3 °C Budapest
Megszüntették az eljárást a feltételezett papírkartell ellen

Megszüntették az eljárást a feltételezett papírkartell ellen

2018. május 28. 16:30

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megszüntette az Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a DM-Drogerie Markt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Metro Kereskedelmi Kft., a Rossmann Magyarország Kereskedelmi Kft., az Essity Hungary Kereskedelmi Kft., a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., a Tesco-Global Áruházak Zrt. valamint a Vajda-Papír Gyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vállalkozásokkal szemben indított eljárását.

A GVH azt vizsgálta, hogy az eljárás alá vont gyártók, azaz az Essity Hungary Kereskedelmi Kft. és a Vajda-Papír Gyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. összehangolták-e egyes papíráru termékeikkel (pl. papír zsebkendővel, toalettpapírral) kapcsolatos áremeléseiket, azok mértékét és idejét, valamint osztottak-e meg egymással egyéb, üzletileg érzékeny információt. Az eljárásban rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztották alá, hogy a gyártók között -fennálló legitim üzleti kapcsolatukon túl - jogsértő megbeszélések is zajlottak volna találkozóikon.

A GVH vizsgálata kiterjedt arra is, hogy az érintett gyártók folytattak-e fontosabb kereskedelmi partnereikkel árképzésük összehangolására irányuló vagy azt eredményezhető egyeztetéseket. Az eljárásban feltárt információk alapján azonban nem volt bizonyítható, hogy a kereskedők összehangolt magatartást tanúsítottak, egymás közötti kommunikációs csatornaként vagy közvetítőként használva a gyártókat.

A feltételezett jogsértést megalapozó tényállás nem volt tisztázható (bizonyítható) a határozat meghozatalához szükséges mértékben, és az eljárás további folytatásától sem várható eredmény, így a Versenytanács az eljárást valamennyi eljárás alá vont vonatkozásában megszüntette.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/22/2015.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?