5 °C Budapest
A florist putting some cash in his register after a sale to a customer.

Elég durva, ami a magyar boltok pénztárainál történik: a szemünk előtt folyik minden

2021. szeptember 23. 13:01

Több készpénzt veszünk ki a bankból, mint amennyit bankkártyával elköltünk a különféle szolgáltatóknál. A boltos költekezéshez mérve annak a felét, az összes családi kiadást nézve annak negyedét éri el a szolgáltatóhelyeken a bankkártyás fizetés értéke. A járvány ugyan tolt rajta egyet, de csak ennyire jutottunk.

Januártól minden olyan szolgáltató köteles valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget kínálni a kedves vásárlónak, ahol kötelező az online pénztárgép használata - emlékeztet cikkében a blokkk.com. A közlemény szerint, 123 ezer bolt, 50 ezer vendéglátóhely bújik meg a statisztikában, ezt a kört pedig bővítik azok a további szolgáltatók, ahol kötelező az online kassza és ezzel együtt az elektronikus fizetési lehetőség a vásárlók részére.

Ez lehet úgynevezett POS terminál, bankkártya elfogadó készülék, de más készpénzkímélő elektronikus fizetési mód is megfelel az előírásoknak. A leggyakoribb a POS, a szolgáltatók elsöprő többsége ezt használja. Online pénztárgép használatra kötelezettek a boltok, vendéglátóhelyek mellett más szolgáltatók is, például a járműjavító szervizek, taxisok, pénzváltók, testedzők, diszkók, szaunák, szoláriumok, masszázsszalonok.

Az MNB adatai szerint végül szépen gyarapodik a bankkártya elfogadóhelyek száma, hiszen az év derekán 149 ezer szolgáltatónál találhattunk ilyet, ha elbandukoltunk hozzájuk vásárolni.

Van olyan, ahol többet is fellelhetünk, mert egy boltban több a pénztár, hiszen összesen 226 ezer ketyerét találunk ezeken a helyeken. 2020 végén még csak 123 ezer szolgáltatóhelyen húzhattuk ki a zsebünkből a bankkártyát, tehát azért derekasan szaporították ezeket a szolgáltatók, nyilván a bankjukkal karöltve. De gyanús, hogy esetleg még van némi elmaradás, legalábbis a szolgáltatóhelyek statisztikájával összevetve.

Inkább a ropogós bankóval fizetünk

Két dolgot tehetünk a bankkártyánkkal, fizetünk vele valamilyen szolgáltatásért, vagy készpénzt veszünk fel a bankautomatánál. Hát most a bankkártyás költekezést vizslatjuk, de azért megjegyezzük, hogy több pénzt veszünk fel bankkártyánkkal, mint amennyit fizetünk vele helyben a különféle szolgáltatóknál - írja a blokkk.com.

A kötelezettségen túl a járvány is dobott egyet a bankkártyás fizetéseken, hiszen lépten-nyomon azt hallhattuk és halljuk, hogy kártyával fizetni - ha már boltba megyünk - biztonságosabb is.

Összehasonlítva a szolgáltatóhelyi bankkártyás fizetések értékét (a bankkártyás internetes vásárlásokat nem számolva bele) a boltos vásárlásokéval, már a járványos 2020-ban felugrott az arány az 50% környékére, a korábbi 45%-ról. 2021-ben néhány százalékot emelkedett ez a súly.

A háztartások fogyasztási kiadásaihoz mérve negyedéről közel 30%-ra kúszott fel a kártyás fizetések aránya. Hát van még merre fejlődni - írják. A képhez azért hozzátartozik, hogy a vásárlónak a készpénzfelvét pénzébe is kerülhet (havi két alkalommal 150 ezer forintig ingyenes), miközben a vásárlásnál annyiba kerül a kártyás is, mint a készpénzes. Szép kis kalamajka lenne, ha nem így lenne. Igen ám, de a kereskedők elfogadóhelyi jutalékot fizetnek a terminált kezelő banknak, amin a pénzintézetek és a kártyakibocsájtók osztozkodnak (ezért is ódzkodtak egyesek a POS telepítéstől). Ez persze már része a kereskedő, szolgáltató költségeinek, mint bármi más kiadás, tehát a végén mindent a vásárló fizet meg, akárhogyan is fizet - és ez a lényeg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10