, ha csak egy vényre van szükségünk. Ne azért költsünk el jóval több pénzt a patikában ugyanarra a gyógyszerre, mert nem voltunk hajlandók elmenni orvoshoz, vagy felemelni a telefont. Természetesen ez nem úgy működik ma sem, hogy "diktál a beteg, írja a doktor". Hogy szükség van az adott gyógyszerre azt a háziorvos dönti el a tünetek, egészségi állapot ismeretében.

Az alábbi táblázatban látható, hogy ugyanazért a hatóanyag mennyiségért egy vényköteles szer esetében gyakran a felét, de előfordul, hogy a tizedét kell kifizetniük a betegeknek. A vényre kapható Cataflam egy tablettájában 50mg hatóanyag van, míg a vény nélkül kapható Cataflam Dolóban 25mg. Az áruk viszont közel azonos - bár ezt befolyásolhatják a patikák időszakos akciói -, így nagyjából a felét kell kifizetni ugyanazért a mennyiségű hatóanyagért. Nem éri meg tehát kettesével szedni a Cataflam Dolót, inkább írassuk fel. Ez pedig csak egy példa, számos más gyógyszer esetében is találunk alacsonyabb hatóanyagú, vény nélkül kapható kiszerelés, melyek ugyanazon a márkanéven futnak, csak "Dolo", "Mini", "Mite" vagy "Control" utótaggal:

Azt is kevesen tudják, hogy nemcsak gyógyszereket írhat fel a háziorvos receptre. Amennyiben indokoltnak tartja, és ez megfázás esetén a felépüléshez éppen indokolt is, például D-vitamint is írhat fel a betegnek. Normatív támogatással a D-vitamint is akár féláron megvehetik így a betegek. Sőt, a cukorbetegek számára az is nagy könnyebbséget jelenthet, hogy nagyobb kiszerelésű cukorpótlót is felírhat az orvos vényre.

Ezek azonban csak példák. Mindenkinek érdemes átgondolnia a gyógyszerfogyasztási szokásait, akár akut fertőzésekről, akár krónikus betegségeiről van szó. Érdemes kikérni a háziorvos, vagy gyógyszerész tanácsát, hogyan lehet a gyógyszerköltségeket racionalizálni, milyen szerekre jár tb-támogatás, stb.

Tényleg olcsóbb a nagyobb kiszerelés?

Az egyik legősibb spórolási technika, hogy a termékekből a nagyobb kiszerelést választjuk, hiszen általában igaz, hogy az egységára alacsonyabb. Igaz lehet-e azonban ez a gyógyszerek, étrend-kiegészítők esetében? Azt kell mondanunk, hogy nem minden esetben. Olyan nagy különbség lehet patika és patika között árazásban, hogy lehetséges, hogy az egyik helyen a nagyobb kiszerelés egységára olyan drága, hogy vetekszik egy másik helyen az olcsóbb kis kiszerelésű termékkel. Gyűjtöttünk néhány szemléltető példát.

Vegyük például a Neo Citran italport, ami elég népszerű a járványszezonban, a 10 tasakos kiszerelés jelenleg éppen hiánycikk. Látható egyrészt, milyen széles skálán mozognak az árak: több mint ezer forintos különbség is lehet. Ezért nagyon fontos, hogy vásárlás előtt szánjunk rá egy kis időt és tájékozódjunk, mennyi az átlagára a termékeknek, amelyért bemegyünk a patikába. Ha ahhoz képest túl sokba kerülne, amit például az különféle ár-összehasonlító oldalakon látunk, akkor érdemes lehet máshol megvenni, ha tudjuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vagy ott vannak például a Strepsils szopogatótabletták. Az általunk gyűjtött árakból nem igazán az rajzolódik ki, hogy a nagyobb kiszerelés biztosan olcsóbb. Inkább az, hogy akkor tudjuk a kisebb vagy nagyobb kiszerelést is olcsóbban megvenni, ha nem csak berongyolunk az első gyógyszertárba és megvesszük kapkodva, hanem tájékozódunk az árakról, és onnan szerezzük be, ahonnan olcsóbb. Ennél a terméknél is

több mint 1000 forintos különbségek is adódhatnak!

Ugyanez igaz a vitaminokra, Magne B6-ra. A kenőcsök és az Algopyrin esetében viszont a nagyobb kiszerelés egyértelműen olcsóbbnak tűnik. Ez pedig azt igazolja, hogy nem minden termék esetében lehet kimondani, hogy a nagyobb kiszerelés olcsóbb, de van olyan, amire ez tényleg jellemző.

Így spórolhatsz 20%-ot a gyógyszereken

Keveseknek lehet újdonság, hogy egészségpénztári megtakarítással akár 20%-ot is megspórolhat az ember a gyógyszerkiadásain. Ez már viszonylag köztudott, azonban van számos olyan tényező még a képletben, amiről érdemes tudni, hátha valakit éppen ez győz meg, hogy ő is sok pénzt megspórolhat ezzel a módszerrel.

Először is az egészségpénztári megtakarítás úgy működik, hogy elhelyezünk egy összeget a számlánkon - ez egyes esetekben azonnal fel is használható -, és ez után az összeg után az állam visszatérít az adónkból 20%-ot (de éves szinten legfeljebb 150 ezer forintot). Ezt az összeget az egészségpénztári számlára teszi, amit ugyanúgy elkölthetünk gyógyszerre vagy más egészségügyi, esetleg önsegélyező kiadásra. Arról, mi mindenre lehet még a gyógyszerkiadásokon túl költeni az egészségpénztári megtakarításból, ebben a cikkben írtunk részletesen.

De vissza a gyógyszerekhez. Akinek van visszaigényelhető adója, mindenképpen érdemes egészségpénztári megtakarításból fizetnie ilyen kiadásait. Nemcsak gyógyszerek, sok étrend-kiegészítő, gyógyhatású készítmény, vagy akár higiéniai termékek, pelenka is vásárolható ilyen módon. Ráadásul a felhasználás is kényelmes: a szerződéshez tartozik egy kártya, ezzel tudunk fizetni patikában, drogériákban.

Mi a helyzet akkor, ha nincs visszaigényelhető adója valakinek? Több olyan eset is lehetséges, amikor nincs miből visszaigényelni az adót, mint a 25 év alattiak adómentessége; a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK); az első házasok kedvezménye (EHK); a családi kedvezmény (CSK) és a családi járulékkedvezmény (CSJK); vagy a személyi kedvezmény (SZK). Vagy például ott vannak a nyugdíjasok, akik nem adóznak, miközben jellemzően nekik a legnagyobbak az egészségügyi kiadásaik.

Érdemes az egészségpénztári megtakarításra ezért inkább családi megtakarításként gondolni: mivel a közeli hozzátartozók költései is számítanak, aki nem adózik, közeli hozzátartozóként még mindig részesedhet az egészségpénztári előnyökből! A legtöbb pénztárnál társkártyát is lehet igényelni. Befizetni is bárki befizethet a számlára, nem csak a szerződő, így hozzátartozókon keresztül maximálisan ki lehet használni az szja-visszatérítés lehetőségét.

Van, amin nem szabad spórolni!

Az elmúlt évek tartósan magas inflációja azt eredményezte, hogy a magyar lakosság jelentős része minden téren spórolásra kényszerült. Feltehetően az egészségügyi kiadásokból sokan igyekeztek lefaragni, azonban bizonyos gyógyszereken egyszerűen nem szabad spórolni! Hogyha túl nagy kiadást jelent a gyógyszerezésünk költsége, akkor forduljunk először a szakorvoshoz, háziorvoshoz, hátha van olcsóbb terápiás megoldás. Ha nincs ilyen lehetőség, akkor kérhetünk támogatást önkormányzatoktól szociális alapon, vagy alapítványoktól:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem