8 °C Budapest
Fields of wheat cultivation in the province of Huesca in Aragon Spain Europe

Hamarosan vége lehet a drágulásnak: csökkenni látszanak az élelmiszerárak

2022. november 4. 12:03

A nemzetközi élelmiszerárak mutatója jórészt stabil maradt októberben, miután az emelkedő gabonaárakat ellensúlyozni tudta a többi termény alacsonyabb ára – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközi élelmiszerkosár legfontosabb tételeinek árváltozását követi le, valamelyest alacsonyabban zárt októberben, mint az azt megelőző hónapban, és ezzel 14,9%-kal távolodott el a 2022 márciusi történelmi csúcsától, ám még így is 2%-kal meghaladva az egy évvel ezelőtti szintjét.

A gabonafélék árindexe 3%-ot ugrott a múlt hónapban. A búza ára 3,2%-kal nőtt, főként a fekete-tengeri gabonaegyezmény körüli bizonytalanságok és az amerikai készletek csökkenése miatt. A szemestermények nemzetközi piaci ára 3,5%-kal emelkedett szeptember óta, ezen belül a kukorica még ezt is túlszárnyalta a rossz amerikai és európai uniós termelési kilátások, illetve az argentin szárazság és az ukrán export nehézségei okán. A rizs ára 1%-ot nőtt.

A növényi olajok árindexe 1,6%-kal csökkent októberben, 20%-kal alulmúlva az egy évvel korábbi értékét. Hiába a napraforgóolaj iránti növekvő nemzetközi kereslet, a pálma-, szója- és repceolaj alacsonyabb globális piaci árai ellensúlyozták azt. Miután az összes tejtermék ára csökkent, a globális árindexük is 1,7%-ot zsugorodott. A vártnál alacsonyabb kereslet Kínából, az eleve gyengélkedő import, és az euró gyengülése az amerikai dollárral szemben mind hozzájárultak ehhez.

A húsfélék árindexe 1,4%-kal csökkent szeptember óta, miután a birka-, sertés-, marha- és baromfihús ára is csökkenésnek indult a nyomott keresletnek és a bővülő kínálatnak köszönhetően. A cukor árindexe 0,6%-kal zárt lejjebb a javuló indiai termelési kilátások nyomán. A még nagyobb csökkenést megakadályozták az aratást nehezítő erős esőzések Brazíliában, az erős importkereslet Indonéziából és Kínából és a magasabb bioetanol árak Brazíliában.

Óvatosabb előrejelzések

A legfrissebb Gabonakészletek és -igények gyorsjelentés szerint a globális gabonakibocsátás idén eléri a 2 764 millió tonnát, ami azonban 1,8%-os csökkenést jelent tavalyhoz képest.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hiába a várható történelmi csúcs a búzatermelés esetében (783,3 millió tonna), a szemestermények kibocsátása (1 467 millió tonna) akár 2,8%-kal is csökkenhet. A globális rizstermelést 512,6 millió tonnára valószínűsítik, ami így 2,4%-kal marad el a tavalyi rekordtól.

A felhasznált gabona mennyisége a 2022–2023-as szezonban 2 778 millió tonnára csökken, alulmúlva a tavalyi szintet, ám emellett a készletek szezon végére 2%-kal, 841 millió tonnára csökkenhetnek a nyitó szintjükhöz képest.A gabonakereskedelem ezen időszakban várhatóan 2,2%-kal zsugorodik, elérve a 469 millió tonnát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem