25 °C Budapest
Salmonella is a bacterium that causes food poisoning in humans. 3D illustration

Rengeteg magyar szalmonellás beteget találtak: így terjed most a kór, itt vannak a tünetek

2023. szeptember 14. 13:02

Friss adatok szerint 2023 szeptemberéig jelentősen több szalmonellafertőzést igazoltak, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Bár az elmúlt pár év adatai azt mutatják, visszaesett a szalmonellás esetek száma, most hogy a pandémia elcsendesedésével ismét többet utazunk, kevésbé figyelünk a fertőzések elkerülésére, jobban ki lehetünk téve a szalmonellának is. Bár a betegség legtöbb esetben enyhe lefolyású, 10-12 haláleset átlagosan minden évben előfordult az elmúlt 10 év során, ezért nem érdemes félvállról venni a tüneteket. Mutatjuk, hogyan lehet jó eséllyel elkerülni a fertőzést, és ha ez mégsem sikerül, milyen tünet esetén kell mindenképpen háziorvost felkeresni.

A szalmonellafertőzés (salmonellosis) egy gyakori, baktériumok által okozott fertőzés, mely főleg gyomor- és bélhurut (gasztroenteritis) képében jelentkezik. Hasmenéssel, hányással, lázzal és rosszulléttel jár, és általában 2-7 napig tart. A kórokozó legtöbbször állati eredetű élelmiszerekkel vagy mosatlan zöldséggel kerül a szervezetbe, de tünetmentes, fertőzött személlyel történő kapcsolat is terjesztheti - írja tájékoztatójában a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A tünetek a fertőzést követő néhány órától egy-két napig terjedő időszakban jelennek meg, és általában 2-7 napig tartanak. A legfőbb tünetek a láz, hasmenés, elesettség, fejfájás, hasi fájdalom, görcsök, hányinger és hányás, véres, nyákos széklet. A hasmenés tünete tovább is fennállhat, ugyanis a bélrendszernek több időre van szüksége, amíg helyreáll az eredeti egyensúlya.

A szalmonella leggyakoribb forrásai a nyers tojás; nyers hús, baromfi és tenger gyümölcsei; vagy mosatlan vagy fertőzött vízzel tisztított zöldségek és gyümölcsök lehetnek, melyekkel érintkezve a szervezetbe került baktériumok betegséget okoznak. A szalmonellafertőzést megbetegedett emberek is átadhatják másoknak, ezért fertőzés esetén kerülni kell a másokkal való érintkezést a betegség ideje alatt, továbbá a hányás és a hasmenés megszűnése után még legalább 24 órán át.

Bár a szalmonellafertőzés a legtöbb esetben enyhe lefolyású és nem jár szövődményekkel, veszélyesebb lehet bizonyos esetekben: csecsemők, várandósok, idősek vagy valamilyen oknál fogva (pl. transzplantáció) legyengült immunrendszerű személyek esetén. Előfordulhat az is, hogy a hányás és hasmenés miatti folyadékvesztés kiszáradást okoz.

2023-ban nőtt a szalmonellafertőzések száma

Az NNGYK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának friss adatai szerint idén a 35. hétig bezárólag, vagyis szeptember 3-ig 3179 szalmonella okozta megbetegedést regisztráltak, a tavalyi év azonos időszakában diagnosztizált betegeknek (2067) több mint másfél szeresét. Ezzel csaknem elérjük a tavalyi évben talált teljes betegszámot. Csak a 35. héten 144 beteget diagnosztizáltak, ezzel a fertőző megbetegedések közül ez állt a legtöbb eset hátterében. (Bár azt hozzá kell tenni, hogy az NNGYK heti járványos adatközlésében nincsenek benne a szezonális felsőlégúti kórokozók, mint a covid. Miközben a szennyvízadatokból tudható, hogy már mostanra is elég sok fertőzött lehet.)

2022-ben összesen 3271 fertőzöttet találtak, valamivel kevesebbet, mint 2021-ben (3340). Az utóbbi három évben a szalmonellafertőzések jelentős visszaesés mutattak a megelőző évek adataihoz képest. Ez összefüggésben lehet a koronavírus világjárvány elkezdődésével, a korlátozásokkal, és a fertőzések tudatosabb kerülésének gyakorlatával, illetve a külföldi utak visszaesésével is. 2023-ban már jóval szabadabb lett az élet, a korlátozásokat eltörölték, többet utazunk és már nem szorongunk úgy a fertőzésektől - ennek eredményeként idén több lehet a szalmonellás eset is.

Sajnos a szalmonella minden évben több életet követel. Hiába kevesebb a fertőzött 2020 óta, a halottak száma nem csökkent. Ezért is nagyon fontos, hogy aki különösen veszélyeztetett, figyeljen az élelmiszerbiztonságra, a fertőzés elkerülésére. Az NNGYK szerint a szalmonellafertőzés megelőzésének legjobb módja, ha

  • ügyelünk az élelmiszerbiztonságra, az alapanyagok, ételek higiénikus kezelésére,
  • az ételeket megfelelő ideig és hőfokon sütjük, főzzük, forraljuk,
  • a magas kockázatú ételeket (pl.: nyers tojás, lágytojás, pasztőrözetlen tej, nem kellőképpen átfőtt, átsült csirke stb.) körültekintően választjuk ki, készítjük el és fogyasztjuk,
  • betartjuk a személyi higiéné: az alapos kézmosást az étel elkészítése előtt és után, a vécéhasználat, pelenkacsere, illetve állatok érintése után.

Általában a fertőzés enyhe lefolyású és pár napon belül elmúlik, viszont ha ez nem történik meg, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz! Ha pedig a megbetegedés magas lázzal, súlyos hasi fájdalommal, véres hasmenéssel, kiszáradás gyanújával jár, akkor is orvoshoz kell menni. Gyermekeknek és időseknek  szalmonellafertőzés esetén feltétlenül konzultáljanak a háziorvossal, házi gyermekorvossal!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Júliustól szeptemberig a leggyakoribb a szalmonella

Az utóbbi három év adatait vizsgálva látható, hogy egyértelműen az év legmelegebb hónapjai a legveszélyesebbek szalmonella szempontjából. Ez nem meglepő, hiszen meleg időben hamarabb megromolhatnak az élelmiszerek, elszaporodhatnak a baktériumok, nyáron sokkal gyakoribb az ételmérgezés is. Továbbá ebben az időszakban utazik többet az ember, így hamarabb találkozhat fertőzéssel. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján még szeptemberben is különsen érdemes odafigyelni hol és mit eszünk, az hogyan van elkészítve és az alapos kézmosásra minden esetben:

A koronavírus világjárvány elmúltával kissé lazultak a személyi higiéniával szemben támasztott igények. Amíg az elmúlt években jellemző volt, hogy jobban odafigyelünk a környezetünk kórokozómentesítésére, az ételek biztonságára - emlékezzünk, Müller Cecília 2020 márciusában azt javasolta, hipós vízze mossuk meg a tojásokat - és például hogy legyen nálunk mindig kézfertőtlenítő. Érdemes nem lemondani akkor sem a nagyobb odafigyelésről, ha a koronavírus már nem jelent akkora fenyegetést! Még számos más kórokozó van jelen folyamatosan a környezetünkben, melyek veszélyének az egészségünk ki van téve.

Erősítsük az immunrendszerünket!

Legalább annyira fontos, hogy belső védelmet is kialakítsunk a kórokozókkal szemben, minthogy elkerüljük a fertőzés lehetőségét. Különösen ősszel érdemes odafigyelnünk arra, hogy mit eszünk, iszunk, viszünk-e be elég vitamint, ásványi anyagokat, mozgunk-e és alszunk-e eleget, illetve megfelelő minőségben. Aki hajlamos fertőzések felszedésére tartson immunerősítő kúrát ősszel, ehhez kérje ki a háziorvosa, gyógyszerésze tanácsát.

A koronavírus lecsengését, vagy legalábbis kezelketőbbé válását követően feltehetően fellángolhatnak olyan fertőzések, amelyek eddig a partvonalra szorultak - ezt jósolták meg előre a virológus szakértők is. Gondoljunk csak a skarlátra, amely rengeteg megbetegedést okozott idén a covid-hullámok lecsendesedését követően, főleg gyermekeknél. (A 35. héti adatok szerint eddig 2023-ban már 6 331 skarlátos esetet regisztráltak, míg 2022-ben egész évben volt 1252 beteg!) Ne felejtsünk el tehát továbbra is körültekntőek lenni, tartózkodni a fertőzésektől, ha betegek vagyunk, ne menjünk közösségbe, hogy vigyázzunk mások egészségére. Ezen felül erősítsük az immunrendszerünket, hogy minél ellenállóbban kezdhessük az őszt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem