18 °C Budapest
Azért ez erős: itt 4 ezer forintot kérnek egyetlen kilónyi kenyérért

Azért ez erős: itt 4 ezer forintot kérnek egyetlen kilónyi kenyérért

2018. április 7. 13:01

Nem lehet okunk panaszra, ha a hazai kenyérárat a világ legdrágább városaiban jellemző árcédulákkal hasonlítjuk össze. Így van ez annak ellenére is, hogy a piaci szereplők idén tavasszal erőteljes drágulást jósolnak a pékáruknál.

Ha azt hiszed, hogy Magyarországon drága a kenyér, jobban teszed, ha vetsz egy pillantást az alábbi grafikonra. A világ legdrágább városaiban ugyanis többnyire 1000 forint feletti összeget kérnek el egy 1 kilós vekniért (Szöulban például közel 4 ezer forintot, a Statista kutatása szerint), míg a KSH legfrissebb adatai szerint Magyarországon a félbarna kilóját átlagosan 237 forintért mérik.

Noha az egységár nem minden, hiszen vásárlóerő-paritáson is minden esetben meg kell vizsgálni a kérdést, a magyarokat mégis aggaszthatja, hogy az iparági szereplők a hazai árak emelkedését jósolják. A Magyar Pékszövetség nemrég azt közölte, ha a sütőipari vállalkozások költségei bármely tényező tekintetében emelkednek, ezt a többletköltséget a vállalkozások be fogják építeni átadási áraikba. Vagyis,

ha drágul a liszt, a kenyér és más pékáruk ára is emelkedni fog.

A Pékszövetség arra a hírre reagált, amiről mi is többször írtunk: a tavalyi aratást követő 15 százalékos lisztáremelés után idén tavasszal az átadási ár további mintegy 10 százalékos növekedésével lehet számolni.

Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára szerint a drágulás oka a gabona áremelkedésén túl az, hogy januártól a minimálbér és a garantált bérminimum átlagosan 10 százalékkal nőtt, és 30 százalékkal drágult az áram a versenypiacon. Így a tavaly januári 43 ezer forint helyett ebben az évben már minimum 48 ezer forint a búza tonnánkénti ára, de van olyan termelő is, aki 52 ezer forintot is elkér érte.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?