26 °C Budapest
Budapest, 2021. augusztus 21.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. augusztus 21-én.MTI/Balogh Zoltán

Lezárásról hallani sem akar a kormány: milyen szigorításokra számíthatunk ősszel?

2021. augusztus 21. 16:53

A szombati kormányinfón Gulyás Gergely egyértelművé tette, hogy a kabinetnek nem áll szándékában lezárni az országot, az a cél, hogy az élet a normális mederben működjön, a negyedik hullám ellen gyökeresen eltérően terveznek védekezni, mint eddig. De akkor milyen korlátozásokra számíthatunk ősszel? Összegyűjtöttük a szóbajöhető intézkedéseket a korábbi gyakorlat, illetve a miniszter kormányinfón elejtett félmondatai alapján. Visszatérhet a kötelező maszkviselés, és újra nagyobb jelentősége lehet a védettségi kártyáknak.

Európában már elindult a negyedik hullám, és ennek jelei már Magyarországon is mutatkoznak - jelentette ki a szombati kormányinfón Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter többek között arról beszélt, hogy a negyedik hullám más lesz, mint az eddigiek, ennek megfelelően pedig a kormányzat védekezési lépései is merőben eltérőek lesznek az eddig alkalmazottaktól.

Többször is hangsúlyozta, hogy az oltás a leghatékonyabb védelem a járvány ellen, ezért a kabinet még tovább szeretné emelni a lakosság átoltottságát. Sőt, egyenesen kijelentette, hogy

nem lesznek lezárások, a kormánynak nincs ilyen szándéka. A tanév mindenhol rendesen el fog indulni, és a munkahelyeken sem lesznek korlátozások.

Tehát Gulyás Gergely szavaiból azt lehetett kivenni, hogy a kabinet elengedte a korábban alkalmazott szigorú lezárásokat, melyeket az előző járványhullámokban az emberi kontaktusok számának csökkentése érdekében vezettek be. A miniszter azt is többször hangsúlyozta, hogy az életnek a normális mederben kell mennie a kormányzati álláspont szerint, ebből következően jelen állás szerint olyan intézkedésekre sem számíthatunk ősszel, mint a kijárási korlátozás, a nyugdíjasok idősávja, vagy a bolti létszámlimit.

De akkor milyen eszközök maradtak a kabinet kezében. Alább ezeket szedtük össze a korábbi gyakorlat, illetve Gulyás Gergely elejtett félmondatai alapján.

Újra többletjogokat adhat a védettségi igazolvány

Magyarországon a védettségi igazolványoknak egészen július elejéig volt komolyabb jelentősége. Ugyanis amint elértük az 5,5 millió beoltottat, jócskán leszűkült azoknak a helyeknek a köre, ahová csak oltottak, vagy a betegségen nemrég átesettek léphettek be.

Konkrétan jelenleg csak a sportrendezvényekre, a zenés-táncos rendezvényekre, illetve az 500 főnél nagyobb tömegrendezvényekre szükséges az igazolvány megléte. Július harmadika óta étterembe, szálláshelyekre, egyéb szabadidős létesítményekbe nem szükséges védettségi, bárki szabadon bemehet.

Ha a helyzet úgy adódik, ezen változtathat a kabinet, legalábbis Gulyás Gergely már a mai kormányinfón is elejtett egy olyan félmondatot, amely szerint

aki beoltatja magát, annak érdemben nem lesznek ősszel szigorítások.

Ezzel akár arra is utalhatott, hogy visszavezetik a védettségi igazolványok rendszerét, így ösztönözve a lakosságot a vakcina felvételére. Merthogy a magyar oltási hajlandóság az elmúlt hetek adatai szerint elérte a plafont. És ezen az sem segített, hogy már kártya sem kell a legtöbb helyre.

Fel kell pörgetni az oltást

Ahogyan Gulyás Gergely többször is hangsúlyozta, a kormány az oltásokkal tervezi felvenni a harcot a delta variáns ellen. A miniszter szombaton is elmondta, hogy minden itthon használt vakcina hatásos és biztonságos, jelentős százalékban védik meg az embereket a megbetegedéstől, a súlyosabb tünetek kialakulásától, illetve a haláltól.

Azonban a magyar oltakozási kedv igencsak alábbhagyott, a miniszter szavaiból ítélve pedig a kormány úgy gondolhatja, hogy erre megoldás lehet többek között a védettségi kártyák visszavezetése. Szemléltetésképp:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Our World in Data összesítésében is látszik, hogy a magyar oltási görbe június óta egyre laposodik, július közepére pedig már Ausztria meg is előzött minket, népességarányosan immár ott oltották be a legtöbb embert legalább egyszer a szomszédos országok közül.

Márpedig a vakcináknak nagy szerepe lesz ősszel. A Pénzcentrum is beszámolt a környező országok aktuális járványügyi helyzetéről, ahonnan többek között kiderült, hogy például Horvátországban döntő többségben az oltatlanok kerülnek kórházba, de Szlovákiában is hasonló a helyzet.

Így a magyar kormány is igyekszik újra felpörgetni az oltásokat, a kormányinfón azt is bejelentették, hogy újabb népszerűsítő kampány indul. Emellett felkeresik a beoltatlan időseket, a 12 év feletti iskolások pedig a tanévkezdéskor kaphatják meg a vakcinát az intézményekben.

Üdv újra, maszk?

Gulyás hangsúlyozta, hogy a kormánynak nincs szándékában egy újabb lezárás, de egy félmondatban azt is hozzátette, hogy más ügyekben a szakmai javaslatokat meg fogják fontolni, például a maszkviselés kapcsán. Az orrot, szájat eltakaró eszözöket is el lehetett tenni júliusban, 5,5 millió beoltottnál megszűnt a kötelező maszkviselés a közterületeken, tömegközlekedésen, üzletekben (az egészségügyben és a szociális ellátásban maradt a szabály) - ám a jelek szerint akár még vissza is térhetnek ezek az intézkedések.

Legalábbis szombat délután Merkely Béla Semmelweis-rektor is arra utalt, hogy lehet, hamarosan vissza fog térni a maszkviselés. A Magyar Orvosi Kamara ennél még konkrétabb álláspontot fogalmazott meg:

A kamara alelnöke, Álmos Péter pedig az RTL Híradónak azt mondta: negyedik hullám biztosan lesz, amire most kell felkészülni. Hozzátette: szerinte fel kell készülnie a magyaroknak, hogy a maszkokat közösségi helyeken újra elő kell majd venni.

Címlapkép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. augusztus 21-én. MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm