closeup view of a young caucasian man cutting raw pork neck with sharp knife. He makes steaks for grill in restaurant kitchen

Mit etetnek velünk? Ukrán és német hús is a veszélylistán, hogy került ez ide?

2023. szeptember 14. 11:15

Két olyan húsipari termék is fent akadt az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszeren (RASFF), amiből Magyarországi boltokba is szállítottak - szúrta ki a Pénzcentrum. Az egyik tétel, amely Németországból érkezett, szalmonneállaval fertőzőtt; míg a másik, Ukrajnából ide szállított termék esetében hűtési gondok merültek fel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) részéről egyelőre nem érkezett információ arról, hány boltba szállítottak a problémás húsokból Magyarországon.

Két húsipari termék akadt fent nemrég az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszeren (RASFF) - szúrta ki a Pénzcentrum. A hivatalos weboldalon közölt információk szerint mindkét tételből szállítottak Magyarországi boltokba is.

Az érintett tételek, és a velük kapcsolatban felmerült problémák a következők:

szalmonella lehet a Németországból érkező húsban
/képernyőfotó: Pénzcentrum/
szalmonella lehet a Németországból érkező húsban /képernyőfotó: Pénzcentrum/

Mint az a RASFF weboldalán látható a németországból érkező sertés darált hús esetében szalmonella fertőzés gyanúja merült fel, míg az Ukrajnából érkezett csirkemell esetében hűtési problémák adódtak. A Nébih részéről egyelőre nem érkezett hivatalos információ, hogy mely láncokba érkezhetett a problémás tételekből, illetve hogy elrendelték-e a tételek visszahívását; amint befut hivatalos jelzés ezzel kapcsolatban, cikkünket frissítjük.*

*Frissítés! Megszólalt a Nébih

A hvg.hu-val cikkünk megjelenése után közölte a Nébih, hogy a németországi termékek azután akadtak fenn a rostán, hogy mikrobiológiai vizsgálat céljából mintát vettek az áruházláncokban kapható, friss sertés darált hús termékekből. A bejelentést ezután tette a Nébih az RASFF-be, most pedig várják a német hatóság vizsgálatát.

A kérdéses termékek azonban feltehetően már nincsenek a boltokban, mivel a Nébih jelzése szerint szeptember 2-án lejárt a fogyaszthatósági idejük, ennélfogva „a termékekre vonatkozó hatósági intézkedés nem lehetséges”, vagyis már nem lehet visszahívni. Kiemelték azt is, hogy aggodalomra azoknak sincs oka, akik esetleg vettek a termékből, hiszen

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

a kifogásolt termék jellegénél fogva a fogyasztói kockázat nem jelentős, mert a szalmonella az alapos hőkezelés során elpusztul, így egészségkárosodást nem okoz

A másik RASFF-nek tett bejelentés ukrán eredetű hűtött csirkehússal kapcsolatos, de ez csak annyiban érinti Magyarországot, hogy Záhonynál, a magyar állategészségügyi határállomáson derült ki, hogy egy Szlovákiába szánt szállítmány esetében megszakadt a hűtési lánc. A Nébih ezzel kapcsolatban jelezte, hogy a szállítmányt visszautasították, és „az ukrán csirkehús nem került a szlovák fogyasztókhoz”.

Megmérgezve?!

Mindenhonnan azt halljuk, hogy étkezzünk egészségesen: együnk sok zöldséget, gyümölcsöt és kerüljük a feldolgozott élelmiszert és akkor hosszú és boldog életünk lesz. Azonban sok egészségesnek hitt étel hordozhat olyan kórokozókat, amikbe akár bele is halhatunk. A Pénzcentrum vlogja, a CashTag nemrég annak járt utána, hogy mennyire veszélyesek a magyar élelmiszerek, és mire kell odafigyelnünk, hogy ne legyünk egy mérgezés áldozatai.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm