13 °C Budapest
Cage fee laying hens at small egg production farm

Az árstop végével óriási áremelés jöhet: nem bírja már sokáig a magyar baromfiipar

2022. június 14. 09:45

Az elmúlt 16 évben nem volt olyan nehéz helyzetben a baromfiipar, mint napjainkban: a szektort az óriási költségnövekedések mellett soha nem látott mértékű madárinfluenza-járvány is sújtja, így lehetetlen megjósolni, hogy mit hoznak a következő hónapok. A Forbs a szektort érintő kihívásokról Bárány Lászlót, a Master Good ügyvezető-tulajdonosát kérdezte.

2006 óta nem volt annyira nehéz helyzetben a baromfiipar, mint jelenleg. A szektornak meg kell küzdenie az inflációval, az egekbe szökő energiaárakkal, a háború okozta szállítási problémákkal, és ha ez még nem lenne elég soha nem látott madárinfluenza-járvány tarolja le a világot.

Az elmúlt három évben bekövetkezett változásokat leginkább a gabonaárak növekedésében lehet tapasztalni. Míg 2019-ben mindössze 44 forint volt a búza ára, addig ez a pandémia első évében 56 forintra emelkedett és ez a tendencia a mai napig folytatódik: tavaly a vételár betakarításkor már 78 forint volt, de év végére már a 100 forintot súrolta. A várakozások alapján pedig nem tűnik irreálisnak a 140-150 forintos búza sem még az idén.

Költségnövekedés szempontjából a legnagyobb hatása jelen pillanatban a takarmánynak van. Ha a gabonaár emelkedése megáll, az hozhat egyfajta stabilitást

– mondta el a Forbsnak Bárány László, aki kiemelte, hogy a másik probléma az, hogy az energiaárak is hatalmasra nőttek, de ezek most beálltak egy szintre, így egy ideje nem történt lényegi energiaköltség-változás. Emellett pusztít egy olyan madárinfluenza járvány, amit az elmúlt 16 évben nem láttunk. Bárány elmondása szerint viszont ezeket a megnövekedett költségeket nem lehet egyik pillanatról a másikra a vásárlókra hárítani, de jövőre mindenképpen szükség lesz egy nagyobb áremelésre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ami az inflációs környezetet illeti, amennyire tudjuk, nyilván igyekszünk tovább hárítani a terheket a vevőre, mint ahogy mindenki más. A vevő pedig eldönti, hogy ilyen áron akar-e vásárolni az adott termékből, illetve, hogy ugyanannyit akar-e venni, vagy nem

– vélekedett a Master Good ügyvezető-tulajdonosa, aki leginkább attól tart, hogy túltermelés következik be, ami nagyon fájdalmas lesz a szektornak: amellett, hogy emelkedni fognak a gyártási költségek, túltermelés idején csökken a termékek ára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm