12 °C Budapest

A 16 legfontosabb spórolós trükk: így indulj vásárolni

Pénzcentrum
2014. február 28. 05:37

Nem kell vajas kenyéren élned ahhoz, hogy étkezési költségeidet lecsökkentsd. Elég egy kis odafigyelés a vásárlás során, és máris sokkal több pénz marad a zsebedben. A Pénzcentrum.hu összeszedett neked néhány tippet, amelyeket betartva sokat spórolhatsz.

Fizetésünk egyharmadát élelmiszerre költjük. Olyan termékekre, amik nagy részére elképzelhető, hogy szükségünk sincs, vagy épp olyanokra, amiket sokkal olcsóbban is beszerezhetnénk. Ha odafigyelnénk néhány dologra, sokat spórolhatnánk. Különböző kutatások szerint a magyar felnőttek fizetésük legnagyobb részét mindennapi kiadásaikra költik, és csupán a bevételük négy százalékát tudják félretenni, így kevesebb pénz marad az esetleges hirtelen kiadásokra. Az adatok azt mutatják, hogy a legtöbb pénz rezsire és élelmiszerre megy el: ezért is érdemes jobban odafigyelni a részletekre a bevásárlás során. Az alábbi tippek segítségével bárki igazi spórolási szakértővé változhat.

A Pénzcentrum.hu spórolási tippjei

  • 1. Vásárolj szezonális gyümölcsöket és zöldségeket! Érdemes olyan gyümölcsöket és zöldségeket választani, amik épp akkor teremnek, mert a külföldről érkező termékek kétszer annyiba is kerülhetnek.

  • 2. Használj kuponokat! Egyre több üzletlánc használ kuponfüzeteket. Ezeket átrágva kiválaszthatod azokat a termékeket, amikre szükséged van, és sokkal olcsóbban juthatsz hozzájuk.

  • 3. Készíts listát! Tervezd meg, mit főznél a héten, mit szeretnél enni, és készíts ezek kapcsán egy bevásárlólistát. Így kevesebb alkalommal kell betérned vásárolni, hiszen így előre letudhatod egész hétre a vásárlást, és csökken azon lehetőségek száma, amikor felesleges dolgokat vehetsz. Ne felejts indulás előtt szétnézni a spájzban - előfordulhat, hogy olyasmit vásárolnál, ami van otthon.

  • 4. Ne menj éhesen! Korgó gyomorral belépni egy élelmiszerüzletbe kész anyagi öngyilkosság, valószínűleg el fogja homályosítani józan ítélőképességedet az éhség, és olyasmit is megveszel, amire semmi szükséged. Pont, mint amikor kétszer akkora adagot veszel ebédnél, amikor nagyon éhes vagy, pedig csak a szemed kívánja és úgysem bírod megenni.

  • 5. Válassz márkátlan termékeket! Bár talán a reklámokban többet hallod bizonyos márkák nevét, nem biztos, hogy azok jobbak. Az ismeretlen termékek is lehetnek kiváló minőségűek, ráadásul sokkal olcsóbbak. Érdemes átböngészni az összetevőket, meg fogsz lepődni: gyakran az ugyanazon alapanyagokból, ugyanattól a gyártótól készülő áruk óriási árkülönbséggel pihennek a polcokon.

    KATTINTS! Újabb multi érkezhet Magyarországra: áresést hozhat magával

  • 6. Főzd be! Ha a szezonális termékeket magad tartósítod, sokat spórolhatsz. Nyáron befőzhetsz jó előre lecsót, magad készíthetsz sűrített vagy szárított paradicsomot, vagy épp lekvárt. Arról nem is beszélve, hogy így megbizonyosodhatsz a minőségről - nem juttatsz a szervezetedbe felesleges tartósítószereket.

  • 7. Ne vásárolj mindig nagyobb kiszerelést! Gondold végig, mennyit használsz bizonyos termékekből és tanuld meg, mennyi a szavatossági ideje körülbelül azoknak az áruknak, amiket nagy kiszerelésben, kartonban akarsz megvenni. Előfordulhat ugyanis, hogy bár olcsóbb, ha egyszerre többet veszel, de nem használod el mindet, mielőtt lejárnának, így a pazarlással több pénzt veszítesz, mint amennyit nyertél.

