11 °C Budapest

Kígyózó sorokkal, kitolt korlátozással jöhet a nyitás: te hova mész először?

2021. március 26. 16:55

A miniszterelnök ma reggeli bejelentése alapján szigorú szabályok mellett ismét kinyithatnak a nem létfontosságú termékeket árusító üzletek, melyek március 8. óta zárva vannak a koronavírus terjedésének gyorsuló üteme miatt. Gulyás Gergely frissebb tájékoztatása szerint azonban egy szélesebb körre lehet érvényes az enyhítés. A járvány ugyan nem lassult máig sem, sőt folyamatosan emelkednek az esetszámok, ám úgy tűnik, a kereskedők nem bírják tovább. De nem csak nekik, a lakosságnak is nehéz nélkülözni bizonyos termékeket, szolgáltatásokat.

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjúbanújabb húsvéti szigorításokat nem jelentett be, beszélt viszont bizonyos óvatos enyhítésekről. Feltehetően a boltok esetében változnak a március 8. óta érvényben lévő szigorú szabályozások: "át fogunk térni egy négyzetméteralapú működésre: 10 négyzetméteren egy vásárló lehet. Ezt nehéz lesz ellenőrizni, sorok lesznek a boltokban. Emiatt tovább kell nyitva lenni, ezért azt gondoljuk, hogy a kijárási korlátozást este 8-ról 10 órára tolhatjuk ki, az üzletek nyitvatartását pedig hétről kilenc órára hosszabbíthatjuk meg" - számolt be a miniszterelnök. 

Elmondása szerint a fodrászok és a szépségipar esetében "nagy harc" volt az operatív törzs ülésén, de a szakemberek szerint a jelenlegi helyzetben nem lehet kinyitni őket.

A szolgáltatások tehát továbbra is szünetelni kényszerülnek.

Ehhez képest Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a péntek délutáni sajtótájékoztatón már úgy nyilatkozott, hogy a nyitást mindenképpen a 2,5 millió fő beoltottságához kötik, és a szolgáltatások esetében pedig azok a szabályok lesznek érvényesek azután, amelyek március 8-a előtt voltak.

Bajban vannak az üzletek?

Szinte pontosan egy éve, 2020-ban is márciusban márciusban érkeztek az első nagyobb, kiskereskedelmi boltokat is érintő korlátozások Magyarországon. Az akkori pánikvásárlásokkal szemben azonban idén elmaradtak a nagy rohamaok, a lakosság sokkal fegyelmezettebben reagált a hírekre. Ezt a kiskereskedelem is megérezte, akkor több, 3-4 hullámban előfordultak nagy vásárlói rohamok. Idén márciusban azonban nem lehet hasonló jelenségről beszámolni.

2021 márciusában elmaradtak a pánikvásárlások, a vásárlók megértették, mi a korlátozások célja, nem féltek már attól, hogy termékek nélkül maradnak

- mondta el a Pénzcentrumnak korábban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Kérdésünkre elmondta, hogy a bezárás, amit most sok iparcikk-kereskedő átél, az inkább az online vásárlás irányába lökik a vásárlókat, semmint a tradicionálisan, legjelentősebben az élelmiszereket, és napi fogyasztási cikkeket áruló boltokba. Tehát nem várható, hogy hosszú távon mostantól a hiperből szerzi be a lakosság a cipőt, a csavarhúzót vagy a papírárut. Azért a vásárlások döntő többségét ezeken a helyeken még mindig az élelmiszer és a vegyi áru teszi ki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A március 8-tól érvényben lévő kolátozások nem csak a kiskereskedőket, de a lakosságot is kellemetlen helyzetbe hozta, hiszen olykor kifejezetten nehéz lemondani a megszokott szolgáltatásokról, sőt megnehezítheti a mindennapjainkat, ha nem tudunk valamit azonnal beszerezni, megjavíttatni. A házhozszállításra, legyen az élelmiszer, vagy tartós fogyasztási cikk, még mindig napokat kell várni. (Ugyanakkor érdemes tudni, hogy elviekben nem lehetne, több hazai áruházban továbbra is elérhető a személyes átvétel opció, ha valaki a webshopból rendel.)

Neked mi hiányzik a legjobban?

Az, hogy bizonyos megszokott rutinokat el kellett engednünk, és beszűkült a mozgásterünk, komoly mentális terhet ró a lakosságra. Több felmérés is készült már bben a témában, legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy az életük hiányzik a legjobban, a régi jól megszokott rutin, ami egyben tartotta a mindennapokat, és kereteket szabott. De olyan konkrét szolgáltatások, mint a kulcsmásolás, a telefonjavítás vagy egy fodrász hiánya is bosszantó, kellemetlen tud lenni. Persze végeredményben mindent meg lehet oldani, csak sokkal több időt és utánajárást igényel. Gyors közvéleménykutatásunk alapján a Pénzcentrum szerkesztőségének és közvetlen környezetének leginkább a fodrász hiányzik, de kíváncsiak vagyunk, olvasóink mit hiányolnak a legjobban, melyik az a termék, vagy szolgáltatás, amire nagy szükséged lett volna, de nem jutottál hozzá?

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm