8 °C Budapest

Súlyos tények az eperről: tényleg mindegy, hogy görög, vagy magyar?

2019. május 11. 12:00

Kiderült, miért tud jóval olcsóbb lenni a külföldi eper a magyarnál, és miért éri meg a piacosoknak átcsomagolni a görög árut, hogy azt magyarként adják el. Egyáltalán nem mindegy, hogy görög, vagy magyar epret, azaz szamócát vásárolunk.

A Pénzcentrum is foglalkozott vele, hogy a héten kiderült, a piacokon magyarként árulják a külföldről importált szamócát. Állítólag már évek óta bevett gyakorlat ez a piacosoknál. A dolog elég jövedelmező, hiszen az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérése szerint a magyar szamóca fogyasztói ára a 18. héten 3980 forint volt kilónként, mialatt a görög, spanyol gyümölcs jóval olcsóbb.

Az árak ugyanakkor eléggé eltérhetnek, piaconként változnak, a Fehérvári úton például a héten 1980 volt egy kiló magyar földieper, a Vámház körúton 1680. Előbbiben a Görögországból behozott gyümölcsből 980 volt egy kiló, míg a Vámház körúton 998 forint - derült ki az Index összeállításából. Tehát akár duplaannyiért is kínálhatják a magyar terméket, és az eper ára elég sokat tud változni, akár hetente is.

Mi a különbség?

De van egyáltalán különbség a magyar és a görög szamóca között? És miért drágább a magyar? Erről kérdezte a portál Simon Gergelyt, a Szent István Egyetem Gyümölcstermő Növények Tanszékének tanszékvezetőjét. Itt érdemes megjegyezni, hogy a boltban kapható gyümölcs, amit a köznyelv epernek nevez, valójában a szamóca. Epernek hivatalosan az eperfa gyümölcsét nevezik, ezért is hívják a szamócát olykor földiepernek.

A szamóca az egyik leggyorsabban változó gyümölcs, folyamatosan dolgoznak új technológiákon, termesztési eljárásokon. Bár a szamócát gyümölcsnek tartjuk, sok helyen már a zöldségekkel együtt oktatják, mivel nagyobb része nem szabadföldi termesztésben, hanem hajtatásban (fólia, üvegház) terem. Jelenleg nálunk a Clery fajta a legnépszerűbb, azonban még a - gyümölcsök terén egyébként konzervatív - magyar piacon is sok változás lezajlott az elmúlt néhány évtizedben szamócaügyben

- mondta a szakértő.

KATT! 9 egzotikus gyümölcs, ami itthon is megterem: olcsóbb ültetni, mint piacon venni

A 80-as években még a Gorella volt a meghatározó fajta hazánkban, ezt váltotta az ízben már kissé silányabb El Santa a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején, míg végül 2010-re a Clery terjedt el. A szamócának azonban sajátos igényei vannak, ezért a déli országokban más fajtákkal kísérleteznek.

Termesztése bonyolult, mert a szamócának ahhoz, hogy virágot hozzon, szüksége van mélynyugalmi fázisra, amikor stabilan 7 fok alatt van a hőmérséklet. Egyes fajták 500, míg mások akár 1500 óra mélynyugalmi fázist igényelnek, ezért eltérő fajtákra van szükség a mediterrán országokban és nálunk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Simon Gergely arról beszélt, nagy a verseny, hogy a hagyományosan csak a négy-öt hetes tavaszi és az őszi utószezonban termő szamócában ki az, aki: elsőként tud piacra lépni, hosszabb perióduson át tud termelni (tehát például nyáron is), és hogy ki tudja a legnagyobb hozamot elérni.

Fóliasátrakban termesztik

A termesztési technológiákban a legközismertebb a fóliázás, nálunk is az első termés fóliában terem. Olaszországban és Spanyolországban hatalmas alapterületű fóliákban termelik a szamócát - vázolta a szakértő. A görögök lecserélték az egész mezőgazdaságukat, hogy a piaci igényeket ki tudják elégíteni, most már nemcsak szamócában, hanem barackban is az olaszok és a spanyolok előtt járnak, korábban be tudnak jutni a piacra. Kulcskérdés a napsütéses órák száma is, amiben a déli országok verhetetlenek, a görögök pedig különösen kihasználják az ország fekvését. Nemcsak elsők tudnak lenni, de az olcsó napenergiának hála magasabb hozamokat tudnak elérni. Viszonyításképp, amíg nálunk egy hektáron átlagosan 18 tonna őszibarack terem, a görögöknél 30 tonna, és ez az árakon is meglátszik.

Az import sem a legjobb

Sokszor a minőség rovására is mehet, ha a piacosok külföldi árut hoznak be. Ahhoz, hogy a szamóca kibírja a szállítást, alacsonyabb érettségi állapotban szedik le. Viszont nem minden gyümölcs, a szamóca sem, utóérő. Míg az almában még a leszedés után is folytatódik a keményítő cukorrá alakulása, a szamócánál a szedés után már nincs pozitív változás, esetleg kicsit beszíneződik, puhább lesz.

A vásárlók viszont szemre vásárolnak, ezért is népszerűk délen például a korán színeződő fajták. Egy új fajta bevezetése a piacra komoly marketinget igényel, ugyanis az emberek ragaszkodnak a megszokott színhez és alakhoz. Különösen a magyar vásárlók bizalmatlanok az új fajtákkal, pedig nem érdemes a szemünkre hagyatkozni: ha nincs lehetőség megkóstolni a terméket, érdemes inkább illat alapján dönteni, mintsem forma vagy szín után vásárolni - mondta a tanszékvezető.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm