18 °C Budapest
Jerusalem, Jerusalem, Israel, Middle East

Forrnak az indulatok: Izrael már tervezi az ellentámadást Irán ellen

2024. április 16. 09:17

Izrael legfelsőbb katonai vezetője, Herzi Halevi altábornagy megerősítette, hogy országa válaszolni fog az iráni rakéta- és dróntámadásra, de a válasz formája és annak esetleges regionális háborút kiváltó hatása továbbra is kérdéses marad - tudósított a The Guardian. .

Izrael fő katonai vezetője, Herzi Halevi altábornagy megerősítette, hogy az ország választ fog adni az iráni rakéta- és dróntámadásra. Azonban nem részletezte, hogy ez a válasz milyen formát ölthet, illetve nem tisztázta annak erősségét sem. Amerikai tisztviselők szerint az ellencsapás elkerülhetetlen, de reményeik szerint korlátozott lesz és nem éri el Irán területét.

Az izraeli védelmi kabinet többször is tanácskozott a helyzet kezeléséről Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezetésével. A cél az eszkaláció és az elrettentés közötti egyensúly megteremtése. A Fehér Ház szóvivője, John Kirby hangsúlyozta, hogy bár támogatják Izraelt, Joe Biden amerikai elnök nem szeretne háborút Iránnal.

Izrael állítása szerint sikeresen lelőtte a támadás során érkező drónok és rakéták 99%-át. Ennek ellenére néhány rakéta célba ért, köztük a Nevatim légitámaszponton is. Az izraeli kormány emiatt nagyszabású kibertámadást vagy harmadik országokban lévő iráni célpontok elleni csapást is tervezhet.

A Biden-kormányzat reméli, hogy Izrael válasza nem fog fizikailag Irán területét érinteni. Emellett felmerült egy titkos támadás lehetősége is Irán belső célpontjai ellen, amelyet Izrael nem ismerné be nyíltan. Az iráni külügyminiszter önmérsékletre való hajlandóságát fejezte ki, miközben az izraeli biztonsági erők keményvonalas tagjai esetlegesen nukleáris létesítmények elleni csapást fontolgathatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nemzetközi szinten Franciaország és az Egyesült Államok arra törekednek, hogy elkerüljék a konfliktus további eszkalálódását. Mindkét ország támogatja Izraelt védelmi kérdésekben, de elleneznek minden olyan cselekedetet, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet vagy háborúhoz vezethet a régióban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem