Collecting potatoes in the ground.

Elfogyhat a krumpli Magyarországon: bármikor beüthet a hiány a boltokban

2022. november 10. 10:41

November 9-én jelentette be a kormány, hogy az eddigiek mellett hatósági áras lesz az étkezési burgonya és a tojás is. A bejelentés alapján ez az étkezési burgonya minden fajtájára és típusára, a brandingelt és nem brandingelt termékekre, illetve a különböző kiszerelésekre egyaránt kiterjed. A hazai burgonyatermés azonban a fogyasztói igényeknek alig a felét képes fedezni, a többit importból kell pótolni – írta meg az agrárszektor.hu.

Tegnap délelőtt jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány döntése értelmében az étkezési burgonya és a friss tojás is hatósági áras lesz december 31-ig. Ezekre az élelmiszerekre a 2022. szeptember 30-án aktuális árak fognak vonatkozni, a nagybanki piacok kivételével.

Az Országos Burgonya Szövetség és Termék Tanács (OBTT) szerint – bár még nem lehet biztosat mondani – de a jelenlegi megfogalmazás a létező legrosszabb forgatókönyvvel járna: mivel a termelőknek át kell vizsgálni az árakat, és ha az árstop tényleg valamennyi étkezési burgonyát érinti, akkor az egyedi árakat eredményezhet az egyes kiszerelések és típusok tekintetében.

Az is hatalmas probléma, hogy idén a megszokott 40 tonna helyett 22,5 tonna/hektár termésátlag volt jellemző. Ez azt jelenti, hogy bár eddigi években a burgonya kitartott júniusig az újkrumpli szezonjáig, de idén akár az év végére is eltűnhetnek a kínálatból a gyökérzöldségek, illetve a hagyma és a burgonya.

Tehát hazánk jelentős importra szorul: zen a téren a fő beszállító országok Hollandia és Németország, valamint Francia- és Írország. Újburgonyából például a legnagyobb beszállító Franciaország. Utóbbiból csaknam 8,75 tonna újburgonya érkezett Magyarországra a tavalyi év első 8 hónapjában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?