Cropped shot of young woman carrying a shopping basket, standing along the product aisle, grocery shopping for daily necessities in supermarket

Ismét kifakadt Handrás: ennyivel lett drágább az influenszer élete egy év alatt

2023. június 6. 18:30

Bár fokozatos lassulást látunk, a magyar élelmiszerárak továbbra is kirívóan magasnak számítanak Európában, ez pedig a kevésbé tehetős családokat érinti a legérzékenyebben. Handrás, azaz Horváth Adnrás influenszer konkrét példával mutatta be egy új videóban, hogy a 44 százalékos élelmszierinfláció miatt mennyivel kell többet fizetni egy bevásárlás során. Kötelező akciók ide vagy oda, a bevásárlást sehogy sem lehet olcsón megúszni manapság.

Számos cikkben bemutattuk, hogy az Európában Magyarországon legmagasabb élelmiszerinfláció milyen komoly nehézséget okoz a magyar családoknak. Egy korábbi anyagunkban például azt is megvizsgáltuk, hogy az átalgosan 44,8 százalékos élelmiszerinfláció csak a statisztika, hiszen akadnak termékek, amelyek ára ennek többszörösével lőtt ki. „Az emberek nagyon frusztráltak, többek közt azért, mert minden rohadt drága lett” – mondta el Horváth András influenszer-youtuber egy új videóban, ahol éppen ennek a témának járt utána.

A népszerű videós szerint sokan csak elhessegetik a magas infláció tényét vagy azt mondják, hogy a statisztikák torzítanak. Ezt cáfolandó Handrás összehasonlította, hogy ugyanazokat az élelmiszereket, amiket egy évvel ezelőtt rendelt, azokat most mennyiért tudja megvenni pontosan ugyanabban az online áruházban. Íme a megdöbbentő lista:

  • 3 db vörösbab kukorica konzerv: Akkor 2157 Ft - Most: 2397 ft
  • 2 db Tonic – Akkor: 1098 forint – Most: 1238 ft
  • 1 db diós camambert sajt Akkor: 749 – Most: 949 ft
  • 1 db kaliforniai paprika Akkor: 315 Most: 625 forint
  • magyar fürtös paradicsom Akkor: 446 – Most: 1048 forint
  • hegyes erős paprika Akkor: 129 forint Most: 249 forint
  • 1 db félbarna kenyér Akkor: 569 forint - Most: 949 ft
  • 2 db szeletelt marhapárizsi – Akkor: 838 forint- Most:1498 forint
  • tavaly a téliszalámi olcsóbb volt mint most a parizer, ez az amibe minde szart beledarálnak, 98 szaléka víz
  • 1 fürt banán Akkor: 738 forint - Most: 824 forint – de most éppen lement nagyo az ára pár héttel ezelőtt ezer forint fölött volt
  • Jégkrémszelet Akkor: 1499 - Most:1999 forint

Az összehasonlító vásárlás végén kiderült Handrás tavaly 13500 forintot, idén pedig már 17 475 forintot fizetett ki pontosan ugyanazokért a termékekért. Hozzátette, a lista ráadásul lefelé szépíti a számoakt, hiszen a kosárban többnyire olyan termékek voltak, melyeknek az ára nem emelkedett drasztikusan. Azonban ha ehy pillantást veszünk a sajtokra, akkor láthatjuk, hogy a minőségibb darabok esetében kétszeres árkról beszélhetünk.

Hndrás hangsúlyozta, úgy érzi sok döntéshozó rossz döntése vezetett oda, hogy az árak ennyire az egekbe szöktek. Példaként a hosszú távra, drágán megkötött eneriaszerződéseket és az "extraprofitadó" piactorzító hatását emelte ki. Zárásként elmondta, nem saját magáért készítette a videót, hanem, hogy felhívja a döntséhozók figyelmét arra a rengeteg rossz sorsban lévő emberre, akinek szinte ellehetetlenül az étkezése a megfizethetetlen árak miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem