Kiderült a sütőtök-titok: mennyire veszélyes így fogyasztani a magyarok téli kedvencét?

Pénzcentrum2022. december 4. 12:55

A sütőtök nem véletlenül népszerű téli étel itthon: laktató, finom és ráadásul olcsó is. Ugyan az utóbbi egy évben hajmeresztően drágultak meg Magyarországon az alapélelmiszerek, egyelőre úgy néz ki, hogy a tök ebből kimaradt. Nem csak olcsó, de egészséges választás is tököt főzni vagy sütni, ugyanis nagyon jó vitamin- és rostforrás, emellett szezonális zöldség is, nem utolsósorban pedig könnyen juthatunk hazai termelésű tökhöz. Most megnéztük, mennyire veszélyes, ha héjával együtt fogyasztjuk a különböző tökfajtákat.

Kanadai sütőtök, spárgatök, kisdobosi, nagydobosi és hokkaido – rengetegféle ehető tökfajtát ismerünk itthon, és legalább ennyiféle tökös étel készíthető az ősz és a tél egyik legelterjedtebb zöldségéből. A tökről talán elsőre a sült tökre és a halloweeni faragott lámpásokra asszociálhatunk, azonban ennél sokkal több rejlik ebben a zöldségben. Érdemes a boltok polcain és a piacok standjain körülnézni ilyenkor, ugyanis kevés olyan szezonális ás hazai zöldség van, ami nem brutálisan drága, mégis ízletes és laktató fogások készíthetőek belőle. Most megnéztük, mennyire érintette a brutális élelmiszerinfláció az étkezési tökfajtákat, és milyen trükköket vethetünk be, ha nem akarunk a tökhámozással bajlódni.

Egy élelmiszer, ami nem drágult

Az utóbbi időben valószínűleg kevesen voltak itthon, akiket nem taglózott le itthon a brutális infláció. Ugyan az általános drágulás mértéke is már 20% felett van, az élelmiszereké már egészen brutális: az alapvető termékek ára egy év alatt több mint 40%-kal nőtt itthon. Jó hír viszont, hogy ez nem igaz a tökre: a PÁIR adatai szerint 2021. ősszel, és 2022. 47. hetében is 298 forintba került a kanadai sütőtök kilója a piacokon. Aki azon gondolkozik, mit főzzön magának, ami nem kerül egy vagyonba, de mégis finom és laktató, azoknak ajánljuk az inflációálló kanadai sütőtököt.

Az örök kérdés: meg lehet enni a tök héját?

Ugyan az már kiderült, hogy megéri tököt venni, azonban sok macera tud lenni elkészíteni otthon a megvásárolt zöldséget. Egyrészt feldarabolni sem kis munka egy tököt, különösen, ha több kilósat sikerült vásárolnunk. Másrészt szintén nagyon körülményes, ha meg akarjuk hámozni ezt a zöldséget például főzés előtt, arról nem is beszélve, hogy míg a főzőműsorokban valahogy 2-3 mozdulattal sikerül kiszedni a tök belsejéből a magokat, addig ez otthon több tízperces művelet. Ráadásul az ember úgy érzi, könyékig van a tökpépben, ami minden erőfeszítése ellenére sem akar kijönni a helyéről.

Nagy könnyebbséget jelent viszont a tökös ételek elkészítésénél, ha nem kell a zöldség kemény héjával foglalkoznunk.

Valószínűleg kevesen gondolnák elsőre, de egyáltalán nem muszáj a tökhámozással bíbelődnünk a sütés-főzés során. Jamie Oliver brit szakács szerint például a tökös fogások elkészítéséhez elég kikaparni a zöldség közepét a magokkal együtt, majd nagyobb darabokra felvágni, és héjastól megsütni. Ebből készülhet leves, curry, téli saláta vagy akár pite is.

Calin Mills szakács szintén ellene van a tök hámozásának: „mindig amellett vagyok, hogy használjuk fel az egész élelmiszert” – mondja a szakértő. „Azonban nagy különbség van aközött, hogy valami ehető vagy ízletes. Ha viszont úgy döntünk, mindennel együtt fogyasztjuk a tököt, akkor az nagyon jó rost- és A-vitamin forrás” – teszi hozzá. A HuffPost cikke alapján pedig összeszedtük, hogy mely tökfajtákat érdemes hámozni, és melyeket nem.

A tökfajtákról

A téli tökfajtáknál elméletileg mindegyik típus héja fogyasztható, a felsorolásban mi most az ősszel és télen kapható tököket gyűjtöttük össze.

Mindegyik tök héja tiszta rost, ami teljes biztonsággal fogyasztható

– magyarázza Ann Ziata főzésoktató. „Ráadásul, ha meghagyjuk a tök héját, azzal nem csak időt spórolunk, de az étel színe is intenzívebb lesz” – teszi hozzá a szakértő.A sárga, vagy mély narancssárga húsú tökök – héjjal vagy anélkül – mind fontos A-, C-, B6-vitaminforrások, emellett bővelkednek fehérjében, rostokban, magnéziumban és káliumban, így mindenképpen ajánlott a zöldség fogyasztása a téli hónapokban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Természetesen az, hogy mennyire jó a héjástól enni a tököt, attól is függ, mennyire vastag az általunk választott zöldség héja – mondja Ziata. „Minél vastagabb a héja, annál valószínűbb, hogy főzés vagy sütés után is nehéz lesz megrágni az ételt” – figyelmeztet Isaac Toups szakács.

Azonban megfelelő elkészítés mellett ízletes és ropogós lehet a tök héja

– teszi hozzá. Persze az is számít, mennyire fiatal tököt vásárolunk, ugyanis idővel vastagabb és keményebb lesz a zöldségek héja.

Kanadai sütőtök

Ez talán a leggyakoribb tökfajta, amivel itthon találkozhatunk. A kanadai sütőtök neve ne tévesszen meg, származási helye legtöbbször Magyarország, hiszen a gazdák és a magyar fogyasztók is kedvelik ezt a zöldségfajtát. A kanadai sütőtököt gyakran készítik el héjástól, főleg, ha félbe vágva sütjük, vagy kiszedjük a húsát. Ha viszont nagyon vastagnak tűnik a héja, akkor érdemes meghámozni, ugyanis kellemetlen lehet evéskor. Egyébként nyugodtan ehetjük a héjával együtt.

Spárgatök

Az enyhén zöldes héjú spárgatök szinté népszerű fajta, nyáron is terem. Gyakori elkészítése a töltött tök, amihez félbevágva, héjástól sütik meg, a közepén és a tetején töltetékkel. Ugyan a sütéshez meg kell hagyni a héját, azt nem ajánlott fogyasztani, mert papírszerűre sül, ráadásul az íze sem lesz túl jó.

Nagydobosi és kisdobosi sütőtök

Ezt az itthon népszerű fajtát nem csak a piacokon, de boltok polcain is megtaláljuk télen. A szürkés héjú, kerek és nagy méretű dobosi tököknél sütéskor érdemes meghagyni a zöldség héját, ugyanis ez egybetartja a szeleteket. A hámozással ilyenkor csak bajlódnánk, hiszen a már megsült szeletekből könnyen ki tudjuk kaparni a zöldség húsát kanállal. Ha viszont leves főznénk meg, akkor mindenképp ajánlott a hámozás, hiszen nem túl esztétikus a szürkés tökhéj a már elkészített ételben.

Japán sütőtök

A japán, vagy más néven hokkaido sütőtök egy itthon kevésbé ismert, ehető fajta. Héja narancssárga, kerek, és a nagydobosi töknél méretre jóval kisebb. A japán sütőtök leginkább nyáron, és kora ősszel kapható, de nem kizárt, hogy december elején is találkozunk vele. Ennek szintén fogyasztható a héja: ha sütjük a japán tököt, és elé puhának ítéljük, akkor nyugodtan elfogyaszthatjuk. Ez érvényes főzéskor is, ráadásul mély narancssárga színével még esztétikusabb lehetnek a japán tökből készült ételek, ha meghagyjuk a héját.

Mire figyeljünk?

Pár higiéniai és főzési szabályt érdemes fejben tartani, ha tököt veszünk, és úgy döntünk, a héjával együtt készítjük el. Igyekezzünk biotököt választani, ugyanis ezeknek nincsen vegyszerrel kezelve a héja, így a fogyasztása nem jelent kockázatot az egészségünkre. Ahhoz, hogy a héj minél puhább és könnyebben fogyasztható legyen, érdemes kisebb darabokra felvágni és vagy megsütni, vagy puhára főzni. Természetesen készíthetünk belőle akár levest, zöldséges ragut vagy tökös pitét is. A lényeg, hogy mossuk meg alaposan a zöldséget, és figyeljünk rá, hogy az általunk választott elkészítési mód során kellően megpuhuljon a tök héja, hogy véletlenül se legyen kellemetlen fogyasztáskor.

Címkék:
élelmiszer, zöldség, drágulás, infláció, tél, főzés, japán, táplálkozás, zöldséges, zöldségek, tök, árdrágulás,