  • 8. Ne vegyél előre elkészített ételt! Könnyű vásárlás közben megkívánni egy-egy előre elkészített, fagyasztott vagy porított élelmiszert, de jobban jársz, ha ezeket magad készíted el, olcsóbb és egészségesebb is. Hiszen nem tudod, milyen extra, nem természetes anyagok vannak még benne. Az árkülönbséget pedig az okozhatja, hogy ott a feldolgozás, elkészítés költségeit is te fizeted, míg az alapanyagoknál csak azok termelési, előállítási költségeiért fizetsz.

  • 9. Ne vegyél előkészített alapanyagokat! Ha előre hámozott, felvágott vagy darabolt zöldséget vagy gyümölcsöt veszel, az sokkal drágább. Ugyanígy például a kicsontozott-lebőrözött és fűszerezett csirkecomb is többe kerül, mintha magad készíted így elő a húst. Hiszen ezek esetében szintén rád hárul a munkaköltség is.

    Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

    A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • 10. Ellenőrizd a blokkot! Amikor egy-egy terméket a kosaradba teszel, figyeld meg mennyibe kerül. Fizetés után azonnal ellenőrizd a blokkod, valóban annyi volt-e az ár, és ha mégsem, kérdezz rá a pénztárban, mi lehet ennek az oka. Előfordulhat olyan hiba, ami miatt többet fizetsz, holott nem az az igazi összeg.

  • 11. Fagyassz! Vásárold meg az akciós húst, zöldséget vagy halat, és fagyaszd le a lejárati időpont előtt. Vagy a maradék elkészült vacsorádat is lefagyaszthatod, így nem kell ugyanazt enned napokig, mégsem megy kárba, később bármikor kiolvaszthatod.

  • 12. Vigyél saját zacskót! Bár apró kiadásnak tűnik, minden egyes alkalommal fizetni a bevásárlótáskáért szépen lassan nagyobb költséggé duzzad. Vegyél egy masszívat, és vidd magaddal, amikor vásárolni mész.

  • 13. Tájékozódj az akciókról! Ma már egyre több platformról értesülhetsz az olcsóbb termékekről, a reklámok mellett az áruházak saját honlapján, Facebook vagy Twitter-oldalán is megtalálhatóak az aktuális ajánlatok.

    KATTINTS! Kiderült, hol épül a harmadik magyar IKEA

  • 14. Hírlevelek. Napi, heti vagy havi rendszerességgel kaphatunk tájékoztatást az akciós termékekről, ha feliratkozunk az egyes üzletek hírleveleire. Lehet, hogy pont azt árulják olcsóbban, amire épp nekünk is szükségünk van.

  • 15. Figyeld a polcokat! Ha sokszor a legolcsóbb terméket keresed, de csak szemmagasságban vizsgálódsz, akkor előfordulhat, hogy elkerüli a figyelmedet számos gazdaságosabb verzió. Ugyanis az áruházláncok politikája szerint a drágább, mutatósabb termékek vannak felül, hogy azokat vásárolják a legtöbben. Az olcsó termékek megbújnak az alsó polcokon, így sokszor észre sem veszed őket.

  • +1. Állj ellen! A kasszáknál lévő kínáló polcok tele vannak olyan termékekkel, amikre igazából semmi szükséged. Édességek, cukorkák, rágó, elem - nem vennél belőlük ennyit, ha nem lenne olyan hosszú a sor és nem kellene olyan sokat várnod, vagy nem lennének olyan feltűnően az orrod alá dugva. Csak akkor vegyél belőlük, ha tényleg szükséged van valamelyikre, kerüld az impulzusvásárlást és ne harapj rá a csalira!

Tetszett a cikkünk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook oldalát, így nem maradsz le a legfontosabb lakossági pénzügyi hírekről.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem